Πολιτική|18.12.2022 20:26

Ελληνοτουρκικό τετ α τετ υπό το βλέμμα του Βερολίνου: Το παρασκήνιο, οι στόχοι και η ερμηνεία της συνάντησης Μπόυρα - Καλίν

Newsroom

Οι δύο πιο στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Άννα Μαρία Μπούρα και Ιμπραχίμ Καλίν, συναντήθηκαν υπό άκρα μυστικότητα στις Βρυξέλλες, την περασμένη Παρασκευή, με τις συνομιλίες να γίνονται στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας παρουσία και του διπλωματικού σύμβουλου του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Στο παρελθόν η επικοινωνία των δύο πλευρών γινόταν όταν υπήρχε πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες μέσω της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, και του Ιμπραήμ Καλίν. Ωστόσο, από το περιβόητο «Μητσοτάκης γιοκ» του Τούρκου προέδρου τον περασμένο Μάιο, μέχρι και την μυστική συνάντηση δεν υπήρχε κανένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κινητοποιήθηκαν οι σύμμαχοι μετά τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μάλιστα, όπως μετέδωσε στο OPEN, η Τουρκία φαίνεται ότι είχε κλείσει την πόρτα του διαλόγου ακόμα και στους Αμερικανούς, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν παίξει ρόλο διαμεσολαβητή.

Όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα βομβαρδίσει την Ελλάδα με πυραύλους typhoon, οι σύμμαχοι κινητοποιήθηκαν για να συμβεί αυτή η συνάντηση. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα διευκρινίζει ότι όποια και αν είναι η εξέλιξη μετά από αυτή τη συνάντηση δεν θα υποχωρήσει από τις εθνικές κόκκινες γραμμές της. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν μάλιστα ότι η παρουσία Γερμανών σε αυτή τη συνάντηση, δηλώνει ότι υπάρχει συναντίληψη Αθήνας και Βερολίνου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στόχος να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε στο OPEN η Γεωργία Γαρατζιώτη, στόχος ήταν να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, ο οποίος είχε «παγώσει». Για την Αθήνα ήταν και είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και αποφυγή ατυχήματος στον αέρα του Αιγαίο, καθώς η αντιπαράθεση ελληνικών και τουρκικών μαχητικών είναι πλέον καθημερινή»

Όπως τόνισε στο OPEN ο βουλευτής της ΝΔ και Διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου, «σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν φοβάται να συζητάει και δεν φοβάται να εκθέτει τις θέσεις της. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι υπαναχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας. Θα ήταν ευχής έργον να φτάσουμε σε να σημείο όπου αυτές οι συναντήσεις να μην αποτελούν είδηση, αλλά business as usual».

Δεν είναι τυχαίο ότι Αθήνα όσο και Άγκυρα δεν ανακοίνωσαν τη διμερή συνάντηση, καθώς καμία πλευρά δεν ήθελε να δημιουργήσει προσδοκίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Ένα 24ωρο αργότερα, η Άγκυρα συνέχισε τις προκλήσεις και το τουρκικό υπουργείο άμυνας κατηγόρησε με fake news την Ελλάδα ότι παρενόχλησε τουρκικά μαχητικά κατά τη διάρκεια νατοϊκής άσκησης, γεγονός που σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές δεν υφίσταται.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας εξάλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγόρησε την Ελλάδα για παρενόχληση άσκησης του ΝΑΤΟ. «Η αποστολή NEXUS ACE του ΝΑΤΟ, η οποία έλαβε χώρα σε διεθνή εναέριο χώρο, επιχειρήθηκε να παρενοχληθεί από αεροσκάφη που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά δόθηκε η απαραίτητη απάντηση από τα αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας και η αποστολή του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε με επιτυχία».

Ο πτέραρχος εν αποστρατεία Κώστας Ιατρίδης σημείωσε στο OPEN: «Επιδίωξη της Τουρκίας είναι να φτάσει την Ελλάδα στα άκρα, να χάσει την ψυχραιμία της, ώστε να κάνει αυτή την πρώτη κίνηση, να δημιουργήσει δηλαδή συνθήκες εξαναγκασμού, προσεγγίζοντας τις κόκκινες γραμμές μας και θεωρώντας ότι δεν θα πάρει έκταση το επεισόδιο να καθίσουμε στο τραπέζι και να πάρει αυτά που θέλει, δηλαδή όλα».

Mε τις προθέσεις της Άγκυρας να είναι ακόμα άγνωστη, για το άνοιγμα διαύλων με την Αθήνα, ένα θερμό επεισόδιο παραμένει πάντα στο τραπέζι ως πιθανό ενδεχόμενο. «Ο Ερντογάν αυτή την περίοδο εναγωνίως πιστεύω αναζητεί ένα περιστατικό είτε στον αέρα είτε στη θάλασσα, αναίμακτα, για να αναβαθμίσει το ρόλο του με βάση του στόχους που έχει».

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα από τον Έβρο έως το Καστελόριζο, με τo ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία να δηλώνουν ότι διαθέτουν επιχειρησιακά σχέδια για να απαντήσουν σε κάθε σενάριο κλιμάκωσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΒερολίνοΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙμπραχίμ Καλίνειδήσεις τώρα