Πολιτική|24.01.2023 07:22

Παράθυρο για νέα μέτρα ανοίγει ο Μητσοτάκης - Τα μηνύματα της χθεσινής συνέντευξης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Νέα μέτρα στήριξης «ψήνονται» στην κυβέρνηση και χθες μια πρόγευση έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη θεματική συνέντευξη που πραγματοποίησε για την οικονομία, την απασχόληση και την αγορά εργασίας. Η συνέντευξη είχε στόχο την προβολή του κυβερνητικού έργου και δεν έκρυβε κάποια μεγάλη έκπληξη, ωστόσο πίσω από τις γραμμές φαίνεται η στρατηγική που θα κρατήσει το Μαξίμου μέχρι τις κάλπες.

Είναι φανερό πως η Νέα Δημοκρατία βάζει μπροστά στην πολιτική ατζέντα την οικονομία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναγνωρίζει πως η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Ωστόσο επέμεινε πως είναι ένα εξωγενές πρόβλημα και εστίασε σε ένα θετικό αφήγημα, στέλνοντας μηνύματα συνέχισης του πλέγματος στήριξης.

Ουσιαστικά τα μέτρα τα οποία φωτογράφισε χθες ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλωθούν σε δύο χρονικές περιόδους: το πρώτο πακέτο θα μπει σε εφαρμογή μέχρι τις κάλπες, ενώ στα σκαριά είναι και ένα δεύτερο πακέτο που θα εφαρμοστεί σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Πολλά θα κριθούν βέβαια τον επόμενο μήνα, οπότε και το οικονομικό επιτελείο θα έχει μια καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.

Πρακτικά μέχρι τις κάλπες κλειδωμένη είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, ενώ στο τραπέζι είναι ένα έκτακτο «δώρο» για το Πάσχα που μένει να αποσαφηνιστεί πόσοι θα το πάρουν (αναμένεται να είναι κοντά στα 300 ευρώ). Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει πως το στοίχημα της επόμενης τετραετίας είναι οι καλύτεροι μισθοί και χθες αναφέρθηκε στο νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024.

Στο μέτωπο των φόρων υπήρξε χθες ένα «όχι» και ένα «ναι» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ειδικότερα έκλεισε το ενδεχόμενο μιας προσωρινής μείωσης των έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η «έκρηξη» της ακρίβειας. Ωστόσο… έδειξε μείωση έμμεσων φόρων με μόνιμα χαρακτηριστικά στη δεύτερη τετραετία ανάλογα και με τα δημοσιονομικά δεδομένα, εφόσον υπάρξει γαλάζια νίκη στις εκλογές.

Παράλληλα η κυβέρνηση προκρίνει και περαιτέρω μείωση εργοδοτικών εισφορών και ήδη εναλλακτικά σενάρια είναι στο τραπέζι για το ύψος αυτής της περικοπής. Πρόκειται για ένα μέτρο που θεωρείται κλειδωμένο, καθώς μεταξύ άλλων θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στην αύξηση του κόστους λόγω στη ενίσχυσης του κατώτατου μισθού.

Όσον αφορά στα αναδρομικά στους συνταξιούχους από τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα κατά την μνημονιακή περίοδο δεν υπήρξε κάποια είδηση στη χθεσινή συνέντευξη τύπου. Σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πρόκειται για μια πρόωρη συζήτηση, που αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που υλοποιούνται. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ένα θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο και μένει να φανεί αν τελικά θα προκριθεί μια λύση επιστροφής σε δόσεις.

Στην κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα σε μια σειρά μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως είναι το «καλάθι του νοικοκυριού» και το Market pass (το οποίο σε πρώτη φάση θα έχει εξάμηνη διάρκεια αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης). Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «πιστεύω, αν έπρεπε να κάνω μια εκτίμηση, ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι, ως προς την αύξηση των τιμών, τα έχουμε δει»

Το αφήγημα στο δρόμο προς τις κάλπες

Διαχωριστικές γραμμές από το ΣΥΡΙΖΑ, αφήγημα σταθερότητας και έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες (όπως οι νέοι) προβλέπει το γαλάζιο σχέδιο ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Μια σειρά από πολιτικά μηνύματα έστειλε χθες ο πρωθυπουργός τόσο στη συνέντευξη για την οικονομία όσο και το απόγευμα σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ.

Αυτό που θα τονίζεται όλο και εντονότερα όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες είναι πως δεν μπορεί οι πολίτες να ρισκάρουν «περιπέτειες ακυβερνησίας». Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παγίδα» την απλή αναλογική που όπως είπε «πρέπει να μετατραπεί σε εφαλτήριο νίκης», ώστε από «νάρκη, για μία δεύτερη φορά στη συμφορά», να γίνει «ισχυρή εντολή για δεύτερη εντολή στην προκοπή».

Στο μεταξύ το … φλερτ στους νέους θα γίνεται εντονότερο όσο πιο κοντά θα έρχονται οι εκλογές, καθώς πρόκειται για ένα κοινό που η Νέα Δημοκρατία δυσκολεύεται να προσεγγίσει. Δεν είναι τυχαίο πως εντείνεται η προσπάθεια προβολής των θέσεων του κόμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να μιλήσει στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στη γλώσσα των νέων (χρησιμοποιώντας όρους όπως trendy αλλά και cringy).
Παράλληλα το κυβερνών κόμμα είναι αποφασισμένο να διατηρήσει τους υψηλούς τόνους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φάνηκε τόσο από την χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τα ταμειακά αποθέματα και το «μαξιλάρι» (που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Κουμουνδούρου) όσο και από τις αναφορές της Νέας Δημοκρατίας σε μια σειρά άλλων θεμάτων (μεταναστευτικό, Καλογρίτσας κ.α). Μέσα από αυτό το σκηνικό σύγκρουσης εκτιμάται πως θα αυξηθούν τα ποσοστά της γαλάζιας συσπείρωσης, κάτι που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στο δρόμο προς τις εκλογές.

ειδήσεις τώραακρίβειαΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023εκλογέςμέτρα στήριξηςΟΝΝΕΔΚυριάκος Μητσοτάκης