Πολιτική|09.01.2023 10:48

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τα επεισόδια στο Καπιτώλιο της Βραζιλίας: «Στηρίζουμε τον λαό και τον πρόεδρο Λούλα»

Newsroom

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών για τα θλιβερά γεγονότα που εκτυλίχτηκαν στη Βραζιλία όταν εξαγριωμένοι οπαδοί του Ζαϊχ Μπολσονάρου εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία και τον αποτροπιασμό μας για τις χθεσινές επιθέσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς στη Μπραζίλια της Βραζιλίας», αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις και στηρίζει πλήρως τον δημοκρατικά εκλεγμένο από τον λαό της Βραζιλίας πρόεδρο Λούλα, την κυβέρνησή του και τα νομοθετικά και δικαστικά όργανα της Βραζιλίας».

Αντιμέτωπος με μείζονα κρίση μόλις μια εβδομάδα αφότου άρχισε τη νέα του θητεία, έπειτα από τις δύο συναπτές προηγούμενες (2003-2010), ο Λούλα καταδίκασε τα γεγονότα «άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Βραζιλίας».

«Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», τόνισε, αναφερόμενος σε αυτούς που ευθύνονται για τις λεηλασίες και τις καταστροφές. «Θα βρούμε επίσης αυτούς που τους χρηματοδότησαν», πρόσθεσε.

Καταδικάζουν ΗΠΑ και Γαλλία

Οι εισβολές και οι καταστροφές προκάλεσαν κύμα αγανακτισμένων αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις βιαιότητες. «Η χρήση βίας για την εξαπόλυση επιθέσεων εναντίον δημοκρατικών θεσμών είναι πάντα απαράδεκτη», ανέφερε από την πλευρά του μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Άντονι Μπλίνκεν. 

Και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον Λούλα πως μπορεί να «λογαριάζει στην ανελλιπή υποστήριξη» του Παρισιού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΖαΐχ Μπολσονάρουυπουργείο ΕξωτερικώνΒραζιλία