Πολιτική|15.01.2023 07:41

Στέλιος Πέτσας στο ethnos.gr: Όσοι διακινούν μίσος και τοξικότητα κάνουν κακό στην ποιότητα της δημοκρατίας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και στο στόχο της «αυτοδύναμης Ελλάδας» αναφέρεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας πως «η Νέα Δημοκρατία θα είναι στις εκλογές πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτοδύναμο Πρωθυπουργό». Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr σημειώνει πως «δεν βλέπω κανένα ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης που δεν θα περιλαμβάνει το πρώτο κόμμα», ενώ τονίζει πως «σε τόσο δύσκολες στιγμές διεθνώς η «χαλαρή ψήφος» δεν είναι σοφή επιλογή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε ερώτηση για τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου υπογραμμίζει πως «ο θάνατος είναι ένα τόσο καθοριστικό γεγονός στο οποίο οφείλουμε όλοι να στεκόμαστε με σεβασμό. Από εκεί και έπειτα, δεν υπάρχει καμία σύγκριση, και δεν πρέπει να υπάρχει καμία σύγχυση στον δημόσιο διάλογο για ένα πολιτειακό θέμα το οποίο έχει λήξει». Προσθέτει πως « είμαι υπερήφανος που συμμετέχω στην παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος έληξε αυτό το ζήτημα το 1974, όταν απεφάνθη ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα» και σημειώνει πως «αυτοί οι οποίοι διακινούν μίσος και τοξικότητα τις τελευταίες ημέρες, μόνο κακό κάνουν τελικά στην ποιότητα της δημοκρατίας αλλά και του πολιτισμού μας».

Στη συνέντευξή του ο Στέλιος Πέτσας αναφέρεται στην πορεία του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και στο πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αφορά την οδοποιία με έμφαση στην οδική ασφάλεια. Όπως σημειώνει ήδη έχουν ενταχθεί έργα οδικής ασφάλειας, που αφορούν 12 Περιφέρειες και 59 Δήμους σε όλη την χώρα.

Πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί ο γαλάζιος στόχος για αυτοδυναμία στη δεύτερη αναμέτρηση και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό θα διερευνηθούν τα περιθώρια συνεργασιών με άλλα κόμματα;

Κάθε ημέρα διακυβέρνησής μας δεν σταματούμε να παράγουμε κυβερνητικό έργο και έτσι συνεχίζουμε. Όταν έρθει η ώρα της κάλπης, εμείς έχουμε την πολιτική αυτοπεποίθηση να κοιτάξουμε με ειλικρίνεια τους πολίτες στα μάτια. Για όσα δεσμευθήκαμε ενώπιον όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων και για όσα πράξαμε για να αναβαθμίσουμε την εικόνα και τη θέση της Πατρίδας μας στον κόσμο.

Προσωπικά, βλέπω αυτοδύναμη την Ελλάδα και ένα πιο φωτεινό μέλλον για την Πατρίδα μας την νέα τετραετία, έχοντας εδραία πεποίθηση ότι οι πολίτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία -όπως σταθερά δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Όπως επίσης, δεν βλέπω κανένα ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης που δεν θα περιλαμβάνει το πρώτο κόμμα. Και η Νέα Δημοκρατία θα είναι στις εκλογές πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτοδύναμο Πρωθυπουργό.

Σε τόσο δύσκολες στιγμές διεθνώς η «χαλαρή ψήφος» δεν είναι σοφή επιλογή. Η Πατρίδα πρέπει να κυβερνηθεί με στιβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Η κοινωνία γνωρίζει και αναγνωρίζει ότι αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε το 2019.

Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά της έντασης με μια σειρά εμπρηστικών δηλώσεων. Εκτιμάτε πως πρόκειται για μια στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι τις κάλπες ή πρόκειται για ένα αναθεωρητικό αφήγημα με διάρκεια;

Είμαστε μια ισχυρή χώρα που επιδιώκει τη σταθερότητα και είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται με βάση το διεθνές δίκαιο και με άξονα τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι αυτονόητο ότι προστατεύουμε μέρα-νύχτα τα σύνορά μας. Είναι αυτονόητο ότι δεν ανεχόμαστε τριγμούς στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας. Είναι αυτονόητο ότι καμιάς μορφής bullying δεν έχει θέση εδώ.

Επομένως μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές θέσεις μας, στηριζόμενοι στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, στην συμπαράσταση των συμμάχων μας, καθώς και στην αναβαθμισμένη αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Η χώρα μας δεν απειλείται και δεν ετεροπροσδιορίζεται για κανένα ζήτημα, πολύ περισσότερο στα εθνικά μας θέματα.

Θα υπάρξει νέα χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος;

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, στηρίζουμε τους Ο.Τ.Α. και ενισχύουμε την ανθεκτικότητά τους προκειμένου να μπορούν να υπηρετούν απρόσκοπτα τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο που έχει η Αυτοδιοίκηση.

Έχουμε ήδη δώσει συνολικά πάνω από 300 εκατ. ευρώ έκτακτες ενισχύσεις στους Δήμους, ώστε ν’ αντιμετωπίσουν το υπέρογκο ενεργειακό κόστος εξαιτίας της εξωγενούς αυτής κρίσης. Και ακολουθεί, τις επόμενες ημέρες, νέα έκτακτη στήριξη ύψους 25 εκατ. ευρώ καθώς επίσης και πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση για τις σχολικές επιτροπές, ώστε να εξασφαλίσουμε τη θέρμανση των παιδιών στα σχολεία μας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία αίθουσα με ελλείψεις. Και γι’ αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΚΕΔΕ, εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να δώσουμε άμεσα οποιαδήποτε επιπλέον έκτακτη ενίσχυση χρειαστεί.

Στεκόμαστε εμπράκτως αρωγοί στην Αυτοδιοίκηση για να παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζονται όλοι οι συμπολίτες μας για να ζουν αξιοπρεπώς και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι και τα παιδιά μας.

Πώς προχωρά το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και πόσα έργα συνολικά «τρέχουν»;

Προκειμένου να ενδυναμώσουμε τον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, αξιοποιώντας τον μεγαλύτερο πυλώνα του χρηματοδοτικού πακέτου που διαθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εντάξαμε -μόνον μέσα στο 2022- 443 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,32 δισ. ευρώ. Θυμίζω εδώ ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε ως «ΦιλόΔημος Ι» με πόρους λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ, στη συνέχεια, με αυτήν την Κυβέρνηση, έφτασε τα 2,5 δισ. ευρώ αρχικά και επιταχύνθηκε περαιτέρω για να φτάσει σήμερα τα συνολικά 3,5 δισ. ευρώ ενταγμένων έργων και μάλιστα με ικανοποιητικό επίπεδο απορρόφησης. Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών, αξιοποιώντας χρηματοδοτικούς πόρους από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» έθεσε σε εφαρμογή, το 2022, πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αφορά την οδοποιία με έμφαση στην οδική ασφάλεια, το οποίο ήταν αρχικά ύψους 335 εκατ. ευρώ και έφτασε στα 558 εκατ. ευρώ.

Αναφερθήκατε σε χρηματοδοτήσεις για την Οδική Ασφάλεια. Πείτε μας κάτι περισσότερο.

Το Πρόγραμμα για την Οδική Ασφάλεια έρχεται σε μια στιγμή που ξεδιπλώνεται το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την προώθηση αυτής της τόσο σημαντικής δράσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της χώρας μας. Το είπαμε και το κάναμε. Ήδη εντάξαμε έργα οδικής ασφάλειας, συνολικού προϋπολογισμού 492 εκατ. ευρώ, που αφορούν 12 Περιφέρειες και 59 Δήμους σε όλη την χώρα. Είναι η πρώτη φορά που μια Κυβέρνηση, η σημερινή Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρεί με ένα Εθνικό Σχέδιο να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τις ζωές των ανθρώπων στην άσφαλτο, το σύστημα υγείας και την ελληνική οικονομία με σκοπό τη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων και την μεγαλύτερη ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Πρόκειται για παρεμβάσεις όπως η αναβάθμιση της ποιότητας του οδοστρώματος, με κόμβους, έξυπνες διαβάσεις και άλλες δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ιδίως μετά την υπερδεκαετή δημοσιονομική κρίση που οδήγησε την χώρα στα όρια της χρεοκοπίας, υπάρχουν στο τραπέζι, για την Αυτοδιοίκηση, τέτοιοι πόροι που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να τους αξιοποιήσουμε και να επιτύχουμε στην πράξη το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που οι πολίτες απαιτούν από εμάς. Και νομίζω πως κερδίζουμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια αυτό το στοίχημα της ανάπτυξης.

Αύριο στη Μητρόπολη θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και όπως αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη θα ταφεί ως ιδιώτης στο Τατόι. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα έχουν ληφθεί ζυγίζοντας ποια δεδομένα ; Θα είστε αύριο στην κηδεία;

Ο θάνατος είναι ένα τόσο καθοριστικό γεγονός στο οποίο οφείλουμε όλοι να στεκόμαστε με σεβασμό. Από εκεί και έπειτα, δεν υπάρχει καμία σύγκριση, και δεν πρέπει να υπάρχει καμία σύγχυση στον δημόσιο διάλογο για ένα πολιτειακό θέμα το οποίο έχει λήξει. Και είμαι υπερήφανος που συμμετέχω στην παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος έληξε αυτό το ζήτημα το 1974, όταν απεφάνθη ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα.

Αυτοί οι οποίοι διακινούν μίσος και τοξικότητα τις τελευταίες ημέρες, μόνο κακό κάνουν τελικά στην ποιότητα της δημοκρατίας αλλά και του πολιτισμού μας.

Νέα ΔημοκρατίαΣτέλιος Πέτσαςειδήσεις τώραεκλογέςεκλογές 2023