Πολιτική|11.01.2023 06:15

ΠΑΣΟΚ: Πώς αποκωδικοποιεί η Χαριλάου Τρικούπη τις «διευκρινίσεις» Ντογιάκου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου μέσω της οποίας «διευκρινίζει» το νομοθετικό πλαίσιο για το πότε επιτρέπεται να πληροφορείται η ΑΔΑΕ ή ενδιαφερόμενοι πολίτες για ενδεχόμενη παρακολούθησή τους από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλεια, «απειλώντας» ουσιαστικά με συλλήψεις. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα μήνυμα προς τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο να σταματήσει την έρευνά του, προκειμένου «να μην αποκαλυφθούν οι σκελετοί που βρίσκονται στις ‘’γαλάζιες’’ ντουλάπες». Θεωρούν, ωστόσο, ότι τέτοιου είδους απειλές δεν «χωρούν» σε ένα δημοκρατικό καθεστώς και επί της ουσίας παραπέμπουν σε άλλες εποχές.  

Παράλληλα, «πράσινες» πηγές θυμίζουν την «μάχη» που δόθηκε στη Βουλή ώστε να μην περάσει από την Ολομέλεια η διάταξη με την οποία δίνει την αρμοδιότητα για την ενημέρωση των πολιτών σε ένα τριμελές όργανο, που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Ορισμένοι, δε, θυμίζουν ότι ακόμα πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός στη Βουλή είχε διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη διάταξη, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο έλεγχος των αιτήσεων χορήγησης θα πρέπει να γίνεται μόνο από την ΑΔΑΕ που είναι και η μόνη αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή -κατά το σύνταγμα- να ελέγχει»! Στην ίδια, μάλιστα, συνεδρίαση ο Χ. Ράμμος είχε υπογραμμίσει: «Είμαστε εντελώς αντίθετοι διότι αφαιρεί την αρμοδιότητα και την ενημέρωση από την ΑΔΑΕ. Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για ποιο λόγο αυτή η αρμοδιότητα κατά το σύνταγμα αφαιρείται για να δοθεί σε τριμελές όργανο». Όπως σημειώνουν με νόημα από το ΠΑΣΟΚ μεταχρονολογημένα ο κ. Ράμμος έλαβε την απάντησή του…  

«Πρωτίστως, όμως, αποκαλύπτει την αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος, ως νομοθετικής παρέμβασης όχι υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας και της ενίσχυσης των θεσμών όπως διαφημίστηκε, αλλά υπέρ της συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και της εκ των υστέρων «νομιμοποίησης» των κυβερνητικών αυθαιρεσιών», ανέφερε εξάλλου και η Χαριλάου Τρικούπη σε ανακοίνωσή της.   

Σύμφωνα, τέλος,  με το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο και «φέρει βαριά την ευθύνη για το πλήγμα στους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πόσο άριστος μιμητής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε».  Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει και ένα… υστερόγραφο στην χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος. Αυτή αφορά τον Γ. Σμυρλή ο οποίος «ξαφνικά» έφυγε από το ΥΠΕΞ (εν μέσω καταιγίδας δημοσιευμάτων για τις άδειες λειτουργίας παράνομων λογισμικών) και πλέον ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΝΔ. «Η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε, ολοκληρώθηκε», ρωτούσαν χαρακτηριστικά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά μάλλον από την «πρόσληψη του κ. Σμυρλή» το… έπιασαν το νόημα.  

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΣΟΚΧρήστος Ράμμοςειδήσεις τώραπαρακολουθήσειςΙσίδωρος ΝτογιάκοςΑΑΔΕΆρειος Πάγος