Πολιτική|22.11.2022 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Αναλγησία Μητσοτάκη η έξωση Κολοβού και η διαχείριση «κόκκινων δανείων» - Προτάσεις για προστασία α' κατοικίας

Βούλα Κεχαγιά

Τις προτάσεις του για την προστασία της πρώτης κατοικίας απέναντι στον…πτωχευτικό Μητσοτάκη και των «Πάτσηδων» υπενθυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά τις αποτρόπαιες εικόνες έξωσης της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού για οφειλές μόλις 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες. Η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε χθες με στελέχη της έξω από το σπίτι της συνταξιούχου ως ένδειξη συμπαράστασης για την αναλγησία -όπως λέει- της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τρόπο που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια και έχει άρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Και τέταρτη επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε και τέταρτη επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το σκάνδαλο των υποκλοπών μολονότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε και τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες να παρουσιαστεί στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού σε κρίσιμα ερωτήματα που γεννώνται από τις καταιγιστικές αποκαλύψεις αναφορικά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. «Είναι πλέον εδραία πεποίθηση, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών ότι αρνείστε να δώσετε απαντήσεις διότι γνωρίζατε, διότι είστε ενορχηστρωτής, ηθικός αυτουργός και εν τέλει ένοχος για το σκάνδαλο των υποκλοπών, παράνομων και “νόμιμων”», σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτοντας στον Κ. Μητσοτάκη το καίριο ερώτημα: «Θα δώσετε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που μετατάξατε στην ΕΥΠ για να χειρίζονται το Predator;». Να σημειωθεί ότι στο ρεπορτάζ της εφημερίδας το «Βήμα» της 20ης Νοεμβρίου αποκαλύπτεται χωρίς να έχει διαψευσθεί ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου ούτε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι αστυνομικοί που είχαν μετατεθεί στην ΕΥΠ χειρίζονται το Predator στον συγκεκριμένο χώρο, αναφέροντας μάλιστα και τα αρχικά τους. Επίσης, ουδέποτε διαψεύστηκε από την κυβέρνηση, ότι το Predator είχε εγκατασταθεί και λειτουργούσε την περίοδο 2020-2022 στο πίσω μέρος, προς την πλευρά του Υμηττού, του διώροφου κτιρίου των εγκαταστάσεων της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή που προοριζόταν να φιλοξενήσει μονάδες των μυστικών υπηρεσιών για την «ασφάλεια του κυβερνοχώρου».

Επιπλέον, στην ερώτησή του ο Αλέξης Τσίπρας επικαλούμενος πληροφορίες της εφημερίδας Documento  ρωτά τον πρωθυπουργό εάν μπορεί υπευθύνως και ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας να διαψεύσει ότι οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Αλέξης Παπαχελάς, Αλέξανδρος Διακόπουλος, Γιώργος Κύρτσος και Αριστείδης Αλεξόπουλος βρίσκονταν σε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ, καθώς και να διαβεβαιώσει οι δεν υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις αντίστοιχων «συμπτώσεων» διπλής παρακολούθησης μέσω ΕΥΠ και Predator, όπως οι περιπτώσεις των κ.κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται:

  • Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για κούρεμα και μέρους της βασικής οφειλής
  • Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει δεσμευτικές ρυθμίσεις για τους πιστωτές και για τις τράπεζες και τα funds.
  • Δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα
  • Πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που ελάμβανε χώρα η επιχείρηση βίαιης έξωσης της Ιωάννας Κολοβού ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Έφης Αχτσιόγλου δεν είπε κουβέντα για το θέμα και δήλωσε «ικανοποιημένος» από το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «επαρκές».

εξώσειςΣΥΡΙΖΑπαρακολουθήσειςειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςΕΥΠΚυριάκος Μητσοτάκηςπρώτη κατοικία