Πολιτική|29.12.2022 22:44

Απάντηση Παναγιωτόπουλου σε Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα δεν απειλή, αλλά δεν της αρέσει και να απειλείται»

Newsroom

Για «προκλητικό αναθεωρητισμό» κάνει λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τη νέα φραστική επίθεση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ανέφερε: «Η δήλωση περί "casus belli" που αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, περισσότερο παραπέμπει σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς».

«Η Ελλάδα», υπενθύμισε σε δήλωση του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, «δεν απειλεί, αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται».

Τέλος, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Η δήλωση Τσαβούσογλου

Το casus belli υπενθύμισε, νωρίτερα την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έτους, αντέδρασε στους πρόσφατους ισχυρισμούς περί επέκτασης των χωρικών υδάτων κάτω από την Κρήτη, λέγοντας ότι: «Η στάση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Όχι μόνο στα 12 μίλια δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο (από την Ελλάδα), αλλά ούτε στο 1 μίλι. Η απόφαση που ελήφθη από το κοινοβούλιο μας το 1995 (σ.σ. casus belli) για αυτό το θέμα είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε μάλιστα για άλλη μια φορά την Ελλάδα.


«Μην τρέχεις πίσω από ψευτο-ηρωισμούς στηριζόμενος σε όσους προσπαθείς να πάρει πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό θα έχει άσχημη κατάληξη για εσάς!».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι «συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Το υπουργείο Άμυνάς μας βρίσκεται στο πεδίο και εμείς διεκδικούμε παράλληλα τα δικαιώματά μας μέσω της διπλωματίας».

Υπενθυμίζοντας ότι προσπάθησαν να λειτουργήσουν τα κανάλια του διαλόγου με την Ελλάδα στις αρχές του έτους, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πραγματοποίησαν την 64η συνάντηση διαβούλευσης τον Φεβρουάριο.

Ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι ανέστειλαν αυτόν τον διάλογο λόγω της εκστρατείας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, των προκλήσεων στο Αιγαίο, των καταγγελιών για γενοκτονία και των πιέσεων στους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

Ανέφερε επίσης ότι έστειλαν δύο επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) το 2021 σχετικά με τις παραβιάσεις που έχει διαπράξει η Ελλάδα στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατέγραψαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της Τουρκίας, αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι επιστολές που έδωσε η Ελλάδα ως απάντηση στην Τουρκία ήταν πολιτικού περιεχομένου και ότι η Τουρκία έστειλε την τρίτη της επιστολή στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ως απάντηση στη δεύτερη επιστολή της διοίκησης της Αθήνας.

Μετά τη δημοσίευση σχετικής είδησης στα ΝΕΑ, οι αντιδράσεις από την Τουρκία ήρθαν η μία μετά την άλλη.

«Ο υπουργός Τσαβούσογλου έσπευσε σήμερα να απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς της Αθήνας με σκληρό τρόπο», μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, δηλώνοντας ότι δεν θα δεχτούν ποτέ την επέκταση των 12 μιλίων από την Ελλάδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΝίκος Παναγιωτόπουλοςελληνοτουρκικάειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσεις