Πολιτική|12.12.2022 14:52

Euractiv: Όταν η Καϊλή έσπασε τη γραμμή των Σοσιαλιστών και ψήφισε μαζί με το Λαϊκό Κόμμα

Newsroom

Στην υπόθεση απάτης και διαφθοράς υπέρ του Κατάρ, στην οποία εμπλέκεται και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμά του Euractiv. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις σχέσεις της με το ΠΑΣΟΚ αλλά και τους ευρωσοσιαλιστές και πως η πολιτική της γραμμή είχε αλλάξει τα τελευταία χρόνια, ενώ τη χαρακτηρίζει «Δούρειο Ίππο» της Νέας Δημοκρατίας.

«Δούρειος Ίππος» της Νέας Δημοκρατίας

Όπως αναφέρει ότι το σκάνδαλο ξεσπά εν μέσω και του συνεχιζόμενου σκανδάλου των υποκλοπών, του λεγόμενου «ελληνικού Γουότεργκεϊτ», που έχει και έχει δημιουργήσει μια τοξική ατμόσφαιρα στην πολιτική σκηνή.

Το δημοσίευμα αρχικά αναφέρεται στις σχέσεις Ανδρουλάκη-Καϊλή, παραθέτοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι «δεν θα συμβιβαστώ με όσους πλήγωσαν το κόμμα». Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν το πρώτο θύμα του σκανδάλου των υποκλοπών μετά την παραβίαση του τηλεφώνου του από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα, για να κρατήσει αποστάσεις από την Καϊλή, είπε ότι εκείνη ενεργούσε ως «Δούρειος Ίππος» του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

«Η Νέα Δημοκρατία τη χρησιμοποίησε ως Δούρειο Ίππο […] και τώρα κάνουν ότι δεν την ξέρουν», υπογραμμίζει το Euractiv ότι δήλωσε ο Ανδρουλάκης.

Όπως τονίζει, «οι σχέσεις Καϊλή και Ανδρουλάκη δεν ήταν εύκολες. Όταν ανακαλύφθηκε ότι το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη είχε παραβιαστεί, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα και εξέφρασε απόψεις που ξεφεύγουν από τη γραμμή του κόμματος». Και συνεχίζει: «Ο Ανδρουλάκης αντέδρασε λέγοντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του S&D».

Ένα άλλο παράδειγμα που αναφέρει το Euractiv είναι, όταν Εύα Καϊλή έσπασε τη γραμμή του S&D για την επιλογή του επόμενου γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ψήφισε υπέρ του κεντροδεξιού υποψήφιου του ΕΛΚ, Alessandro Chiocchetti. Μάλιστα, υπενθυμίζει παλαιότερο δημοσίευμα της πλατφόρμας, το οποίο ανέφερε πως, κεκλεισμένων των θυρών, οι ευρωσοσιαλιστές την επέκριναν για τη θέση της.

«Δυστυχώς, το S&D, αν και γνώριζε αυτές τις προθέσεις, την επέλεξε για μία από τις πέντε θέσεις αντιπροεδρίας που δικαιούταν», είπε στο EURACTIV ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αριστερής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον ευρωβουλευτή του Renew Europe, Γιώργο Κύρτσο, από ένα σημείο και μετά, η Καϊλή δεν μπορούσε να συμφωνήσει σε τίποτα με τον Ανδρουλάκη. Η εντύπωση ήταν ότι ετοιμάζεται να «μετακομίσει» στη Νέα Δημοκρατία καθώς ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν σχεδίαζε να την βάλει στη λίστα για τις επόμενες ευρωεκλογές. «Ήταν προφανές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και είχε πάρει λάθος δρόμο σε σχέση με το Κατάρ», σχολίασε στο Euractiv ο κ. Κύρτσος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σκάνδαλοΕύα Καϊλήλαϊκό κόμμαQatar GateΕυρωσοσιαλιστές