Πολιτική|16.11.2022 07:12

«Απεγκλωβισμό» από το pressing για τις παρακολουθήσεις αναζητά η κυβέρνηση: Το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και οι επόμενες κινήσεις

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ομιλία Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ομιλία Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ομιλία Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ομιλία Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σειρά πρωτοβουλιών που ξεδιπλώνονται σε πολλαπλά επίπεδα η κυβέρνηση επιδιώκει να απαντήσει στα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης για το θέμα των παρακολουθήσεων. Με τα δημοσιεύματα να διαδέχονται το ένα το άλλο στη Νέα Δημοκρατία αναζητούν τρόπο να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην περιοριστούν σε μία αμυντική θέση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο νομοσχέδιο που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και φέρνει αλλαγές στην ΕΥΠ, ενώ παράλληλα επιχειρείται μια επικοινωνιακή αντεπίθεση. Στην Πειραιώς περνάνε από κόσκινο τις δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναζητώντας κάποιο  «φάουλ» και επιδίδονται σε ένα μπαράζ ανακοινώσεων.

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από την κυβερνητική πλευρά είναι τρία:

  • Πρώτον: τα λάθη και οι αστοχίες  έχουν αναγνωριστεί και διορθώνονται.
  • Δεύτερον: ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να καλλιεργήσει ένα κλίμα τοξικότητας.
  • Τρίτον: η κυβέρνηση δεν διστάζει να συγκρουστεί με συμφέροντα. Και με αυτήν την επιχειρηματολογία θα πορευθεί η Νέα Δημοκρατία μέχρι τις επόμενες εκλογές, όποτε τελικά και αν αυτές γίνουν.

Στο δρόμο προς τις κάλπες πάντως είναι εμφανές πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει μια στρατηγική συγκρίσεων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να  συγκρατήσει αυτό που είχε ονομαστεί αντι ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πυκνώσει οι αναφορές στα πεπραγμένα της περιόδου 2015- 2019  και μπαίνει το γαλάζιο δίλημμα αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά ή θα κάνει βήματα πίσω.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή όταν έρθουν προς ψήφιση οι διατάξεις για την ΕΥΠ , με το νομοσχέδιο να μένει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 του μήνα. Μεταξύ άλλων τίθεται ένα τριπλό φίλτρο εγγυήσεων για τα πολιτικά πρόσωπα (για παράδειγμα θα πρέπει να δώσει άδεια ο Πρόεδρος της Βουλής πριν από την διπλή εισαγγελική κρίση), δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης προσώπου στο οποίο έγινε άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας (μετά από τρία χρόνια όμως) και προβλέπεται ειδική διάταξη για τα κακόβουλα λογισμικά.

Με δεδομένο πάντως πως ήδη έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο , στη συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να επικρατήσει το σκληρό ροκ. Και μπορεί από το γαλάζιο στρατόπεδο να επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες να ρίξουν το γάντι στο ΣΥΡΙΖΑ  λέγοντας  πως αν θέλει μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει καθώς στην αντιπολίτευση ξέρουν πως ανάλογες κινήσεις συσπειρώνουν τις κυβερνήσεις.

Επιχείρηση διεύρυνσης της πολιτικής ατζέντας από το Μαξίμου

Να «ανοίξει» η πολιτική συζήτηση και να μην περιοριστεί το μπρα ντε φερ με το ΣΥΡΙΖΑ μόνο στο θέμα των παρακολουθήσεων επιδιώκει η κυβέρνηση. Κεντρικός στόχος ειναι να καλλιεργηθεί μια θετική ατζέντα (επιτάχυνση συντάξεων, έρευνες για υδρογονάνθρακες κ.α.), ενώ επιδιώκεται να σταλεί ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους πως οι προεκλογικές υποσχέσεις γίνονται πράξεις. 

Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να εφαρμόσουν την «συνταγή» του 2019 και με αναφορές στις μεταρρυθμίσεις να κερδίσουν τον μεσαίο χώρο. Ωστόσο αναγνωρίζεται πως αυτή τη φορά είναι μια δύσκολη αποστολή, καθώς όσο παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα στο θέμα των παρακολουθήσεων τόσο θα ελλοχεύει ο κίνδυνος το συγκεκριμένο ακροατήριο να εξετάσει άλλες επιλογές.

Άλλωστε οι κάλπες της απλής αναλογικής ευνοούν την χαλαρή ψήφο και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν οι πολιτικοί μονομάχοι. Δεν  είναι τυχαίο πως από την γαλάζια  πλευρά τονίζεται  πως δεν πρέπει η πρώτη κάλπη να στείλει θολά μηνύματα που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε «πολιτικές τερατογενέσεις» ή σε «αδιέξοδους σχηματισμούς».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τις τελευταίες ημέρες έναν κύκλο επαφών με διαφορετική ατζέντα. Την Δευτέρα επέλεξε να μιλήσει σε ένα κομματικό ακροατήριο, καθώς όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα απαιτείται η κινητοποίηση της γαλάζιας βάσης.

Χθες ακολούθησαν μηνύματα του πρωθυπουργού για την οικονομία (σε συζήτηση στην συμμετείχαν εκπρόσωποι από διεθνή επενδυτικά σχήματα), για τον εμβολιασμό (σε βίντεο με τον Σωτήρη Τσιόδρα) αλλά και για την παιδεία (σε συνάντηση με τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκο Παπαϊωάννου). Ουσιαστικά το Μαξίμου να επιδιώκει να «ανοίξει» η ατζέντα και να αναζητά μια φυγή προς τα εμπρός.

Να σημειωθεί τέλος πως το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι περιοδείες του πρωθυπουργού, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε την Πιερία. Τα  βλέμματα στρέφονται κυρίως σε παραδοσιακά γαλάζια κάστρα της Βόρειας Ελλάδας, όπου θα επιχειρηθεί να αυξηθεί η συσπείρωση και να μην υπάρξουν διαρροές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΕΥΠειδήσεις τώρακυβέρνησηΜέγαρο Μαξίμουπαρακολουθήσεις