Πολιτική|01.11.2022 13:11

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Κάποιοι σκέφτονται να αλλάξουν τα σύνορα με τη βία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Εσθονή ομόλογό του Κάγια Κάλλας, στο πλαίσιο των ταξιδιών του Έλληνα πρωθυπουργού σε χώρες της Βαλτικής. Ο πρωθυπουργούς έστειλε και από το Ταλίν -όπως έκανε και χθες οπότε συναντήθηκε με την Λιθουανή ομόλογό του Ινγκρίντα Σιμονίτε- ξεκάθαρα μηνύματα στην Άγκυρα καταδικάζοντας την ρητορική της τουρκικής ηγεσίας και επιμένοντας στην διεθνοποίηση του προβλήματος της  προκλητικότητας και του αναθεωρητισμού.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε είναι απολύτως απαράδεκτες οι κινήσεις της Τουρκίας (οι αχρείαστες προκλήσεις, η επιθετική ρητορική κλπ) και πρέπει να σταματήσουν. Παράλληλα, τόνισε θα πρέπει η Άγκυρα να σταματήσει να εργαλειοποιεί το προσφυγικό.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι κάποιοι στην ήπειρό μας σκέφτομαι ακόμα να αλλάξουν τα σύνορα με την βία» υπογράμμισε ο Έλληνα πρωθυπουργός. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει στο πλευρό της το Διεθνές Δίκαιο και παραμένει ξεκάθαρος σύμμαχος της Ουκρανίας και εμμένει στηρίζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Μόσχα για την εισβολή.

«Βλέπουμε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο με ενέργειες που υποβιβάζουν στη σταθερότητα στην περιοχή και τονίζουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με το Διεθνές Δίκαιο και την οριοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Καταδικάζουμε τις ενέργειες κατά ουκρανικών υποδομών και τον θάνατο αμάχων», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στην Ρωσία υπενθυμίζοντας ότι «δεν στηρίξαμε από την αρχή ένα πλήρες εμπάργκο για την μετακίνηση Ρώσων τουριστών. Υποστήκαμε όμως τις συνέπειες για το γεγονός ότι στηρίζουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς οι Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία και είμαι σίγουρος ότι κάναμε το σωστό. Είμαστε, επίσης, ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές για να κριθούν οι υπόλογοι για τα εγκλήματα που διεξάγονται στον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Μακάρι να συζητούσαμε μόνο αυτά αλλά υπάρχει και ένας πόλεμος στην Γηραία Ήπειρο. Ελλάδα και Εσθονία είναι μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθυμία όποιου θέλει να αλλάξει τα σύνορα. Παραμένουμε δεσμευμένοι για στρατιωτική στήριξη και καταδικάζουμε και εμείς τις επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία», τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θύμισε, δε, «καρφώνοντας» την Τουρκία ότι πρέπει να πείσουμε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες είναι αποτελεσματικές.

Η Εσθονή πρωθυπουργός, η οποία τοποθετήθηκε πρώτη στη συνέντευξη Τύπου, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη που έχει παρέχει η χώρα μας στην Ουκρανία, ενώ αναφέρθηκε και στις τελευταίες πυραυλικές  επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία, ενώ ζήτησε να υπάρξει βοήθεια στην αεροπορική άμυνα του Κιέβου καθώς και να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΕσθονίαειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης