Πολιτική|28.10.2022 12:17

Τουρκία: Τι γράφουν τα ΜΜΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς - «Κόλακας της Ελλάδας ο Γερμανός καγκελάριος»

Μαρία Ζαχαράκη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Κυριάκος Μητσοτάκης - Όλαφ Σολτς (Eurokinissi)

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τουρκικών ΜΜΕ βρίσκεται η χθεσινή επίσκεψη του καγκελαρίου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στην Αθήνα.

Τόσο τα φιλοκυβερνητικά όσα και τα αντιπολιτευόμενα μέσα αναπαράγουν τα μηνύματα, που εξέπεμψε αυτός και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά, με την πλαισίωση βέβαια να ποικίλει.

«Σολτς, Τουρκία-Ελλάδα μπορούν να λύσουν τα θέματα με διάλογο» σημειώνει η φιλοκυβερνητική Daily Sabah.

Η Hurriyet αναφέρει «Κρίσιμη συνάντηση στην Αθήνα: Σκανδαλώδης δήλωση Μητσοτάκη για την Τουρκία» «Η απάντηση του Scholz στην αναιδή ερώτηση».

Η Sabah κατηγορεί τη χώρα μας πως «επέστρεψε σε εργοστασιακές ρυθμίσεις: Ο Μητσοτάκης παραπονέθηκε και πάλι για την Τουρκία, ο Καγκελάριος τον υποστήριξε».

«Γερμανικά τανκς στα τουρκικά σύνορα» αναφέρει η Aksam.

H Posta κατηγορεί των πρωθυπουργό πως «στοχοποίησε πάλι την Τουρκία», ενώ η Milat χαρακτηρίζει τον Σολτς «Κόλακας της Ελλάδας». Η Turkgun κάνει λόγο για «Σκανδαλώδης υποστήριξη στην Ελλάδα».

«Μήνυμα από Μητσοτάκη προς την Τουρκία: Δεν χρειάζεται περισσότερη ένταση», αναφέρει η  Milli Gazete.

Στο στρατόπεδο των αντιπολιτευόμενων η Sozcu σημειώνει πως «Η Ελλάδα στέλνει στα σύνορα τεθωρακισμένα που αγόρασε από τη Γερμανία». Η Cumhuriyet κάνει λόγο για κλιμάκωση στο Αιγαίο και προσθέτει πως στέλνονται «Γερμανικά τανκς στον Έβρο». Η Gerceknews αναφέρεται στη δήλωση του καγελαρίου, σημειώνοντας «Σολτς: Μη αποδεκτή η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία».

Στην εν λόγω δήλωση αναφέρεται και ο προβεβλημένος αρθρογράφος Ozay Sendir σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην Milliyet. Ο Sendir υποστηρίζει ότι η δήλωση Σολτς περί «απαράδεκτης αμφισβήτησης κυριαρχίας» μεταξύ κ-μ ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα λανθασμένης ενημέρωσής του, και εξηγεί γιατί, αναπαράγοντας επιχειρηματολογία περί Συνθήκης Λωζάνης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίατουρκικά ΜΜΕελληνοτουρκικάΌλαφ ΣολτςΕλλάδαελληνοτουρκικές σχέσεις