Πολιτική|19.12.2022 22:20

Το παρασκήνιο της συνάντησής Ελλάδας-Τουρκίας και ο ρόλος της Γερμανίας: Μήνυμα από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μπαράζ παραβιάσεων

Newsroom

Έκπληξη προκάλεσε η είδηση για «μυστική» συνάντηση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, και συγκεκριμένα  μεταξύ της συμβούλου του πρωθυπουργού Άννας Μπούρα και του Ιμπραΐμ Καλίν στις Βρυξέλλες, μετά από μήνες που ο διάλογος έχει διακοπεί και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στην κόψη.  

Ο εκπρόσωπος του Ολαφ Σολτς, σύμφωνα με το OPEN και τον Παντελή Βαλασόπουλό, επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί τη συνάντησή, καθώς κι ότι ο Γερμανία έπαιξε διαμεσολαβητικό ρόλο.

Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών, καθώς υπάρχει εμπιστευτικότητα μεταξύ των τριών μερών. Ωστόσο, σημείωσε ότι τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησαν «πολύ θετικά», όταν τέθηκε η πρόταση να «μπει στη μέση» η Γερμανία. Αποκάλυψε, ακόμα, ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις.

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star για την κλιμάκωση της ρητορικής και τη συνάντηση που έγινε μεταξύ των δύο διπλωματικών συμβούλων και στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Όπως ανέφερε, «σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Οι απειλές και η προκλητική ρητορική θα αυξήσουν μόνο την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ της Άννας-Μαρίας Μπούρα, της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου και επικεφαλής συμβούλου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ενθαρρύνουμε αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα».

Μπαράζ παραβιάσεων

Πάντως, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις τους, αφού τη Δευτέρα, καταγράφηκαν συνολικά 102 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά και ένα UAV. Σημειώθηκαν επίσης 26 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 20 εμπλοκές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκίαΓερμανίαΕλλάδαειδήσεις τώραελληνοτουρκικά