Πολιτική|17.01.2023 05:45

Ανασφάλεια και «παζάρια» από την Τουρκία για τα F16 - Δυσαρέσκεια και έντονη ανασφάλεια για τη στάση των ΗΠΑ

Μαρία Ζαχαράκη

Δυσαρέσκεια και έντονη ανασφάλεια αισθάνεται η Άγκυρα όσο αφορά τη διαδικασία για τα F-16 και το πώς θα διεξαχθεί. Αν και προσπαθεί να δηλώνει αισιόδοξη μέσω των δηλώσεων των τούρκων αξιωματούχων συνεχίζει τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ με κάθε τρόπο. Μάλιστα, οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, σήμερα, για την απώλεια ισορροπίας των ΗΠΑ απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία ερμηνεύτηκαν ως προειδοποίηση λίγο πριν συναντήσει τον Άντονι Μπλίνκεν.

Η δυσαρέσκεια, όμως, ήταν ακόμη πιο έντονη στη δήλωση του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος δήλωσε πως «οι απαιτήσεις τους για τα F-16 δεν τελειώνουν ποτέ». Όπως πρόσθεσε ο Καλίν «οι ΗΠΑ πάντα έχουν μία δικαιολογία και πάντα κατηγορούν την Τουρκία ότι δεν μπορούν να τα αγοράσουν».

Έντονη πίεση στην Ουάσιγκτον άσκησε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, διαμηνύοντας λίγο πριν πάει ο Τσαβούσογλου στην Αμερική, ότι «δεν νοείται ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία». Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έστειλε όμως και ένα άλλο μήνυμα προς το ελληνικό λόμπι. «Είμαστε ένα έθνος που δεν θα δράσουμε ποτέ ενάντια στις συμμαχίες μας. Δεν υπάρχει τίποτα για να ανησυχείτε, παίρνοντας τα F-16» είπε.

H Τουρκία βλέπει πάντως ένα μπερδεμένο Κογκρέσο, καθώς από τη μία η Τουρκία είναι σύμμαχος, από την άλλη, υπάρχει μια εχθρότητα προς την Τουρκία γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη στάση της και τα επιχειρήματά της. Έτσι και η ίδια η Άγκυρα από τη μια γλυκαίνει τη γλώσσα της, από την άλλη πιέζει.

Το Bloomberg έγραψε σήμερα ότι «η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί την πώληση F-16 ως δόλωμα για να ευθυγραμμίσει την Άγκυρα». Όπως βλέπουν οι ειδικοί, η Άγκυρα θα είναι ο μόνος σύμμαχος που δεν θα έχει F-35, γεγονός που στέλνει ένα σαφές μήνυμα: «Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας» και θέλουν να καταστήσουν την Τουρκία σύμμαχο δεύτερης κατηγορίας.

Και αυτή η ασυμμετρία δυνάμεων εγκυμονεί στρατιωτικούς και πολιτικούς κινδύνους για την Τουρκία. Θεωρούν στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό για δημιουργία τετελεσμένων και γι’ αυτό η Άγκυρα ανησυχεί καθώς βλέπει και την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της Ελλάδας.

ΤουρκίαF16ελληνοτουρκικάειδήσεις τώρα