Πολιτική|13.12.2022 07:00

Βαριά πολιτική ατζέντα στο δρόμο προς τις κάλπες: Τα ανοιχτά μέτωπα και η στρατηγική του Μαξίμου

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά  την σύλληψη της Εύας  Καϊλή κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα. Με το θέμα να έχει αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής. Σχέσεις που είναι ήδη στο κόκκινο μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, θέμα που συνεχίζει να πυροδοτεί σφοδρή πολιτική σύγκρουση μετά και το νέο κύκλο δημοσιευμάτων. 

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται σήμερα για την «πρεμιέρα» της συζήτησης του προϋπολογισμού - όπου θα παραστεί ο πρωθυπουργός - και θέλουν να εστιάσουν στο πεδίο της οικονομίας. Ωστόσο δύο θέματα που βρίσκονται στο προσκήνιο ανεβάζουν στο κόκκινο τον υδράργυρο και αναζωπυρώνουν πολιτικές συγκρούσεις στο δρόμο προς τις κάλπες.

Οι αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή άναψαν φωτιές στην ελληνική πολιτική σκηνή, με έναν πόλεμο δηλώσεων να ξεσπά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του  ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής . Οι αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη πως το  σύστημα εξουσίας της ΝΔ χρησιμοποιούσε ως «Δούρειο Ίππο την κυρία Καϊλή έχουν προκαλέσει σφοδρή ενόχληση στο κυβερνών κόμμα. 

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ πως αντιδρά σπασμωδικά και με εκνευρισμό στην υπόθεση της κ. Καϊλή και πως προέβη σε μια «κωμικοτραγική απόπειρα μετάθεσης ευθυνών». Οι σχέσεις των δύο κομμάτων είναι στο ναδίρ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα 

Την ίδια στιγμή μετωπική είναι η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα των παρακολουθήσεων, μετά και το τελευταίο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για τον Κωστή Χατζηδάκη. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και χθες μαζί με τον υπουργό Εργασίας, καθώς στην κυβέρνηση θέλουν να δείξουν μια εικόνα συσπείρωσης απέναντι στα καταιγιστικά πυρά της αντιπολίτευσης 

Πάντως στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν πως το θέμα θα έχει συνέχεια. Άλλωστε ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση στο γιατί αποφασίστηκε η παρακολούθηση του Νίκου  Ανδρουλάκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά επιμόνως αν παρακολουθούνταν άλλα πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Μάλιστα στην Πειραιώς αναμένουν πως το θέμα θα τεθεί από την αντιπολίτευση και στην πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται το Σάββατο.

Με όλα αυτά τα ανοιχτά θέματα έχουν αρχίσει να υπάρχουν πάλι φωνές για επιτάχυνση των εκλογών, ωστόσο στο Μαξίμου δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση. Οι  υποστηρικτές μιας ταχύτερης προσφυγής στις κάλπες σημειώνουν πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί  ως επιχείρημα πως υπάρχει «κλίμα τοξικότητας» στην πολιτική σκηνή. Ωστόσο ένα τέτοιο εγχείρημα κρύβει κινδύνους, καθώς ο χειμώνας είναι δύσκολος από οικονομικής πλευράς κάτι που μπορεί στις εκλογές της απλής αναλογικής να ενισχύσει την αντικυβερνητική ψήφο

Πώς θα πάει στις εκλογές η Ν.Δ

Ένα μπαράζ ομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε εξέλιξη, καθώς στην κυβέρνηση ποντάρουν σε ένα θετικό αφήγημα και μία ρητορική «κανονικότητας» για να συσπειρώσουν την κομματική βάση. Το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν και οι περιοδείες του πρωθυπουργού, ενώ στόχος είναι να τονιστεί η κρισιμότητα της επόμενης αναμέτρησης. Στην Πειραιώς βλέπουν και δεύτερες εκλογές λόγω μη σχηματισμού κυβέρνησης με την απλή αναλογική, ωστόσο αναγνωρίζουν πως μια καλή επίδοση στις πρώτες κάλπες είναι κρίσιμη για την επόμενη ημέρα.

Ο πρωθυπουργός και χθες σε παρέμβαση του στο 33ο Greek Economic Summit που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις επενδύσεις  και στον τουρισμό. Ένα νέο πακέτο μέτρων θα κλειδώσει μέσα στην εβδομάδα και αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό. Από εκεί και πέρα οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης εξαρτώνται και από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σήμερα τα .. φώτα στρέφονται στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε .

ΠΑΣΟΚΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαQatar Gateειδήσεις τώραΕύα Καϊλήεκλογές 2023εκλογές