Πολιτική|24.02.2019 08:38

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωλίστα ανοίγει τον δρόµο της διεύρυνσης

Βούλα Κεχαγιά

Τοι ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο πρώτος «καθρέφτης» της κεντροαριστερής διεύρυνσης του κόµµατος στην προσπάθεια συγκρότησης ενός ισχυρού αριστερού και προοδευτικού πόλου. Κατά τις πληροφορίες, περίπου το 1/3 των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή, ήτοι περί τα 15 ονόµατα επί συνόλου 42, θα εκφράζουν µε τη συµµετοχή τους στο ψηφοδέλτιο αυτό που σήµερα λογίζεται πολιτικά ως προοδευτική και δηµοκρατική παράταξη. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για εµπλουτισµό της ευρωλίστας µε προσωπικότητες της Σοσιαλδηµοκρατίας είναι ειληµµένη, ενώ η βούλησή του είναι ανάλογες επιλογές να αποτυπωθούν και στα ψηφοδέλτια της εθνικής αναµέτρησης. Το άνοιγµα προς τις προοδευτικές δυνάµεις αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, που τις επόµενες ηµέρες θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Το Μαξίµου έχει ζυγίσει όλα τα δεδοµένα και θεωρεί ότι η πρόκληση για τη δηµιουργία µιας νέας προοδευτικής συµµαχίας πρέπει να αποτελεί το νέο πολιτικό αφήγηµα του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως εάν αυτή η προσπάθεια φέρει την Κουµουνδούρου ακόµη πιο µακριά από τις δυνάµεις του Κινήµατος Αλλαγής. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αποδέχονται την πρόκληση πολέµου µε την οποία απειλεί η Χαριλάου Τρικούπη, ιδίως µετά την υπουργοποίηση των Θ. Μωραΐτη και Α. Τόλκα, καθώς εµφανίζονται πεπεισµένοι ότι το ΚΙΝΑΛ συµπλέει µε τη Ν∆ σε όλα τα θέµατα της µείζονος πολιτικής.

Δεν υπάρχει θέμα νέου κόμματος

Σε ό,τι αφορά το ΚΙΔΗΣΟ και τον Γ. Παπανδρέου, κυβερνητικά στελέχη επισηµαίνουν ότι δεν τέθηκε ποτέ ζήτηµα «µεταγραφής» του πρώην πρωθυπουργού και πως οι σχέσεις µαζί του θα διατηρηθούν στο επίπεδο της συµφωνίας σε κεντρικά ζητήµατα, όπως για παράδειγµα η Συµφωνία των Πρεσπών. Ως εκ τούτου αποδίδουν σε κακόβουλα κέντρα τις πληροφορίες πως Τσίπρας και Παπανδρέου ετοιµάζονταν για τον σχηµατισµό ενός νέου κόµµατος. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση απευθύνεται και σε πρόσωπα που προέρχονται από το ΚΙ∆ΗΣΟ ή συνολικότερα από το ΚΙΝΑΛ, και µάλιστα πηγές της διέκριναν τις τελευταίες ώρες προσπάθειες από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να ασκηθούν πιέσεις προς στελέχη του προοδευτικού χώρου για να µη δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση της ∆ευτέρας, όπου η Πρωτο βουλία Πολιτών «Γέφυρα» θα παρουσιάσει κείµενο µε υπογραφές στο οποίο η δηµιουργία µιας ισχυρής δηµοκρατικής συµπαράταξης θα περιγράφεται ως αδήριτη ανάγκη.

Βεβαίως και το ενδιαφέρον της εκδήλωσης στρέφεται κυρίως και στα ονόµατα που θα πλαισιώσουν το πολιτικό κείµενο αλλά και στα πρόσωπα που θα αποφασίσουν να παραστούν στο προσκλητήριο για τον προοδευτικό πόλο µε κεντρικό κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τις πληροφορίες του «Εθνους», στο κείµενο της «Γέφυρας» θα τονίζεται η ανάγκη συνάντησης ανθρώπων που αντιλαµβάνονται ως επιβεβληµένη τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάµεων µέσα από µια υπέρβαση, την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι απειλές της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Θα τονίζεται µεταξύ άλλων: «Η πεισµατική εµµονή στον φιλελευθερισµό παράγει ακραίες ανισότητες, ανεργία, ανασφάλεια και διάβρωση του κοινωνικού κράτους, που δίνουν χώρο στην ακροδεξιά δηµαγωγία».

Σύµφωνα µε τους υπογράφοντες το κείµενο, η Ελλάδα την περίοδο της κρίσης δεν πήρε τον δρόµο της δεξιάς στροφής. Τονίζουν µεν ότι δεν συµφωνούν µε όλες τις επιλογές και τους χειρισµούς της σηµερινής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ολιγωρίες που θολώνουν το πολιτικό στίγµα της διακυβέρνησης, αλλά παρά τις δυσκολίες διακρίνουν τις πολιτικές της σε δηµοκρατικές νοµοθετήσεις (π.χ. σύµφωνο συµβίωσης) αλλά και την προστασία των ασθενεστέρων και τα δικαιώµατα των πολιτών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κείµενο της «Γέφυρας» στη Συµφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτιµάται ως καταλυτικό γεγονός στην εξωτερική πολιτική της χώρας και στις προσπάθειες για ειρήνευση και σταθερότητα στην περιοχή. Κριτικές επισηµάνσεις γίνονται και για τη συµπόρευση µε τους ΑΝΕΛ. Ωστόσο η Πρωτοβουλία απευθύνεται στο Κίνηµα Αλλαγής, τονίζοντας ότι επείγει η διαµόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου.

Γι’ αυτό και καλεί το ΚΙΝΑΛ να εγκαταλείψει τη ρητορική για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και να µπει στον διάλογο και στη διαδικασία για την ανασύσταση της µεγάλης δηµοκρατικής παράταξης. Ο πυρήνας της Πρωτοβουλίας συγκροτείται από πρόσωπα που στήριξαν το εκσυγχρονιστικό εγχείρηµα, την Ανανεωτική Αριστερά, τα κοινωνικά κινήµατα και τον συνδικαλισµό. Εξ αυτού του λόγου οµιλητές θα είναι οι Σωτήρης Βαλντέν, Νίκος Μουζέλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Κωστής Παπαϊωάννου, Μαρία Ρεπούση, Φωτεινή Σιάνου και συντονιστής ο Χρήστος Μαχαίρας. Οι πληροφορίες επιµένουν ότι στην εκδήλωση θα δώσει το «παρών» αντιπροσωπεία της ∆ΗΜΑΡ.

Επίσης έχουν προσκληθεί πρόσωπα που µε την παρουσία τους θα σηµατοδοτήσουν ένα γενναίο άνοιγµα του ΣΥΡΙΖΑ προς τον προοδευτικό χώρο, όπως για παράδειγµα ο Μιχάλης Σταθόπουλος. Προσκλήσεις έχουν σταλεί και στο Ποτάµι, εικάζεται όµως ότι ενδεχοµένως µόνο ο Σπύρος Λυκούδης θα δώσει το «παρών».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογές