Πολιτική|19.01.2023 07:12

Η ατζέντα Μητσοτάκη στο Νταβός: Τα επενδυτικά ραντεβού και η επόμενη ημέρα της οικονομίας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στην πρώτη γραμμή των επαφών που θα έχει στο Νταβός σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός θα είναι η οικονομία και η προσέλκυση επενδύσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θέλει να στείλει μήνυμα για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων (όπως η ενεργειακή/ πληθωριστική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία), εστιάζοντας και στους στόχους της επόμενης ημέρας (με κυριότερο την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας). Παράλληλα σκοπεύει να δώσει βαρύτητα στις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στο Νταβός σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρήσεων, που έχουν σημαντικό αποτύπωμα στον τομέα της τεχνολογίας (όπως για παράδειγμα με τον CEO της Intel). Τετ α τετ θα υπάρξουν επίσης με εκπροσώπους επιχειρήσεων από το χώρο της εκπαίδευσης αλλά και τον τραπεζικό τομέα. Είναι ακόμα προσκεκλημένος σε κύκλους συναντήσεων, όπου συμμετέχουν προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, της διπλωματίας και των μέσων ενημέρωσης.

Από την κυβερνητική πλευρά σημειώνεται ακόμα πως στο Νταβός ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας και ενδεικτικά σημειώνεται πως η Ελλάδα αναδείχθηκε από τον Economist ως η οικονομία του Ο.Ο.Σ.Α με τις καλύτερες επιδόσεις το 2022. Επίσης θα περιγράψει τα όσα έχουν γίνει σε τομείς αιχμής - όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ενώ θα εκπέμψει για μια ακόμα φορά το μήνυμα πως η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Στο πεδίο της οικονομίας θέλει να εστιάσει στο δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση, που αναγνωρίζει πως η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Σε αυτή την χρονική συγκυρία στόχος είναι να μπουν σε εφαρμογή τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως οι αυξήσεις των συντάξεων (που θα καταβληθούν την άλλη εβδομάδα), το Market Pass (ξεκινά το Φεβρουάριο και θα τρέχει για ένα εξάμηνο) και το στεγαστικό πρόγραμμα για τους νέους (ξεδιπλώνεται σταδιακά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους)

Παράλληλα το βάρος πέφτει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα κλειδώσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου στο υπουργικό συμβούλιο και θα τρέξει την 1η Απριλίου. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες από τον Κορυδαλλό πως αν την πρώτη τετραετία το στοίχημα ήταν οι χαμηλότεροι φόροι, το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας θα είναι οι καλύτεροι μισθοί

Δεν αποτελεί μυστικό πως στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται και πρόσθετα μέτρα στήριξης και ανοιχτό για παράδειγμα είναι ένα «δώρο Πάσχα» σε ευάλωτα νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους. Πάντως στόχος είναι να μην υιοθετηθεί μια τακτική οριζόντιων μέτρων αλλά να υπάρξουν στοχευμένες δράσεις, ενώ αναζητούνται και μέτρα για την μεσαία τάξη. Το συγκεκριμένο κοινό στις προηγούμενες εκλογές είχε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο στο δρόμο προς τις κάλπες το πολιορκούν στενά και οι άλλοι μονομάχοι.

Παγκόσμιο Οικονομικό ΦόρουμΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΝταβός