Πολιτική|19.01.2023 20:50

Θεσμών και Διαφάνειας: Το παρασκήνιο του «μπλόκου» της ΝΔ στην κλήση του Ράμμου και η σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τεταμένο ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας μετά την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε κλήση του επικεφαλής της ΑΔΑΕΧρήστου Ράμμου. Ακολούθησε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25) συστρατεύθηκε υπέρ της παρουσίας του κ. Ράμμου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας πιθανότατα θα παρουσίαζε τα ευρήματά του. Μάλιστα, ακόμη και όταν ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, προκειμένου να αλλάξει τη στάση της πλειοψηφίας, συνάντησε ένα τείχος απέναντί του. Είναι προφανές, έλεγαν πηγές της αντιπολίτευσης, ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να μην ακουστεί η αλήθεια.


Η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά κάλεσε την αντιπολίτευση να προχωρήσει στην πρόταση για την κλήση του κ. Ράμμου, ωστόσο το νέο αίτημα -από τη μειοψηφία- θα πρέπει να υποβληθεί τον Φεβρουάριο (αφού αυτό τον μήνα είχαν κληθεί μάρτυρες για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ).

Με άλλα λόγια, οι γαλάζιοι βουλευτές επικαλέστηκαν το… τυπικό της υπόθεσης και όχι το ουσιαστικό, καθώς -όπως υπογράμμιζαν ορισμένοι- εάν η ΝΔ είχε την πρόθεση να καλέσει τον κ. Ράμμο θα είχε συμβεί μετά από δική της πρόταση στην οποία θα συναινούσαν όλα τα κόμματα.

«Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί, δεν αυτοπροτείνεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα, υπάρχει θεσμική διαδικασία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας ενώ νωρίτερα ο Αλέξης  Τσίπρας είχε υπογραμμίσει  την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής. Τόνισε δε, ότι η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του Προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως η κλήση του κ. Ράμμου οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Προφανώς μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα.

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι «Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής λειτουργεί με βάση τον κανονισμό της Βουλής απρόσκοπτα και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει επιδείξει ούτε κωλυσιεργίες ούτε μπλοκαρίσματα, την ίδια συνέπεια θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους» τόνισε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως πρόκειται «για τα ίδια πράγματα για μυθεύματα, συκοφαντίες, ρυπαρά δίκτυα». «Οτιδήποτε υπάρχει, η ανοιχτή δικαστική έρευνα δεν θα αφήσει να μείνει καμία σκιά. Όλα γίνονται με βάση τους νόμους και τους κανόνες της συντεταγμένης δημοκρατίας», προσέθεσε.

Στα ύψη το θερμόμετρο

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναφερόμενος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τόνισε πως «η δημοκρατική εκτροπή μαζί με την αισχροκέρδεια είναι δύο ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση είτε έτσι είτε αλλιώς θα κληθεί να λογοδοτήσει. Κατά την άποψή μου, αυτά τα δύο είναι αλληλοσυνδεόμενα γιατί αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τέτοιες πολιτικές αδικίας».

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε πως μόνο ως αποτέλεσμα ακραίου αντιπολιτευτικού μένους θα μπορούσε να θεωρηθεί η δήλωση του κ. Τσίπρα που κάνει λόγο για «δημοκρατική εκτροπή και αισχροκέρδεια» και προσπαθεί μάλιστα να τα συνδέσει. «Δημοκρατική εκτροπή, για να σοβαρολογούμε, είναι η προσπάθεια παράκαμψης των θεσμών και του Κανονισμού της Βουλής, οι μαύρες σακούλες με τα ευρώ και ο Α2.

Όσο για το πρόβλημα της παγκόσμιας ακρίβειας, η Κυβέρνηση με σοβαρές προσπάθειες και αποφασιστικές κινήσεις την αντιμετωπίζει όσον αφορά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και είναι σε διαρκή αγώνα να πετύχει το ίδιο και στα καταναλωτικά αγαθά. Τα στοιχεία διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι σύντομα θα φανεί πιο έντονα το αποτέλεσμα των πολιτικών προστασίας του καταναλωτή.

Όσο ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τις υποσχέσεις, η Κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο για να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες», προσέθεσε.

Επιτροπή Θεσμών και ΔιαφάνειαςΚωνσταντίνος ΤασούλαςΣΥΡΙΖΑΝέα ΔημοκρατίαπαρακολουθήσειςΓιάννης ΟικονόμουΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΜέΡΑ 25ΒουλήΑΔΑΕ