Πολιτική|24.01.2023 07:36

Ποια τα θέματα που θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με Σακελλαροπούλου - H... έμμεση πίεση και η συζήτηση που εκκρεμούσε

Βούλα Κεχαγιά

Ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή, πρώτη έπειτα από αρκετά μεγάλο διάστημα, επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνάντησή του με την κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την Πρωτοχρονιά, ημέρα κατά την οποία οι θεσμικοί παράγοντες της χώρας απευθύνουν ευχές στον ανώτατο Πολιτειακό παράγοντα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία βρισκόταν στην Βραζιλία για την ορκωμοσία του Προέδρου Λούλα κι ως εκ τούτου κρίθηκε σκόπιμο σε μία περίοδο που θέματα που αφορούν τους θεσμούς βρίσκονται στην επικαιρότητα να προκληθεί η συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση ανακοινώθηκε από την Προεδρία και ως εκ τούτου η Κουμουνδούρου μιλάει για μία επίσκεψη που εκκρεμούσε εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην κυρία Σακελλαροπούλου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνοντας περισσότερο τυπικό χαρακτήρα. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα θέσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητήματα που σχετίζονται με την απαξίωση των θεσμών, την καταπάτηση των δημοκρατικών αξιών και συνδέονται άμεσα με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων με αποκορύφωμα ασφαλώς την άρνηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να δεχτεί σε ακρόαση τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Χρήστο Ράμμο. Κι όλα αυτά υπό την σκιά της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου σχετικά με τις αρμοδιότητες και τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να διενεργεί ελέγχους στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Ως εκ τούτου η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μία μορφή έμμεσης πίεσης προς την ανώτατη πολιτειακή παράγοντα να πάρει θέση επί των εξελίξεων.

Όλα αυτά την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και για τα ζητήματα της οικονομίας τα οποία επανήλθαν χθες στο προσκήνιο με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού. Η Κουμουνδούρου δια της Πόπης Τσαπανίδου απάντησε ειρωνικά στις διαπιστώσεις Μητσοτάκη πως με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση πέραν της ΝΔ θα δούμε την επενδυτική βαθμίδα με κιάλια σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός την έχει αναβάλει ήδη 12 φορές και τώρα θυμήθηκε πως «και γι’ αυτήν την προσωπική του αποτυχία φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Συγχρόνως, σημείωσε πως η φτωχοποίηση των πολιτών δεν αντιμετωπίζεται με κάποια ανεπαρκή κουπόνια που υπόσχεται η κυβέρνηση για να διασωθεί πολιτικά, «με χρήματα μάλιστα τα οποία προέρχονται από τα υπερέσοδα του ΦΠΑ».

Σε ό,τι αφορά τις επιθετικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη για το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που κληρονόμησε η κυβέρνηση από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, στον πρωθυπουργό απάντησε ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με το σχόλιο πως (ο κ. Μητσοτάκης) παρέλαβε μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος , με ασφάλεια και για πρώτη φορά στην ιστορία της με σοβαρά ταμειακά διαθέσιμα και ειρωνεύεται καλώντας τον αν δεν έχει καταλάβει να διαβάσει το βιβλίο της διαπραγματευτικής ομάδας “Με την πλάτη στον τοίχο”.

υποκλοπέςΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΚατερίνα Σακελλαροπούλουειδήσεις τώρα