Πολιτική|07.11.2022 20:40

Έντονη κινητικότητα στην Τουρκία: Παζαρεύουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για να αγοράσουν F-16

Μαρία Ζαχαράκη

Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών κατέφθασε σήμερα στην Άγκυρα, για κρίσιμες συνομιλίες στο υπουργείο Άμυνας με επίκεντρο το «φλέγον» για την Τουρκία ζήτημα της αγοράς F-16.

Ειδικότερα, Αμερικανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με βασικό θέμα το αν και το πώς θα πάρει η Άγκυρα τα αμερικανικά μαχητικά F-16. Την ίδια ώρα, αύριο, καταφτάνει στην τουρκική πρωτεύουσα  και ο Σουηδός πρωθυπουργός προκειμένου να πείσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πει το «ΝΑΙ» για την ένταξη της χώρας του αλλά και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Διεύρυνση ΝΑΤΟ αντί F-16: Το δύσκολο παζάρι

Επομένως, μέχρι αύριο Τρίτη, θα διεξαχθούν δύσκολες συναντήσεις με το παζάρι «Διεύρυνση ΝΑΤΟ για  Αγορά F16» να βρίσκεται σε εξέλιξη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το «πράσινο φως» δε θα δοθεί τώρα για τα μαχητικά αεροσκάφη ούτε από την Τουρκία αλλά ούτε από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αυτό δε θα γίνει μέχρι τις εκλογές τον Ιούνιο του 2023, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να πει «ναι» στην ένταξη στο ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, γιατί θα φαινόταν σαν μια μεγάλη υπαναχώρηση και θα έκανε ζημιά στο προφίλ του.

Έτσι, όσο καθυστερεί ο Τούρκος πρόεδρος, τόσο και οι ΗΠΑ θα τρενάρουν τα F-16. Το επιβεβαίωσε και η ανακοίνωση που βγήκε νωρίτερα από το τουρκικό ΥΠΑΜ, μετά τις συνομιλίες με την αμερικανική αντιπροσωπεία. Οι συνομιλίες ΗΠΑ – Τουρκίας θα συνεχιστούν τη νέα χρονιά. Τα F-16 είναι ζωτικής σημασίας να έρθουν στην Τουρκία πριν από τις εκλογές. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει μία μεγάλη επιτυχία με τη Δύση και δεν αποκλείεται να επιδιώξει ένα «προσύμφωνο» ή άλλως την έκδοση μίας επιταγής για να «πληρωθεί» μετά τις εκλογές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑειδήσεις τώραF16ΆγκυραΤουρκία