Πολιτική|28.02.2019 08:39

Στοπ στις δηλώσεις για πρόωρες κάλπες από τον Τσίπρα

Newsroom

Με την προοπτική του Οκτωβρίου να κερδίζει έδαφος στις προτιµήσεις του Μεγάρου Μαξίµου και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές κάλπες, η κυβέρνηση τρέχει ώστε να κλείσει εκκρεµότητες πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Την κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας θα συζητήσει άλλωστε σήµερα ο πρωθυπουργός µε τον επίτροπο Οικονοµικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα στον απόηχο της χθεσινής έκθεσης της Κοµισιόν για τη µεταµνηµονιακή πορεία της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, µε βάση όσα διέρρευσαν από την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ, εµφάνισε µε απόλυτο τρόπο τη βούλησή του να διεξαχθούν οι εκλογές το φθινόπωρο και µάλιστα ζήτησε από τα µέλη του οργάνου να µην αποπροσανατολίζονται για τον Μάιο δηµιουργώντας µε δηλώσεις τους την εικόνα πως η κυβέρνηση ετοιµάζεται να στήσει τετραπλές κάλπες.

Φαίνεται πως στο Μαξίµου ωριµάζει καθηµερινά η ιδέα πως για τον ΣΥΡΙΖΑ -µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα- είναι καλύτερη επιλογή ο Οκτώβριος διότι, ακόµη κι αν καταγραφεί µια ήττα στις ευρωεκλογές, εφόσον αυτή είναι περιορισµένου εύρους µπορεί κάλλιστα να ανατραπεί τους επόµενους µήνες ως την εθνική αναµέτρηση. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών θα είναι απολύτως ελεγχόµενο, και µάλιστα καταγράφει στις αξιοσηµείωτες αντιδράσεις της Ν∆ τη δήλωση του αντιπροέδρου της Αδώνιδος Γεωργιάδη πως µια διαφορά τριών µονάδων είναι καλή, αλλά και άλλων προβεβληµένων «γαλάζιων» στελεχών που θέτουν ως στόχο τη νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ έστω και µε µία µονάδα.

Την κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας θα συζητήσει σήµερα ο πρωθυπουργός µε τον Πιερ Μοσκοβισί

Σύµφωνα µε το κυβερνητικό επιτελείο, η Ν∆ χαµηλώνει ήδη τον πήχη των εκλογών την ώρα που πανηγυρίζει για µεγάλη απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ µε βάση τις δηµοσκοπήσεις, κάτι που υποδηλώνει την αβεβαιότητά της για το αποτέλεσµα. Αλλωστε, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, από τις κάλπες δεν θα φανεί µόνο ο νικητής αλλά και η διαφορά ανάµεσα στα δύο πρώτα κόµµατα. Αξιολόγηση Το Μαξίµου δεν εµφανίζεται ανήσυχο µετά τις ενστάσεις που εµπεριέχει η έκθεση αξιολόγησης και θεωρεί ότι µέσα στον Μάρτιο θα έχουν ολοκληρωθεί κάποιες υποχρεώσεις της χώρας που θα επιτρέψουν και την εκταµίευση του 1 δισ. ευρώ -το οποίο δεν είναι δόση- από τις διακρατήσεις των ελληνικών οµολόγων από την ΕΚΤ.

Μείζων προτεραιότητα, σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, παραµένει η τακτοποίηση του θέµατος µε τα κόκκινα δάνεια, επίκεινται νοµοτεχνικές βελτιώσεις για να εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, λέει το Μαξίµου, κι από εκεί και πέρα όλα θα πάρουν τον δρόµο τους. Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», το θέµα µε τις 120 δόσεις θα προχωρήσει, πιθανότατα όµως µετά τις 11 Μαρτίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Εχουµε πει στους θεσµούς ότι δεν θα τους αιφνιδιάσουµε» αναφέρει ανώτερη πηγή του οικονοµικού επιτελείου, επιβεβαιώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να φέρει το νοµοθέτηµα προς ψήφιση τον ερχόµενο µήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες συνάντηση µε το προεδρείο της Ενωσης Εφοπλιστών παρουσία των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Φώτη Κουβέλη και ∆ηµήτρη Λιάκου. Στη σύσκεψη υπογράφηκε το νέο συνυποσχετικό µεταξύ του ελληνικού ∆ηµοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας. Πλέον καθίσταται µόνιµη η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόµενων µερισµάτων των µελών της Ενωσης. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την «εθελοντικού χαρακτήρα» συµφωνία, διαπιστώνοντας ότι οι εφοπλιστές αντιλαµβάνονται την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαµψη της οικονοµίας και την ενίσχυση της δηµοσιονοµικής ικανότητας της χώρας.

Αλέξης Τσίπραςεκλογές