Πολιτική|25.01.2023 14:10

Παρακολουθήσεις: Η πρόταση μομφής ασκεί πίεση στα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον φάκελο Ράμμου - Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση

Newsroom

Γύρω στις 14:30 το μεσημέρι θα ανέβει στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους τόνους για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Στην κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρότασή δυσπιστίας ενώ όλα δείχνουν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πολύ σημαντικά πράγματα να αποκαλύψει καθώς θα μιλήσει με «ονόματα και διευθύνσεις» για τα υψηλόβαθμα στελέχη που βρέθηκαν υπό παρακολούθηση με την νομότυπη διαδικασία από την ΕΥΠ.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζουν με ειρωνικά σχόλια την κριτική τόσο για την επίσκεψη Τσίπρα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και την κριτική για «πόλεμο λάσπης» καθώς θεωρούν ότι θέματα που αφορούν το κράτος Δικαίου εμπίπτουν στον πυρήνα της Δημοκρατίας.

Η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι το επόμενο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να ασκήσει ακόμα πιο έντονη πίεση όχι μόνο στην κυβέρνηση εν γένει, αλλά παράλληλα και σε συγκεκριμένα πρόσωπα που ενδεχομένως μετέχουν στην κυβέρνηση και θα κληθούν με την ψήφο τους να δώσουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ενώ αποδεδειγμένα πλέον θα έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση.

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση

Εκ μέρους της κυβέρνησης θα απαντήσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος νωρίτερα σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΊ, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας και μάλιστα τόνισε ότι θα «ευγνωμονούμε» τον κ. Τσίπρα γιατί «θα συζητήσουμε και θα συγκρίνουμε δύο κυβερνητικές θητείες».

Η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει στην αντεπίθεση και τα γαλάζια στελέχη την περιμένουν «με ανυπομονησία» όπως λένε προκειμένου να συγκρίνουν τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις εφ’ όλης της ύλης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν πως δεν υπήρχε ποτέ εντολή, ούτε και γνώση για τις παρακολουθήσεις (εάν πράγματι συνέβαιναν) και η Δικαιοσύνης πρέπει να ερευνήσει το δίκτυο της ΕΥΠ με τους ανθρώπους που δημοσιεύουν στοιχεία.

Η απάντηση Μητσοτάκη από την Κρήτη

Πριν από λίγο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είπε από την Κρήτη ότι «το εργοτάξιο το οποίο βλέπετε ανοιχτό πίσω μας είναι η καλύτερη απάντηση την οποία μπορεί η κυβέρνησή μας να δώσει σε αυτήν την τοξικότητα την οποία επιχειρεί για ακόμα μία φορά να καλλιεργήσει η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Όταν δεν έχεις να πεις τίποτα στους πολίτες για το πώς οραματίζεσαι το μέλλον, αλλά όταν δεν μπορείς ούτε να υπερασπιστείς το παρελθόν σου, διότι αυτό φέρνει στη μνήμη εξαιρετικά επώδυνες αναμνήσεις, τότε καταλήγεις να κάνεις το μόνο το οποίο ξέρεις: να διχάζεις, να πολώνεις και να επιχειρείς να κυλήσεις την πολιτική ζωή του τόπου στη λάσπη. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτή την πορεία», πρόσθεσε.

Η διαδικασία αν υποβληθεί πρόταση μομφής

Εάν πράγματι ο κ. Τσίπρας υποβάλλει πρόταση μομφής και γίνει δεκτή κλείνουν αυτομάτως όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και η Ολομέλεια θα ξεκινήσει ξανά το απόγευμα, ενώ η συζήτηση θα είναι εφ’ όλης της ύλης και θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Παρασκευής με την σχετική ψηφοφορία. Δεν αποκλείεται μάλιστα, η κυβερνητική πλειοψηφία να την μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας του κ. Τσίπρα σε πρόταση εμπιστοσύνης. Σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις η διαδικασία είναι η ίδια.

πρόταση μομφήςκυβέρνησηΧρήστος Ράμμοςειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςπαρακολουθήσειςΒουλή