Πολιτική|28.01.2023 17:27

Σε 48ωρη απεργία οι καλλιτέχνες παρά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη - «Στο άγονο περιβάλλον συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις»

Newsroom

Μετά την αναδίπλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο εξισώνει τα πτυχία των δραματικών σχολών με απολυτήρια Β’βάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και τις εξαγγελίες για ίδρυση ανώτατης δημόσιας σχολής παραστατικών τεχνών μέχρι το 2025, τα καλλιτεχνικά σωματεία προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ανακοινώνοντας 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 1/2 και την Πέμπτη 2/2.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «εκλογικό πανικό» του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι, ο ίδιος, «επί τριάμισι χρόνια δεν κάνει τίποτε άλλο από το να τους υποβιβάζει και να τους λοιδορεί».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, ανέφερε σε ανάρτησή του πως δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το προεδρικό διάταγμα, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η στήριξη και αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση του κλάδου.

ΠΟΘΑ: Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος σημείωσε: «Μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις της Π.Ο.Θ.Α., των καλλιτεχνικών σωματείων, των σπουδαστών-τριών των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών, των μαθητών-τριών και καθηγητών-τριών των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, με κύριο αίτημα την απόσυρση του Π.Δ. 85/2022, την ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενίσχυση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχτηκε, συναντήθηκε και ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους μας και άκουσε με πολύ ενδιαφέρον τα αιτήματά μας.

Στο άγονο περιβάλλον το οποίο διαμορφώνει η κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας. Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟΘΑ κηρύσσουμε 48ωρη απεργία για την Τετάρτη 1 & Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη συνέντευξη τύπου που διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023, με σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση της κοινωνίας για τις θέσεις μας σε σχέση με τη δυσμενή κατάσταση των καλλιτεχνικών σπουδών και την επαγγελματική μας υποβάθμισή, η οποία μεθοδεύεται μέσω του ΠΔ 85 του 2022.

Παράλληλα, καλούμε όλους και όλες τους συναδέλφους στη μεγάλη πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 στην Πλατεία Συντάγματος. Ζητάμε από την Ο.Λ.Μ.Ε. και τη Δ.Ο.Ε. να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, διευκολύνοντας με αυτές τους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων, ώστε να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μας, όπως έχουν πράξει στηρίζοντάς μας μέχρι σήμερα».

ΣΥΡΙΖΑ: Γνωστή η άποψη Μητσοτάκη απέναντι στους ανθρώπους της τέχνης

Την ανάρτηση του πρωθυπουργού σχολίασε και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «προεκλογικό πανικό». Συγκεκριμένα, το κόμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει:

«Εδώ και ένα μήνα ο κ. Μητσοτάκης με τις ιδεοληψίες και την ανικανότητά του έχει κάνει άνω κάτω τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας.

Με ένα Προεδρικό Διάταγμα – ντροπή υποβάθμισε τα πτυχία των καλλιτεχνών όλων των κλάδων, έφερε σε δύσκολη θέση την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προκάλεσε με τη στάση του κινητοποιήσεις. Ύστερα ακολούθησε η δυναμική προειδοποίηση των καθηγητών της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, πως είναι έτοιμοι να παραιτηθούν αν η κυβέρνηση επέμενε στη στάση της.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού πρώτα εξευτέλισε και τους ίδιους του τους υπουργούς, οι οποίοι εμφανίζονταν κατ’ εντολή του ανένδοτοι στην ανοησία που υπέγραψαν, σήμερα έρχεται να τα πάρει όλα πίσω εν όψει των εκλογών.

Είναι γνωστή η άποψη του κ. Μητσοτάκη απέναντι στους ανθρώπους της Τέχνης. Επί τριάμισι χρόνια δεν κάνει τίποτε άλλο από το να τους υποβιβάζει και να τους λοιδορεί. Σήμερα αναγκάστηκε να κάνει πίσω, προδίδοντας απλά τον προεκλογικό πανικό του».

Σία Αναγνωστοπούλου: Εμπαιγμός και απαξίωση στον κόσμο του σύγχρονου πολιτισμού

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου

«Ψηφίστε με και μετά τις εκλογές θα τα κάνουμε όλα!» Αυτό λέτε κύριε Πρωθυπουργέ στον καλλιτεχνικό κόσμο;

Στην ανακοίνωσή της, η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρει: «Αναρτάτε στην σελίδα σας ένα κείμενο- προεκλογική φαντασμαγορία του τίποτα- την ίδια ώρα μάλιστα που γίνεται η συνέντευξη τύπου του ΣΕΗ και θέλετε πραγματικά να πιστέψουμε ότι επιχειρείτε να λύσετε το πρόβλημα, που εσείς και οι υπουργοί σας δημιουργήσατε και όχι να το διαχειριστείτε επικοινωνιακά; Μήπως το μόνο που επιδιώκετε κύριε Πρωθυπουργέ είναι η καλλιέργεια προσδοκιών, η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και η διάσπαση του μετώπου των καλλιτεχνών και δημιουργών που παραμένει αρραγές;  Δεν νομοθετούμε έτσι κύριε Πρωθυπουργέ. Με εμβαλωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις και «πασαλείμματα» πάνω στο Προεδρικό Διάταγμα, δεν παρακάμπτονται τα προβλήματα που το ίδιο το ΠΔ δημιουργεί.

Ότι και να κάνετε ,στο πλαίσιο και της ιδιότητα που σας έχουν αποδώσει οι αυλοκόλακες σας, του ‘’Μωυσή’’, δεν μπορείτε να θεραπεύσετε την πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, που επέφερε το ΠΔ (85/2022), εξισώνοντας τους απόφοιτους των ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου με απόφοιτους λυκείου .

Η μόνη λύση που όλες και όλοι απαιτούν είναι να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα αποσύρει το ΔΕ του Προεδρικού Διατάγματος και θα κατοχυρώνει τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα των καλλιτεχνών και δημιουργών στο επίπεδο ΤΕ. Οτιδήποτε άλλο θα είναι ωμή παραπλάνηση και εμπαιγμός , αυτό που ο λαός αποκαλεί "κοροϊδία".

Τέλος, κρίμα γι’ αυτόν τον εμπαιγμό και την απαξίωση που επιφυλάσσετε στον κόσμο του σύγχρονου πολιτισμού κύριε Πρωθυπουργέ ,μια μέρα μάλιστα μετά την θλιβερή νομιμοποίηση από την παράταξή σας, στο κοινοβούλιο, της κατάλυσης του κράτους δικαίου.

Εμείς κύριε Πρωθυπουργέ, όπως έχουμε πράξει από την αρχή, στεκόμαστε δίπλα στον δίκαιο αγώνα των καλλιτεχνών και στηρίζουμε τον αγώνα τους»

Μητσοτάκης: Ανώτατη δημόσια σχολή παραστατικών τεχνών έως το 2025

Έως το 2025 η Ελλάδα θα αποκτήσει δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές στις παραστατικές τέχνες αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ξεκαθαρίζει ότι το ΠΔ, που έχει προκαλέσει ανησυχία και αναστάτωση μεταξύ των καλλιτεχνών, δεν ρυθμίζει και δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον Δημόσιο Τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο.

Όπως ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το προεδρικό διάταγμα, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η στήριξη και αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση του κλάδου.

«Για αυτό, προχωράμε άμεσα και σε μία ακόμα κίνηση: Ξεκαθαρίζουμε το μισθολογικό τοπίο για τους καλλιτέχνες ώστε να είναι σαφές σε όλους ότι εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ και πληρώνονται με άλλον τρόπο. Προκειμένου λοιπόν να διορθωθούν αστοχίες και λάθη που παρατηρήθηκαν διαχρονικά σε ΟΤΑ, επεκτείνουμε νομοθετικά στους δήμους την υποχρέωση για τη χρήση ειδικού και όχι του ενιαίου μισθολογίου, έτσι ώστε οι καλλιτέχνες μας να προσλαμβάνονται και να αμείβονται με δίκαιο τρόπο που αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της φύσης του καλλιτεχνικού επαγγέλματος», γράφει ο κ. Μητσοτάκης.

Και καταλήγει: «Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησής μας:

  1. Δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025
  2. Άμεση νομοθέτηση για δίκαιη αμοιβή καλλιτεχνών σε όλο το δημόσιο
  3. Προστασία και διασφάλιση ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών

Είναι ένα σύνθετο έργο που θα αναβαθμίσει και θα μεταρρυθμίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τον πολιτιστικό κλάδο. Είναι ένα έργο που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη τετραετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προεδρικό ΔιάταγμαΣΥΡΙΖΑυπουργείο Πολιτισμούαπεργίακαλλιτέχνεςειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης