Πολιτική|01.11.2022 07:36

ΣΥΡΙΖΑ: Εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις - Ζήτημα «καθαρότητας» των εκλογών

Βούλα Κεχαγιά

Τέσσερις μήνες μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στη χώρα μας ο Αλέξης Τσίπρας εγείρει ζήτημα «καθαρότητας» της επόμενης εθνικής εκλογικής αναμέτρησης διατυπώνοντας την άποψη πως η κυβέρνηση ενδέχεται να συνεχίζει να παρακολουθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιδιώκει να λάβει τις απαντήσεις που αξιώνει από τον πρωθυπουργό μέσα στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον κ. Μητσοτάκη που συνδέεται πρωτίστως με την λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού predator στη χώρα μας. Ήδη η επιτροπή Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα βρίσκεται από την Τετάρτη στην Αθήνα για επαφές γύρω από την κατασκοπευτική δραστηριότητα του predator θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές της και απομένει να φανεί εάν ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη λειτουργία του spyware στη χώρα μας. Ο Αλέξης Τσίπρας που συνδέει το σκάνδαλο των υποκλοπών με την επόμενη «κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση» διερωτάται πώς θα οδηγηθεί η χώρα σε αυτήν όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι παρακολουθήσεις από το εν λόγω παράνομο λογισμικό συνεχίζονται απρόσκοπτα. Το θέμα που προκύπτει είναι μείζον και συγχρόνως εύλογο μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις των εφημερίδων “ΤΑ ΝΕΑ”, “Το Βήμα” και του Inside Story που συσχετίζουν την έλευση του predator από την Κύπρο στην Αθήνα μέσω κομβικού ρόλου που διαδραμάτισε ο πρωθυπουργικός ανιψιός κ. Γρηγόρης Δημητριάδης.  

«Πώς θα οδηγηθεί η χώρα σε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ενόσω όχι μόνο δεν υπάρχει διαλεύκανση της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων, όχι μόνο επιχειρείται από εσάς η συγκάλυψή της, όχι μόνο συνεχίζει να αιωρείται η κατηγορία προς τον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος που ενδέχεται να διαχειριστεί διερευνητική εντολή ότι είναι “εθνικά επικίνδυνος”, αλλά υπάρχουν και βάσιμες ενδείξεις ότι οι παρακολουθήσεις από το εν λόγω παράνομο λογισμικό συνεχίζονται απρόσκοπτα»; είναι το κεντρικό ερώτημα που θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για ένα μείζον, όχι μόνο πολιτικό και ηθικό αλλά υπαρξιακό για τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος ερώτημα: «Εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων;»

Οι αμφιβολίες και ενστάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτουν από τα δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν ότι το predator ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό της κυβέρνησης και η εταιρεία που το εισήγαγε (Intellexa) βρίσκεται ακόμη στην Αθήνα και σε πλήρη λειτουργία.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην επίκαιρη ερώτησή του εξηγεί πως «τα δημοσιεύματα αναφέρονται λεπτομερώς σε υπαρκτά περιστατικά από φυσικές παρακολουθήσεις και από παρακολουθήσεις μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού predator, που στόχευαν είτε σε πολιτικά πρόσωπα-και μάλιστα ακόμη και μέλη της κυβέρνησής σας- είτε σε επιχειρηματίες που είχαν αντιθέσεις με άλλους επιχειρηματίες που πρόσκεινται σε εσάς και στο κέντρο που ενεργούσε τις υποκλοπές, είτε σε ιδιώτες που παρακολουθούνταν για ιδιωτικούς λόγους» . Επίσης, δίνει έμφαση  στο γεγονός πως στελέχη της κυβέρνησης αλλά και υπηρεσιών που ενεργούσαν υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού, «μέσα από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου» (φωτογραφίζει τον κ. Δημητριάδη) πέραν της εμπλοκής που είχαν στις επισυνδέσεις της ΕΥΠ πρωτοστάτησαν και στη συγκρότηση του κέντρου αποφάσεων και συνεννοήσεων που έφερε στην Ελλάδα το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων predator, επιδιώκοντας μέσω αυτού «την ικανοποίηση σκοτεινών πολιτικών και επιχειρηματικών σκοπών». Σημειώνει επίσης ότι με πρωθυπουργική εντολή τα κρίσιμα πρόσωπα (δεν τα κατονομάζει) που και στα τελευταία δημοσιεύματα αναδεικνύονται ως “κρίσιμοι κρίκοι” για τη μεταφορά και λειτουργία του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας δεν εκλήθησαν καν στην εξεταστική επιτροπή αλλά και με δεδομένο ότι η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ ισχυρίστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι έχει ανεξέλεγκτη κρίση βάση της οποίας θα παρακολουθούσε ακόμη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν η ίδια το έκρινε γεννιούνται σοβαρά ζητήματα για την ίδια τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. 

Ως εκ τούτου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον κ. Μητσοτάκη εάν θα άρει το απόρρητο της ενημέρωσης για τις παρακολουθήσεις δίνοντας κάθε έγγραφο και πληροφορία που θα ζητηθεί για τη χρήση του λογισμικού predator ή εάν θα επιμείνει στην αντιθεσμική και αντισυνταγματική επίκλησή του. Επίσης, ρωτά τον πρωθυπουργό εάν  θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με ανοιχτό το ενδεχόμενο το predator να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους ή αν θα ακολουθήσει την προτροπή ακόμη και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ η επίκληση του απόρρητου να υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου.

Γίνεται σαφές πως η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη εντείνεται και μάλιστα για πρώτη φορά γίνεται επίκληση των εκλογών με υποψίες για παρακολούθηση των πολιτικών αντιπάλων του Μαξίμου εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Απομένει να φανεί εάν ο πρωθυπουργός προσέλθει την Παρασκευή στη Βουλή για να απαντήσει. Προς το παρόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίζεται στο να επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν προμηθευτεί το predator κάτι που ωστόσο «δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της, εάν αυτό επινοικιάζεται ή χρησιμοποιείται από ιδιώτες για λογαριασμό της», αναφέρουν παράγοντες της Κουμουνδούρου.

ειδήσεις τώραπαρακολουθήσειςΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςPredator