Πολιτική|08.01.2023 07:13

Τρεις προεκλογικοί γρίφοι ζητούν απάντηση: Οι αποφάσεις Μητσοτάκη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Οι κάλπες θα στηθούν από τον Απρίλιο και μετά έχει καταστήσει σαφές η κυβέρνηση, κλείνοντας τα σενάρια εκλογών για τις επόμενες 80 ημέρες. Στο ενδιάμεσο βέβαια οι κομματικές μηχανές μαρσάρουν και στόχος είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα ψηφοδέλτια και να παρουσιαστεί ένα αναλυτικό πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα.

Οι περιοδείες το πρωθυπουργού θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και ήδη προγραμματίζεται επίσκεψη στις 13 και 14 του μήνα στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή. Δεδομένο είναι πως όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες τόσο θα εντείνονται οι περιοδείες με στόχο την προβολή των κυβερνητικών πεπραγμένων και οι επόμενοι σταθμοί αναμένεται να είναι η Λάρισα, η Κοζάνη και τα Ιωάννινα.

Ωστόσο τρία βασικά ερωτήματα δεν έχουν πάρει ακόμα σαφή απάντηση και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα θέματα αυτά είναι: 

1. Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών. Το κεντρικό σενάριο προβλέπει εκλογές τον Απρίλιο, ώστε εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση να ακολουθήσει δεύτερη αναμέτρηση μέσα στο Μάιο (δηλαδή πριν τις πανελλαδικές). Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα τους περισσότερους υποστηρικτές στο κυβερνών κόμμα έχει το σχέδιο για κάλπες στις 9 Απριλίου (δηλαδή μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα). Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του σχεδίου είναι πως οι ετεροδημότες που δεν εργάζονται (π.χ. συνταξιούχοι) μπορούν να μεταβούν στην περιφέρεια για τις εκλογές και να παραμείνουν για τον εορτασμό του Πάσχα (στις 16 του μήνα).

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει υπάρξει προβληματισμός από την Εκκλησία για το ενδεχόμενο οι κάλπες να στηθούν την Κυριακή των Βαΐων. Ωστόσο από το γαλάζιο στρατόπεδο υπενθυμίζεται πως κάτι τέτοιο είχε ξαναγίνει και το 1990 και μάλιστα τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αυτός που είχε κερδίσει.

Εναλλακτικά έχει κυκλώσει η πρώτη Κυριακή του Απριλίου (στις 2 του μήνα), κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα να έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές επαφές πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα. Το πρόβλημα όμως  είναι πως θα έπρεπε οι ετεροδημότες να μεταβούν στις εκλογικές περιφέρειες για να ψηφίσουν, να επιστρέψουν και  να ταξιδέψουν ξανά για το Πάσχα (κάτι που θα οδηγούσε σε μια επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών και θα δημιουργούσε κίνδυνο για μικρότερη συμμετοχή).

Το τρίτο ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι να γίνουν εκλογές προς το τέλος Απριλίου,  ωστόσο περιπλέκεται η κατάσταση καθώς θα πρέπει να γίνει ένας αγώνας δρόμου για να ακολουθήσουν δεύτερες κάλπες στις 28 Μαΐου (δηλαδή πριν τις πανελλαδικές που ξεκινάνε στις 2 Ιουνίου). Και δεν ήταν τόσο εύκολο να βγουν οι ημερομηνίες, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προκριθεί μια τέτοια λύση.

2.Τι θα γίνει με το κόμμα Κασιδιάρη. Την περίπλοκη νομικά εξίσωση έχει αναλάβει να λύσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και επειδή το ζήτημα απαιτεί ευρύτατη πολιτική συναίνεση αναμένεται να υπάρξουν επαφές και με την αντιπολίτευση. Πάντως είναι ένα θέμα που χρειάζεται προσοχή, καθώς θεωρητικά θα μπορούσε να μπει κάποιο πρόσωπο μπροστά στο κόμμα και πρακτικά κάποιο άλλο πρόσωπο να είναι στην ουσία αυτό που κινεί τα νήματα

Πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε ερώτηση αν εξετάζει η κυβέρνηση κάποια νομοθετική ρύθμιση, για να μην μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές πρόσωπα τα οποία έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση ( δηλαδή μέλη της Χρυσής Αυγής). «Δεν υπάρχει κάτι νεότερο προς την κατεύθυνση αυτή. Θυμίζω ότι η προτεραιότητα της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, όπως άλλωστε ήταν και το 2019, είναι η εκλογική και πολιτική αποδοκιμασία φασιστικών και ακραίων πολιτικών αντιλήψεων. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας ότι θα επιλέξει αυτόν που θέλει ή εκείνους που θέλει να την εκπροσωπούν, πάντοτε εντός του δημοκρατικού τόξου» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

3.Τι θα γίνει με την εκλογή βουλευτών στο Επικρατείας από τους αποδήμους. Μέχρι τώρα λιγότεροι από 4000 απόδημοι έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας. Ωστόσο με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το 2021 τα κόμματα θα πρέπει να έχουν σε μία από τις τρεις πρώτες  θέσεις του ψηφοδελτίου της Επικρατείας έναν εκπρόσωπο των αποδήμων. Στην πράξη δηλαδή φαίνεται πως σχεδόν 4000 άτομα θα ψηφίσουν για να εκλεγούν δύο βουλευτές (ένας με τη Νέα Δημοκρατία και ένας με το ΣΥΡΙΖΑ). 

Στο κυβερνών κόμμα θα επιθυμούσαν  μια αλλαγή της διάταξης, ωστόσο για να εφαρμοστεί η όποια νέα ρύθμιση στην επόμενη αναμέτρηση απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνονται διατεθειμένα να … διευκολύνουν την κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν πως έχει την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση. Επομένως το θέμα της αλλαγής της επίμαχης διάταξης δεν προχωρά, ενώ το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί με μια νέα ενημερωτική καμπάνια να αυξηθεί η συμμετοχή των αποδήμων (αν και δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο).

Αναζητείται εκπρόσωπος

Χωρίς τέλος είναι η ονοματολογία για το πρόσωπο που θα αναλάβει εκπρόσωπος στην προεκλογική περίοδο. Μέχρι την προκήρυξη των εκλογών θα παραμείνει στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος πάντως  στη συνέχεια δεν θα διατηρήσει αυτή τη θέση καθώς θα είναι υποψήφιος στη Φθιώτιδα (και επομένως υπάρχει περιορισμός στις εμφανίσεις του). 

Τα ονόματα που θα αναλάβουν αυτό το έργο διαδέχονται το ένα το άλλο και εναλλακτικά σενάρια έχουν εξεταστεί. Η μια λύση είναι να επιλέγει δημοσιογράφος και ήδη έχουν ακουστεί τα ονόματα του Δημήτρη Οικονόμου αλλά και δυο γυναικών από τον χώρο της τηλεόρασης. Ωστόσο αυτό εξετάζεται με προσοχή, καθώς στη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν να φανεί πως ακολουθούν το «μοντέλο» του ΣΥΡΙΖΑ (που επέλεξε την δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου). 

Η άλλη λύση είναι να επιλέγει κάποιο πρόσωπο που δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές. Αρχικά είχε ακουστεί το όνομα του Νίκου Χαρδαλιά, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν σενάρια και για την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (υπενθυμίζεται πως ήταν εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας όταν πρωθυπουργός  ήταν ο Αν. Σαμαράς). 

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι να δημιουργηθεί μια ολιγομελής «ομάδα κρούσης», που θα απαρτίζεται από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε μια τέτοια περίπτωση οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος και η αναπληρώτρια σήμερα κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη θα βγαίνουν μπροστά στη μάχη εκ περιτροπής ανάλογα με τη θεματολογία. 

εκλογές 2023ειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςψηφοδέλτια