Πολιτική|08.12.2022 10:46

«Συμβουλές» Ακάρ, γεωτρύπανο στη Μεσόγειο και ναυτική βάση στην Κύπρο - Οι τουρκικές εξαγγελίες μετά τα πανηγύρια για τα F-16

Μαρία Ζαχαράκη

Πρόταση από τον Χουλουσί Ακάρ ώστε κάποια προβλήματα με την Ελλάδα να μπουν στη… συντήρηση, μέσω της εφημερίδας «Χουριέτ». Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, «συμβούλεψε» μάλιστα κάποιους πολιτικούς και στρατιωτικούς στην Ελλάδα «να ξυπνήσουν από το όνειρο, γιατί κοιμούνται».

Ο Χουλουσί Ακάρ έκανε πάλι λόγο σήμερα, μιλώντας στην εφημερίδα Χουριέτ, για πρόσκληση διαλόγου στην Ελλάδα χωρίς αντίκρισμα. «Είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω του διαλόγου στο πλαίσιο του δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Ο διάλογος από μόνος του δεν σημαίνει επίλυση των προβλημάτων. Αλλά δεν είναι δυνατόν να λυθούν και τα προβλήματα χωρίς διάλογο. Δίνουμε μεγάλη σημασία στις διαβουλεύσεις, στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στις συζητήσεις για την αποφυγή εντάσεων μέσω του ΝΑΤΟ και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να συνεχιστούν.

Δύο συναντήσεις ΜΟΕ πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα. Εδώ και δύο χρόνια περιμένουμε την ελληνική αποστολή στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα. Δεν ήρθαν όμως».

Σημασία της πρόκλησης

«Σε κάθε συνάντηση προσκαλώ τον Έλληνα ομόλογό μου στην Τουρκία. Γιατί οι καλές σχέσεις μεταξύ υπουργών συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος επίλυσης προβλημάτων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Ωστόσο, κάθε φορά ο συνομιλητής μου αναβάλλει την πρόσκληση/επίσκεψη για διάφορους λόγους. Αυτή είναι η κατάσταση. Δήλωσα επίσης στον Έλληνα ομόλογό μου στην τελευταία συνάντηση στο ΝΑΤΟ ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν στο πόδι. Επανέλαβα την πρόσκληση».

Όνειρα

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα. «Αλλά δεν είμαστε και μια χώρα που θα ενδώσει σε απειλές. Μερικοί πολιτικοί και κάποιοι στρατιωτικοί στην Ελλάδα σαν να κοιμούνται, σαν να βρίσκονται σε όνειρο. Τώρα πρέπει να ξυπνήσουν. Θα πρέπει να δουν τα γεγονότα και να ενεργήσουν ανάλογα», είπε χαρακτηριστικά.

Πατήστε στο έδαφος

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ επανέλαβε επίσης τη συμβουλή του προς τους Έλληνες να «πατήσουν στο έδαφος». «Το να λέμε ότι δεν επιτρέπουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας δεν αποτελεί απειλή. Ο διάλογος δεν είναι αδυναμία. Μην ενθαρρύνεστε από άλλους. Πατήστε στο έδαφος», όπως ανέφερε.

Ας βάλουμε τα προβλήματα στη συντήρηση

«Παρ' όλες τις παράλογες και παράνομες δηλώσεις, υπογραμμίσαμε σε όλες μας τις κλήσεις ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με διάλογο. Έχουμε 20 προβλήματα; Τονίσαμε ότι τουλάχιστον 3 ή 5 από αυτά μπορούν να επιλυθούν σε συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών. Εάν όχι, μπορούν να διατηρηθούν υπό έλεγχο και να διαχειρίζονται με τρόπο που να μην βλάπτει την περιοχή και τη συμμαχία στο ΝΑΤΟ», ήταν η νέα πρόταση του Τούρκου υπουργού Άμυνας προς την Ελλάδα.

Φατίχ Ντονμέζ: «Το Αμπντουλχαμίτ συνεχίζει αδιάκοπα μέχρι να ανακαλύψει φυσικό αέριο»

Τη συνέχιση της πορείας του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν στη Μεσόγειο μέχρι να ανακαλύψει φυσικό αέριο, επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, στην ειδική επιτροπή της τουρκικής βουλής για τον προϋπολογισμό.

«Η πλήρης ενεργειακή ανεξαρτησία είναι το όραμά μας που φωτίζει το μέλλον μας. Ο ισχυρός στόλος μας, συμπεριλαμβανομένου του 7ης γενιάς, υπερσύγχρονου 4ου γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν, ενός από τα πέντε γεωτρύπανα στον κόσμο, συνεχίζει να εργάζεται χωρίς διακοπή για νέες ανακαλύψεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Ερσίν Τατάρ: «Στέλνουμε μήνυμα στην Ελλάδα - η ΤΔΒΚ ετοιμάζει ναυτική βάση»

Την ίδια ώρα ο, Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του είπε ότι γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία βάσης UAV στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου (Gecitkale) και ναυτικής βάσης στην περιοχή της Αμμoχώστου (Iskele-Gazimagusa) στα Κατεχόμενα.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε «Το Λευκόνοικο δόθηκε στην TuAF για την ανάπτυξη UAV. Επομένως, η δουλειά εκεί συνεχίζεται σε αυτό το πλαίσιο. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν επίσης κάποιες μελέτες για τη ναυτική βάση. Αυτές αξιολογούνται στο υψηλότερο επίπεδο».

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε επίσης ότι «το έργο UAV και ναυτικής βάσης στέλνει το μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι μια εγγυήτρια χώρα. Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι η πατρίδα μας. Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι η ισχυρότερη και μεγαλύτερη χώρα σε αυτή την περιοχή».

Τουρκικός Τύπος για F-16 – Πικρόχολα σχόλια για Ελλάδα

Συνεχίζουν και σήμερα οι θριαμβολογίες του τουρκικού Τύπου για τα F-16, καθώς και τα πικρόχολα σχόλια εναντίον της Ελλάδας. Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδες Μιλιέτ με τίτλο «Ξετυλίγεται το κουβάρι των F-16» υποστηρίζει ότι «ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια ξεπεράστηκε καθώς η Επιτροπή Διάσκεψης του αμερικανικού Κογκρέσου δεν συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό ρήτρες που περιόριζαν και εξαρτούσαν τις πωλήσεις των F-16 στην Τουρκία, ωστόσο το τελευταίο εμπόδιο για την πώληση είναι η στάση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας». Η εφημερίδα παραθέτει επίσης το σχέδιο Β της Τουρκίας σε περίπτωση μη πώλησης.

«Η Τουρκία θα βάλει νέες επιλογές στην ατζέντα της για να αποτρέψει την αποδυνάμωση της μαχητικής της δύναμης αέρος-αέρος. Μια από τις εξέχουσες ευρωπαϊκές επιλογές είναι το μαχητικό αεροσκάφος «Eurofighter», μια βρετανική/ιταλική/γερμανική συμπαραγωγή. Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για αεροσκάφη της σουηδικής Saab.

Σε περίπτωση ανάγκης, η αγορά μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς από τη Ρωσία ή την Κίνα είναι επίσης μεταξύ των επιλογών».

Σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Ακσάμ με τίτλο: «Άρση περιορισμού για τις πωλήσεις των F16» υποστηρίζει ότι «το ελληνικό λόμπι απογοητεύτηκε πολύ όταν οι περιοριστικές ρήτρες που είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και είχαν τεθεί στην ημερήσια διάταξη της Γερουσίας δεν συμπεριλήφθηκαν στον αμυντικό προϋπολογισμό. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε».

Επίσης, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Ακίτ με τίτλο «Έγινε αυτό που έλεγε η Τουρκία στα F-16 – Η Αμερική έριξε σουτ στο ελληνικό λόμπι» υποστηρίζει ότι «ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και οι Έλληνες αξιωματούχοι, που πήγαν μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εμποδίσουν την Τουρκία να αγοράσει F-16 και να σταματήσουν τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών που ήδη έχει, απογοητεύτηκαν πολύ».

Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της προσκείμενης στο MHP εφημερίδας Τουρκγκιούν με τίτλο «Σοκ στην Ελλάδα» υποστηρίζει ότι «το ελληνικό λόμπι ηττήθηκε στην πολύμηνη προσπάθειά του να εμποδίσει την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Η απόφαση αυτή δημιούργησε έναν αέρα πανικού στην Ελλάδα».

τουρκικά ΜΜΕΑνατολική ΜεσόγειοςΤουρκίαF-16Χουλούσι Ακάρειδήσεις τώρα