Πολιτική|20.01.2023 17:29

Στα ύψη η αντιπαράθεση μετά τη νέα επιστολή Ράμμου στη Θεσμών και Διαφάνειας: Πυρά Τσίπρα, απάντηση Οικονόμου και παρέμβαση Τσιαρα

Newsroom

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η πολιτική αντιπαράθεση, με αφορμή το «μπλόκο» της Νέας Δημοκρατίας στην κλήση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο νέος γύρος αντιπαράθεσης, ξέσπασε μετά τη διευκρινιστική επιστολή του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής, που προκάλεσε τα πυρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Τσίπρας για επιστολή Ράμμου: Είτε κληθεί, είτε όχι, το παρακράτος θα αποκαλυφθεί

Τη διευκρινιστική επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Στη νέα επιστολή του ο κ. Ράμμος ξεκαθαρίζει:

  • Υποχρεούται να ενημερώσει Βουλή - αρχηγούς, ακόμη και με τον νόμο της ΝΔ.
  • Οι εκθέσεις των ελέγχων έχουν ήδη εγκριθεί από ολομέλεια ΑΔΑΕ.

Άρα ανούσια η προσπάθεια της ΝΔ. Είτε τον καλέσουν είτε όχι, το παρακράτος θα αποκαλυφθεί», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Απάντηση Οικονόμου

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε: Οι Ανεξάρτητες Αρχές, για να είναι ανεξάρτητες, δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές ούτε ερμηνευτές των απόψεών τους, πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η Δημοκρατία είναι πολίτευμα κανόνων και αρχών, που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και να τηρούμε απροϋπόθετα και απαρέγκλιτα. Πάντως, η εμπειρία θα έπρεπε να είχε διδάξει τον κ. Τσίπρα ότι κάθε φορά που η Δικαιοσύνη φέρνει στο φως την αλήθεια, βαρύ σκοτάδι πλακώνει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Παρέμβαση Τσιάρα

«Προσοχή απ’ όλους» σε ότι αφορά τις ανεξάρτητες αρχές συνέστησε, από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι η «Νέα Δημοκρατία έχει σεβαστεί τις Ανεξάρτητες Αρχές», εν αντιθέσει με τους προκατόχους της σημερινής κυβέρνησης.

«Το ποιος έχει σεβαστεί τις Ανεξάρτητες Αρχές το ποιος επέλεγε πρόσωπα τη τελευταία στιγμή στις Ανεξάρτητες Αρχές, με "ανίερες συμμαχίες" και ποιος θα μπορούσε να διασφαλίσει τη συνέχεια και το κύρος τους είναι μια συζήτηση η οποία μπορεί να γίνει οποτεδήποτε. Απλά είναι μια συζήτηση που νομίζω πως στο τέλος της ημέρας θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα και περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης, θέλοντας ουσιαστικά να μην συνεχιστεί η δύσκολη αυτή για τη ΝΔ συζήτηση που έχει ανοίξει.

Υπερασπίστηκε, επίσης, τους χειρισμούς της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι ο ρόλος και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών είναι συνυφασμένος με το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα και τη συνέχεια της ελληνικής πολιτείας.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να καταλάβουμε αυτονόητα πράγματα. Ο ρόλος και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας δεν ήταν απλά εξόχως σημαντικός αλλά είναι απόλυτα συνυφασμένος με το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα και την ίδια τη συνέχεια της ελληνικής πολιτείας», είπε.

Η επιστολή Ράμμου

Σημειώνεται πως το πρωί, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διασφάνειας, Θ. Μπούρα έδωσε διευκρινίσεις ως προς το αίτημά του να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής «προς διάλυση των τυχόν δημιουργηθεισών παραεξηγήσεων».

Ο πρόεδρος της Αρχής ύστερα και από τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα ότι «Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η Επιτροπή καλεί, δεν αυτοπροτείνεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα, υπάρχει θεσμική διαδικασία», επανέρχεται τονίζοντας ότι το αίτημά του υπεβλήθη υπό την ιδιότητα του προέδρου της Αρχής με βάση τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του 2022, ο οποίος καθιερώνει ατομική αρμοδιότητα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει πλήρη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία και τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή εάν δεν ενημερώνει και δε λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο, διαπράττει παράβαση καθήκοντος.

Αναφορικά με τη μη εξειδίκευση των θεμάτων για τα οποία ήθελε να ενημερώσει την Επιτροπή, ο κ. Ράμμος σημειώνει ότι δεν προέβη στη γνωστοποίησή τους προκειμένου «να μη δημοσιοποιηθούν πληροφορίες που κατά τη γνώμη μου πρέπει να δοθούν μόνο ενώπιον της Επιτροπής, συνεδριαζούσης κεκλεισμένων των θυρών».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξης ΤσίπραςΑΔΑΕΕπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειαςειδήσεις τώραΧρήστος ΡάμμοςπαρακολουθήσειςΚώστας ΤσιάραςΓιάννης Οικονόμου