Πολιτική|16.01.2023 06:45

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει την κυβέρνηση για απαντήσεις και παίρνει θέση για τα F-16 στην Τουρκία - Τι ζητά από Μητσοτάκη και Οικονόμου

Βούλα Κεχαγιά

Την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση εισηγείται προς το Κογκρέσο την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία και, μάλιστα, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Συρίγου και ενώ επιβεβαιώνονται με διαλόγους και πρακτικά οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων από την ΕΥΠ, η αξιωματική αντιπολίτευση εντείνει τις πιέσεις της και αξιώνει άμεσες απαντήσεις από τον πρωθυπουργό.

Ο μόνος που απάντησε στο δημοσίευμα του Documento για την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν ο ίδιος ο κ. Φλώρος, ο οποίος απέφυγε να διαψεύσει την υποκλοπή από την ΕΥΠ αλλά συγχρόνως άφησε να εννοηθεί ότι τα γεγονότα δεν θα αλλοιώσουν τη σχέση εμπιστοσύνης του με αυτούς που τον παρακολουθούσαν.

Η Κουμουνδούρου αξιώνει από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει εάν διαψεύδει ή όχι τις αποκαλύψεις και θέτει το κρίσιμο ερώτημα στον πρωθυπουργό: Η παρακολούθηση Φλώρου γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για να τον εκβιάζει ο πρωθυπουργός αναφορικά με τα δισεκατομμύρια εξοπλιστικών προγραμμάτων;

Συγχρόνως, θέτει προ των ευθυνών του και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ζητώντας την αντίδρασή του στις εξελίξεις κι ενώ ο κ. Φλώρος φαίνεται με βάση τα δημοσιεύματα να τον αποκαλεί «σαχλαμάρα».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επιβάλλεται ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος από τον Έβρο εμφανίστηκε ως εγγυητής της εθνικής ασφάλειας, να εξηγήσει στον ελληνικό λαό «για ποιον λόγο παρακολουθούσε όλη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων». Και συγχρόνως, εγκαλεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που μίλησε για υπονόμευση των Ενόπλων Δυνάμεων και της εθνικής ασφάλειας από τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τις «ηθικοπλαστικές υπεκφυγές» και να πει ανοιχτά αν διαψεύδει τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Φλώρου από την ΕΥΠ και τις καταγραφές για μαύρο χρήμα.

Εκ παραλλήλου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει πως ακόμη μία απόδειξη της ενοχής του κ. Μητσοτάκη αλλά και της διαπίστωσης ότι είναι «υπονομευτής της δημοκρατίας και της εθνικής ασφάλειας» συνιστά και ο τρόπος που δείχνει για τους ελέγχους της ΑΔΑΕ προς τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Είναι ενδεικτικό πως λίγες ημέρες μετά τη γνωμοδότηση Ντογιάκου ο κ. Μητσοτάκης από τον Έβρο είπε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή πρέπει να συμμορφωθεί με το νομικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση - νόμο συγκάλυψης όπως τον χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση -δίνοντας επί της ουσίας στήριξη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν τα αμερικανικά F-16 και τη διαφαινόμενη πρόθεση των ΗΠΑ να τα πωλήσουν στην Τουρκία, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τον υφυπουργό κ. Συρίγο να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και σχολιάζει: «Δεν είναι δυνατόν να δίνεις γη και ύδωρ, να μην διεκδικείς τίποτα από την ομόλογή σου κυβέρνηση και μετά να επαφίεσαι αποκλειστικά στις καθόλα πολύτιμες-προσπάθειες του γερουσιαστή Μενέντεζ και της ομογένειας για να προασπίσουν τα συμφέροντα της χώρας».

Κατά την Κουμουνδούρου θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ελλάδα απορρίπτει τον απαράδεκτο συμψηφισμό μεταξύ της πώλησης των F-16 προς την Τουρκία -τα οποία θα παραβιάζουν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο- και ενδεχόμενη αγορά F-35 από τη χώρα μας.

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚωνσταντίνος ΦλώροςΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίαειδήσεις τώραπαρακολουθήσεις