Πολιτική|01.11.2022 10:47

Δημήτρης Μπιάγκης: Το σκάνδαλο Πάτση αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο της διαπιστωμένης πλέον κυβερνητικής παρακμής

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μύδρους κατά της κυβέρνησης εξαπολύει μέσω του ethnos.gr ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μπιάγκης με αφορμή την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση.

Ειδικότερα, τονίζει ότι την ώρα που η κοινωνία μας δοκιμάζεται από τα κρίσιμα οικονομικά στοιχεία που διαταράσσουν την καθημερινότητα των πολιτών, έρχεται στο φως της δημοσιότητας μια ακόμη «σκοτεινή» παράπλευρη δραστηριότητα που συντελείται με την ανοχή της κυβέρνησης στο περιθώριο της κυβερνητικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο της κυβερνητικής παρακμής.

Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων τονίζει δεν είναι ικανοποιημένος από την έκβαση της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιστροπής, λόγω του αποκλεισμένου μαρτύρων ενώ για την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει ότι αυτό μπορεί να δώσει τη δική της συνδρομή.

Σχετικά με την ακρίβεια ο κ. Μπιάγκης ξεκαθαρίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων και συμπληρώνει ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από ουσιαστικές παρεμβάσεις, τόσο στο κομμάτι της ενέργειας όσο και στο κομμάτι των ειδών πρώτης ανάγκης, η ακρίβεια των οποίων έχει γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η συνέντευξη

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η έρευνα για τις υποκλοπές. Ποια είναι η γεύση που σας αφήνει όλη η διαδικασία;

Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Δυστυχώς, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της, η πλειοψηφία αυτής (προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία) έδειξε τις διαθέσεις της. Αρνήθηκε πεισματικά τη δημιουργία διαπαραταξιακού προεδρείου, χαρακτήρισε απόρρητη τη διαδικασία με αποτέλεσμα να μην δίνεται καν η δυνατότητα επίσημης και υπεύθυνης ενημέρωσης των όσων ειπώθηκαν, ενώ την ίδια ώρα οι διαρροές προς τα έξω ήταν επιλεκτικές. Μεθόδευσε και απέκλεισε σημαντικότατους μάρτυρες μένοντας μόνο σε αυτούς που εκείνη πρότεινε, ακόμα κι όταν από τις καταθέσεις των μαρτύρων αυτών προέκυψαν στοιχεία που έπρεπε να διερευνηθούν περαιτέρω και στέρησε την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας αποδεικτικό υλικό εμποδίζοντας με κάθε τρόπο τη διερεύνηση της υπόθεσης. Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, δεν αφορούσε μόνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ή τα υπόλοιπα πρόσωπα που έπεσαν θύματα αυτών των παράνομων διαδικασιών, αλλά αφορά κάθε πολίτη αυτής της χώρας, καθώς διακυβεύονται βασικά και κατοχυρωμένα συνταγματικά ατομικά δικαιώματα αλλά και σοβαρά θέματα λειτουργίας, τόσο των κρατικών υπηρεσιών αλλά και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατά προέκταση μόνο ικανοποιημένος δεν μπορώ να είμαι από την έκβαση της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιστροπής.

Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα η επιτροπή Pega, την στιγμή που η εξεταστική της Βουλή, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, περισσότερο συγκάλυψε παρά αποκάλυψε την αλήθεια. Εκτιμάται πώς έστω μέσω… Βρυξελλών θα φτάσουμε στην άκρη του νήματος;

Από την πρώτη μέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε για την προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του μέσω του κακόβουλου λογισμικού, τόσο ο ίδιος αλλά και το κόμμα μας κινήθηκαν θεσμικά. Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, αφενός συστάθηκε η εν λόγω Εξεταστική Επιτροπή και αφετέρου ζητήθηκε η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να εξετάσει το θέμα. Παράλληλα, με τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη αρχικά για το κακόβουλο λογισμικό και στη συνέχεια συμπληρωματικά για τη «νόμιμη επισύνδεση» κινήθηκε και η δικαιοσύνη. Τέλος, ενεργοποιήθηκε και η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας της, ανέδειξε το θέμα δίνοντάς του την πραγματική διάσταση. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε, ότι πέρα των αποτελεσμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής, η υπόθεση μένει ορθάνοικτη στις συνειδήσεις και στο μυαλό των Ελλήνων πολιτών. Σ’ αυτή την προσπάθεια, για την εξεύρεση της αλήθειας, πιστεύουμε ότι και η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να δώσει τη δική της συνδρομή.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στην οικονομία τα πάμε καλά. Ωστόσο το καλάθι του νοικοκυριού είναι πλέον πανάκριβο και η τιμή της ενέργειας είναι στα ύψη. Αρκούν τα μέτρα που έχει πάρει η θα πρέπει άμεσα να πάρει κι άλλα. Έχετε μιλήσει ως ΠΑΣΟΚ, πχ, για την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά κάτι τέτοιο το έχει απορρίψει η κυβέρνηση. Γιατί εκτιμάτε ότι λέει «όχι» το Μέγαρο Μαξίμου;

Μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία, όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση εξαντλείται σε επικοινωνιακά μέτρα και στοχευμένες παρεμβάσεις διατηρώντας χαμηλά αντανακλαστικά και απόμακρη στάση απ’ όσα συντελούνται και αντιμετωπίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Η μεθοδευμένη επιδοματική πολιτική που ακολουθεί, χρηματοδοτείται από τα έσοδα των φορολογουμένων και δεν μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών. Μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης η έξωθεν καλή μαρτυρία και η υφαρπαγή εκ νέου της λαϊκής εντολής. Η χώρα μας έχει ανάγκη από ουσιαστικές παρεμβάσεις, τόσο στο κομμάτι της ενέργειας όσο και στο κομμάτι των ειδών πρώτης ανάγκης, η ακρίβεια των οποίων έχει γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά. Δεν είναι δυνατόν, να βλέπουμε τη μια μετά την άλλη, τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών να λαμβάνουν καίριες αποφάσεις με κοινωνικά πρόσημα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους και η δική μας κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα και να αναλώνεται σε ανούσια επικοινωνιακά τερτίπια. Οι κρίσιμες εποχές που βιώνουμε απαιτούν, από τη μια μεγάλες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και από την άλλη κρίσιμα μέτρα και πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο, ώστε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τους πολίτες από όσα πλήττουν την ίδια την επιβίωσή τους.

Πλησιάζουμε σιγά σιγά προς την άνοιξη και ουσιαστικά έχουμε μπει σε μια άτυπη, θα έλεγα, προεκλογική περίοδο. Δεν είναι λίγοι όλοι όσοι πιστεύουν, αν βασιστούμε στις δημοσκοπήσεις, που θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Συνεπώς αδιαμφισβήτητα κάποιος μετά την πρώτη κάλπη θα πάρει τον… μουτζούρη. Το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να συνεργαστεί (έστω και μετά από κάποιου είδους προγραμματική σύγκλιση) με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ; Και το λέω αυτό διότι ναι μεν ο Ν. Ανδρουλάκης και εσείς προσωπικά έχετε τονίσει ότι «ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΠΑΣΟΚ», αλλά πολλοί εκτιμούν ότι θα έχετε ρόλο «ρυθμιστή».

Αυτό που προέχει πρώτα και κύρια για το Κίνημά μας, κύριε Διαμαντή, είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου κυβερνητικού σχεδίου για την ανάκαμψη της χώρας, ενός προγράμματος με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μιας προσπάθειας που στοιχειοθετήθηκε με τη συμβολή των ίδιων των τοπικών κοινωνιών, μέσα από ένα ευρύ κοινωνικό διάλογο με τους πολίτες. Ενός σχεδίου που θα κληθούμε να υπερασπιστούμε και θα θέσουμε υπό την κρίση των πολιτών στις επόμενες εκλογές. Οι συνεργασίες, για εμάς, δεν είναι αποτέλεσμα επικοινωνιακών μεθοδεύσεων ή ένας απλός διαμοιρασμός υπουργείων και θέσεων, αλλά η προγραμματική και ουσιαστική σύγκληση μέσα από κομματική διαβούλευση αρχών και αξιών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι άτοπο να μιλάμε για μετεκλογικές συνεργασίες, αν δεν έχουμε υπόψη μας την κρίση του ελληνικού λαού επί των θέσεων και των προτάσεων των κομμάτων.

Κύριε Μπιάγκη, πείτε μας τη γνώμη σας για τον κ. Πάτση.

Το σκάνδαλο Πάτση αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο της διαπιστωμένης πλέον κυβερνητικής παρακμής. Την ώρα που η κοινωνία μας δοκιμάζεται από τα κρίσιμα οικονομικά στοιχεία που διαταράσσουν την καθημερινότητα των πολιτών, έρχεται στο φως της δημοσιότητας μια ακόμη «σκοτεινή» παράπλευρη δραστηριότητα που συντελείται με την ανοχή της κυβέρνησης στο περιθώριο της κυβερνητικής πολιτικής. Οφείλουμε να καταδικάσουμε τέτοιες πρακτικές απ’ όπου κι αν προέρχονται. Το κυριότερο όμως, είναι η υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε την πολιτική από τέτοιου είδους φαινόμενα θωρακίζοντας το πολίτευμα, τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τη διαφάνεια, την πρόοδο και το κοινωνικό κράτος.

Ανδρέας ΠάτσηςΠΑΣΟΚειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατίαπαρακολουθήσεις