Πολιτική|18.01.2023 20:00

Εκλογές 2023: Ο χρησμός Μητσοτάκη που «φούντωσε» τα σενάρια για τον χρόνο της κάλπης

Newsroom

Μια φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συνομιλία του με πολίτη κατά την επίσκεψη στον Κορυδαλλό φαίνεται πώς μας δίνει μια λίγο πιο καθαρή εικόνα για τον χρόνο που θα διεξαχθούν οι εκλογές 2023, κι ενώ τα σενάρια για το πότε θα στηθούν κάλπες δίνουν και παίρνουν.

Εκλογές 2023: Ο χρησμός Μητσοτάκη για τον χρόνο της κάλπης

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης, συνομίλησε ορειβάτης, εκείνος απάντησε «ναι» και τότε άνοιξε ένας μικρός διάλογος για την ορειβασία και τον Όλυμπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως θέλει να πάει στον Όλυμπο, με τον πολίτη να του λέει «να σας πάω εγώ». Η απάντηση του πρωθυπουργού έδωσε μια έξτρα πληροφορία για τις εκλογές. «Θέλω και εγώ να πάω στον Όλυμπο τον Μάιο, μετά τις εκλογές».

Όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, ότι η πρώτη κάλπη θα στηθεί τον Απρίλιο. Αυτό έδειξε σήμερα και η εν λόγω αναφορά του πρωθυπουργού, την οποία ενώ γνώριζε πως υπάρχουν κάμερες στο σημείο.

Ωστόσο, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε στο OPEN πως «δεν θα πρέπει να αποκλείουμε τίποτα, γιατί τίποτα δεν είναι καθαρό». Αν δηλαδή ο χρόνος των πρώτων εκλογών θα είναι ο Απρίλιος ή ο Μάιος.

Κλίμα πόλωσης

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως, όποτε και να διεξαχθούν εκλογές, αυτές θα γίνουν εν μέσω εκρηκτικού κλίματος: Αν και οι δημοσκοπήσεις πως ο κόσμος θα ψηφίσει κυβέρνηση με πρώτο κριτήριο την οικονομία και την ακρίβεια, στο δημόσιο διάλογο «χτυπάει κόκκινο» η αντιπαράθεση για τα θεσμικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα την υπόθεση των υποκλοπών.

Συναγερμός στην Πειραιώς

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, στην Πειραιώς έχει σημάνει εκλογικός … συναγερμός και ήδη έχουν κλειδώσει τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά στο δρόμο προς τις κάλπες. Μάλιστα χθες ανακοινώθηκε και η σύνθεση της επιτροπής εκλογικού αγώνα με τον Γιάννη Μπρατάκο (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και γενικός διευθυντής της ΝΔ) να αναλαμβάνει πρόεδρος.

Δεδομένο είναι πως κεντρικός στόχος της Πειραιώς είναι η συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος και στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι περιοδείες του Κ. Μητσοτάκη, υπουργών και κομματικών στελεχών. Ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση θα δοθεί στη Βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές που θεωρούνται παραδοσιακά γαλάζια κάστρα.

«Όχι» στη χαλαρή ψήφο είναι το βασικό μήνυμα που θα εκπέμπει η Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις πρώτες κάλπες, επισημαίνοντας πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για θολά μηνύματα. Από εκεί και πέρα στο κυβερνών κόμμα χαράσσουν ήδη και την στρατηγική που θα ακολουθήσουν στις δεύτερες εκλογές, καθώς εκτιμούν πως δεν θα προκύψει κυβέρνηση με την απλή αναλογική.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από την πρώτη μέχρι την δεύτερη αναμέτρηση το δίλημμα που θα βάζει η Νέα Δημοκρατία στους ψηφοφόρους είναι το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Πρόκειται ουσιαστικά για τη μητέρα των μαχών για τους δύο μονομάχους, με την Πειραιώς  να προτάσσει ένα αφήγημα αυτοδυναμίας. Βέβαια, αυτό θα κριθεί και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής και επομένως είναι δύσκολο να γίνουν με ασφάλεια προβλέψεις.

Υπενθυμίζεται πως οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και επομένως πιθανότατα θα απαιτηθεί ένα ποσοστό κοντά στο 37,5% για την αυτοδυναμία. Για παράδειγμα, αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι στο 11% για την αυτοδυναμία απαιτείται ένα ποσοστό της τάξης του 37,3%. Ωστόσο, αν το ποσοστό της εκτός Βουλής κομμάτων είναι 9% τότε για τις 151 έδρες απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37,8 %.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκηςορειβάτηςειδήσεις τώραεκλογέςεκλογές 2023Νέα Δημοκρατία