Πολιτική|02.12.2022 07:10

Το «ραντεβού» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα: Τα πρόσωπα, οι συμβολισμοί και τα … προεκλογικά μηνύματα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Είκοσι ηγέτες και αρχηγοί κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - και η πρόεδρος της Κομισιόν - συναντώνται σήμερα και αύριο στην Αθήνα για να συζητήσουν την στρατηγική της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ενόψει σημαντικών πολιτικών και εκλογικών μαχών. Να σημειωθεί εδώ πως εκλογικές αναμετρήσεις θα υπάρξουν το 2023 στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Φινλανδία, ενώ το 2024 είναι χρονιά ευρωεκλογών.

Στην Αθήνα φτάνουν σήμερα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρ. Μέτσολα, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ν. Τουσκ, οι πρόεδροι της Κύπρου και της Ρουμανίας, οι πρωθυπουργοί της Κροατίας και της Σλοβακίας, o καγκελάριος της Αυστρίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κλειστό διήμερο brainstorming που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και του γενικού γραμματέα Θανάση Μπακόλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν μια σειρά ευρωπαϊκών θεμάτων πρώτης γραμμής, όπως η οικονομική διακυβέρνηση, η άμυνα και η ασφάλεια και άλλα πολιτικά και θεσμικά ζητήματα. Μάλιστα το γεγονός πως η συνάντηση γίνεται χωρίς τους χρονικούς περιορισμούς των συνηθισμένων συνόδων του ΕΛΚ (που «παραδοσιακά» προηγούνται των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων) δίνει τη δυνατότητα για ξεδιπλωθούν με μεγαλύτερη άνεση οι θέσεις και οι προτάσεις.

Να σημειωθεί εδώ πως τον Απρίλιο του 2019, ο Μάνφρεντ Βέμπερ είχε κηρύξει την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές που ακολούθησαν στην Αθήνα, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΛΚ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξουν τις εργασίες της διήμερης συνάντησης, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη πολιτική περίοδο.

Μπαράζ επαφών τον Δεκέμβριο

Έναν κύκλο επαφών θα έχει αυτό το μήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με σειρά συναντήσεων. Σήμερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, τον πρόεδρο της Ρουμανίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας.

Να σημειωθεί πως την επόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αλβανία, όπου θα γίνει η σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων. Στις 15 του μήνα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών και μένει να φανεί αν μέχρι τώρα θα έχει βγει λευκός καπνός στο ενεργειακό μέτωπο (καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί συνεδριάζουν στις 13 του μήνα). Να σημειωθεί τέλος πως στις 14 Δεκεμβρίου στην βελγική πρωτεύουσα θα γίνει η Σύνοδος Ε.Ε. και χωρών ΝΑ Ασίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ΔημοκρατίαεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΕΛΚ