Πολιτική|13.12.2022 06:15

Ο απολογισμός της συνέντευξης Τσίπρα: Τα μηνύματα που έστειλε και οι εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Βούλα Κεχαγιά

Μπορεί να έχουμε εισέλθει στην εβδομάδα συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2023 στη Βουλή, όμως ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει και σήμερα το πρόγραμμά των περιοδειών του στην περιφέρεια, επιλέγοντας ως σταθμό του έναν σχετικά κοντινό προορισμό: τη Λαμία. Και αυτό για να επιστρέψει το απόγευμα στην Αθήνα και να είναι παρών στην έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό την οποία είθισται να παρακολουθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στην Κουμουνδούρου παρά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις και τα στοιχεία για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και μάλιστα με εντολές που υπογράφηκαν κατ’ επανάληψη από την αρμόδια εισαγγελέα κυρία Βλάχου για τον κωδικό του “στόχου” 5046c εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα διατηρήσει την ίδια γραμμή της “άγνοιας”, δηλαδή θα συνεχίσει να επιμένει πως ούτε ήξερε, ούτε γνώριζε, ούτε πληροφορήθηκε εκ των υστέρων τίποτα για τις παρακολουθήσεις παρότι είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, επιδιώκοντας να μείνει έξω από το κάδρο των ευθυνών. Παρ’ όλα αυτά και χθες ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί.

“Όταν πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, είναι αδιανόητο και αδύνατο να μην έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός. Είναι δυνατόν δηλαδή τώρα να υπάρχει επί ένα χρόνο παρακολούθηση υπουργών και να μην το γνωρίζει αυτό ο πρωθυπουργός; Είναι αδιανόητο αυτό αποτελεί μια εκτροπή άλλου είδους. Εδώ έχουμε πραξικόπημα μέσα στο ίδιο το Μαξίμου, δεν μπορώ να το πιστέψω ότι συμβαίνει” είπε χθες στην συνέντευξή του στον Open o Αλέξης Τσίπρας δείχνοντας πως αυτός ο κυβερνητικός ισχυρισμός δεν μπορεί να γίνει πιστευτός.

Μάλιστα ανέφερε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως ύστατο αφήγημά της ότι “ο κ. πρωθυπουργός δεν είναι συνένοχος, αλλά ανεπαρκής και βλαξ” για να απομακρύνει από εκείνον τις ευθύνες σημειώνοντας με νόημα: “Ε, λοιπόν εγώ σάς το λέω-πολιτικός μου αντίπαλος είναι-δεν είναι καθόλου βλαξ, είναι ικανότατος, είναι συνένοχος και γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθεί και κρύβεται όλους αυτούς τους μήνες.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί πολιτικός του αντίπαλος στις εκλογές να είναι ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος κατηγορείται για αντιδημοκρατική εκτροπή και εφήρμοσε αντιλαϊκές πολιτικές για περισσότερα από 3,5 χρόνια και συγχρόνως έκανε λόγο για μία “δύσκολη εκλογική αναμέτρηση” δηλώνοντας όμως αισιόδοξος για την έκβασή της.

Έχει τη σημασία του το γεγονός πως όταν ρωτήθηκε για τις δημοσκοπήσεις είπε με νόημα: “Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αυτή η εικόνα με το άνετο προβάδισμα που δίνουν οι μετρήσεις στο κυβερνητικό κόμμα”.
Από την συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν πέρασε απαρατήρητη η αιχμή του για τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την Εύα Καϊλή και τη συζήτηση περί Δούρειου Ίππου λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η διαγραφή της έπρεπε να έχει προηγηθεί των αποκαλύψεων.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςπαρακολουθήσειςΕύα Καϊλή