Πολιτική|22.11.2022 15:07

Οικονόμου: Η Κολοβού δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες για τους δανειολήπτες - Γίνονται έλεγχοι στο καλάθι του νοικοκυριού

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για στρατηγική τραμπισμού a la Greca, που δημιουργεί ένα τοξικό κλίμα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, από το breefing που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη, αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών. Όπως υπογράμμισε, η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκάθαρα επιδιώκει να συντηρήσει ένα ζήτημα στην επικαιρότητα με νουβέλες και ιστορίες ατεκμηρίωτες.

«Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τις παθογένειες, έχει καταμερίσει τις πολιτικές ευθύνες ενώ υπάρχει ανοιχτή δικαστική διαδικασία για το ζήτημα. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η ουσία και όχι οι εντυπώσεις, όχι η εργαλειοποίηση που γίνεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είμαστε προσηλωμένοι σε μία πολιτική που δίνει διέξοδο στους πολίτες», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφορικά με το θέμα της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού και την ένταση που προκλήθηκε έξω από το σπίτι της, το οποίο χάνει εξαιτίας πλειστηριασμού. Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «τεραστίων διαστάσεων υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα», αφού, όπως είπε, πλειστηριασμοί γίνονταν και επί περίοδος ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα τότε δόθηκε με νομοθετική παρέμβαση η δυνατότητα στα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς.

Ο κ. Οικονόμου επέρριψε ευθύνες και στην κ. Κολοβού για το σημείο που έχει φτάσει η υπόθεσή της, σημειώνοντας ότι δεν αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για τους δανειολήπτες. «Αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και ευαισθησία το θέμα. Είναι δυσάρεστο από κοινωνική διάσταση να χάνουν το σπίτι τους πολίτες από πλειστηριασμό. Η κυβέρνηση φρόντισε να βελτιώσει τη νομοθεσία, για να μη χάνουν τα σπίτια τους οι πολίτες. Υπάρχουν δυνατότητες, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αξιοποιήθηκαν. Σε απάντηση της Εθνικής Τράπεζας στην ερώτηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αναφέρεται ότι δεν αξιοποιήθηκαν όλες οι δυνατότητες από τον δανειολήπτη, όπως τις αξιοποιούν όλοι οι άλλοι πολίτες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η «Κιβωτός του Κόσμου»

Αναφερόμενος στο σάλο που έχει προκύψει με τις καταγγελλόμενες κακοποιήσεις ανηλίκων στην «Κιβωτό του Κόσμου», ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι θα γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και πολύ σύντομα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί η νέα διοίκηση του ιδρύματος.

«Είμαστε μπροστά σε σοβαρές καταγγελίες, με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα διοίκηση του ιδρύματος. Έχουμε προβλέψει τρόπους συνεργασίας με ΜΚΟ και φορείς που ασχολούνται με τη φιλοξενία παιδιών. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε στις ισορροπίες. Μας σοκάρουν οι καταγγελίες, αλλά δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε βιαστικά συμπεράσματα και γενικεύσεις. Πρέπει να είμαστε άτεγκτοι και αυστηροί σε οποιαδήποτε κακοποίηση παιδιού. Δε θα μείνει καμία σκιά. Θα αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, χωρίς διακρίσεις», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «σπάσιμο των αποστημάτων και εισαγωγής νέας πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία θα συγκρουστεί με κατεστημένα δεκαετιών», αναφορικά με το θέμα της κακοποίησης παιδιών.

Εκλογές και Κώστας Καραμανλής

Αναφερόμενος στο θέμα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο εκλογικός σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει σε τίποτα, «Η κυβέρνηση δεν πολιτεύεται με βάση τις δημοσκοπήσεις και η κοινωνία δείχνει να εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ερωτώμενος για διαφοροποιήσεις του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, σε κάποια θέματα και σε σύγκριση με τη «γραμμή» της κυβέρνησης, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «δεν έχω αντιληφθεί διαφορετικές προσεγγίσεις από τον κ. Καραμανλή σε βασικά θέματα. Η Νέα Δημοκρατία έχει το προνόμιο να διαθέτει στην κοινοβουλευτική της ομάδα δύο πρώην πρωθυπουργούς. Είναι πολύ σημαντική η πείρα τους, η προσωπικότητά τους και το γεγονός ότι συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας».

Το «καλάθι του νοικοκυριού»

Σε ερώτηση του ethnos.gr αναφορικά με το ενδεχόμενο να μη γίνονται επαρκείς έλεγχοι από την Πολιτεία στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μη βλέπουν ουσιαστικές διαφορές στις τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», περίπου ένα μήνα μετά την εφαρμογή του μέτρου, αλλά και για το ότι δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτο στα σούπερ – μάρκετ ποια προϊόντα περιλαμβάνονται στο μέτρο, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι «πάντοτε γίνονταν και γίνονται έλεγχοι».

Παράλληλα, ο ίδιος παρέθεσε και στοιχεία τα οποία, όπως υποστήριξε, αποδεικνύουν ότι το μέτρο αποβαίνει προς όφελος των πολιτών. Όπως είπε, υπάρχει μείωση τιμών στο 22% των προϊόντων, σε ένα μόλις 7%-8% σημειώθηκε αύξηση και στα υπόλοιπα προϊόντα οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Ο ίδιος ανέφερε ότι το γεγονός ότι έχουν παρατηρηθεί μειώσεις τιμών και σε άλλα προϊόντα, δείχνει ότι ήταν σωστή η βασική ιδέα του μέτρου.

«Η χώρα δεν εκφοβίζεται»

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να αισθάνεται μεγαλύτερη απειλή από την Τουρκία, μετά τις απειλές της γειτονικής χώρας να εισβάλλει στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «η χώρα ούτε εκφοβίζεται, ούτε απειλείται, ούτε τρομάζει. Δεν υποκύπτουμε σε απειλές, οι οποίες επιβουλεύονται το εθνικό μας Δίκαιο».
Ο κ. Οικονόμου έκανε αναφορά και στην παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, καθώς και του υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην Αίγυπτο. Όπως είπ,ε θα υπογράψουν με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους μνημόνια συνεργασίας για θέματα αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης καθώς και για απασχόληση εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.

Ο κ. Οικονόμου, αναφερόμενος στην υπόθεση του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση, σημείωσε ότι «οι νόμοι είναι για όλους και αυτό το υποστηρίζουμε σε κάθε ζήτημα», ενώ ερωτώμενος για τη νέα κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είπε ότι το «έργο του κ. Αυγενάκη και συνολικά της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές επιτυχίες στον ελληνικό αθλητισμό».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε ως «κάρτα αξιοπρέπειας» την ψηφιακή κάρτα για τους ανάπηρους και έκανε αναφορά σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νέων, τονίζοντας ότι αυτές αποτελούν απάντηση στα προβλήματα και «όχι εμπόριο ελπίδας, στο οποίο αρέσκονται, όσοι αδυνατούν να δώσουν τη δική τους απάντηση στη νέα γενιά».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά και στον πρώτο προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τα τελευταία δώδεκα χρόνια εξαιτίας των μνημονιακών δεσμεύσεων. Είπε ότι προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 5,6% για το 2022, σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης και 1,2% για το 2023, πληθωρισμό στο 9,7% για το 2022 και 5% για το 2023, όταν στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο 6,1% και στο 7% στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και για ανεργία στο 12,7%.

Γιάννης Οικονόμουειδήσεις τώρακαλάθι του νοικοκυριούΙωάννα ΚολοβούΘεσσαλονίκη