Πολιτική|28.02.2019 13:38

Μοσκοβισί: «Ρεμοντάδα στα δημοσιονομικά, αλλά μην χάσουμε τον στόχο μας»

Newsroom

Ο Πιερ Μοσκοβισί απευθυνόμενος από βήματος στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών με θέμα «η Ελλάδα του σήμερα, μέσα στην Ευρώπη του αύριο» ξεκίνησε την εισήγησή του επαναλαμβάνοντας ότι «Οχτώ χρόνια μετά από μια δύσκολη πορεία η Ελλάδα πήρε και πάλι τη φυσική της θέση μέσα στην ευρωζώνη και χαίρομαι που βοήθησα κι εγώ σ’ αυτό.

Έχει πλέον αποκατασταθεί μια κατάσταση δημοσιονομικής κανονικότητας. Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν αντίθετη και το ξέρετε αυτό στην περαιτέρω περικοπή των συντάξεων για το 2019. Όσον αφορά τα δημοσιονομικά υπόλοιπα υπάρχουν μια σειρά μέτρα που θα βοηθήσουν την αποκατάσταση της κανονικότητας».

Στη συνέχεια επεσήμανε επικαλούμενος στοιχεία της ΕΕ ότι «η ανάπτυξη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της τα τελευταία δέκα χρόνια ενώ η ανεργία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα γίνει περαιτέρω συζήτηση για να αναζητήσουμε τρόπους για το πώς μπορούν κυρίως οι νέοι που έφυγαν να επιστρέψουν στη χώρα τους». Και πρόσθεσε: « Πάντα παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε μία χώρα που βγαίνει από ένα πρόγραμμα».

Η Κομισιόν έχει σημειώσει ότι  υπάρχει μία πρόοδος όσον αφορά στα μέτρα εκσυγχρονισμού και παράλληλα η ΕΕ δημοσίευσε τα στοιχεία εξαμήνου διαπιστώνοντας πως η Ελλάδα έχει πλέον τη θέση της στον κανονικό οικονομικό συντονισμό της ευρωζώνης αλλά πρέπει να δούμε μακροπρόθεσμα τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει όπως και τα εμπόδια που τυχόν ανακύψουν. «Υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν αλλά ενώ υπάρχουν κάποιες ανισορροπίες, ανισότητες (όπως η ανεργία και τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα που αντιμετωπίζονται γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που εδώ συγκεκριμένα είναι τα κόκκινα δάνεια) τα πράγματα δεν είναι αξεπέραστα», τόνισε ο Ευρωπαίους επίτροπος.

«Ας ξεκινήσω από τα καλά. Με δεδομένο ότι προβλέπεται ένα μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα μπορεί κανείς να πει ότι είναι η ρεμοντάδα* όπως θα λέγαμε σε αθλητική ορολογία», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Στόχος μας είναι να υπάρξει μία θετική εξέλιξη στη συνάντηση της 11ης Μαρτίου, να χορηγηθεί η πρώτη δόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ… Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μία θετική απόφαση στο επόμενο Eurogroup είναι εφικτή και πρέπει να πω ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο κομμάτι της προστασίας της πρώτης κατοικίας...

Πρέπει να πω ότι αυτοί που θα προστατευθούν θα είναι αυτοί που έχουν απόλυτη ανάγκη προστασίας και κανείς άλλος…». Επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη να συνεχιστεί η υλοποίηση των δρομολογημένων μεταρρυθμίσεων, είπε ότι με τον τρόπο αυτό «Θα δοθεί ένα σημαντικό μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που θέλει τις επενδύσεις και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», κάτι που είναι σημαντικό για να καλλιεργηθεί περιβάλλον εμπιστοσύνης και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα τους οι νέοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Κλείνοντας έκανε ευθεία αναφορά στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο κάτι που όπως τόνισε «ξέρει τι σημαίνει» και ευχήθηκε «να μην κάνει αυτή η περίοδος τους υπεύθυνους να χάσουν τους στόχους τους». Η Ευρώπη «χρειάζεται μία ισχυρή Ελλάδα και η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι μια ισχυρή επιτυχία ή δεν θα είναι επιτυχία… Εμείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και πρέπει κι εσείς να έχετε εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», κατέληξε.

* ρεμοντάδα (σ.σ.: ανατροπή, δυναμική επιστροφή, όρος που χρησιμοποιείται κυρίως στα αθλητικά) 

κόκκινα δάνεια120 δόσειςΚομισιόνΠιερ Μοσκοβισί