Πολιτική|01.03.2019 15:38

Κακλαμάνης: Όχι στα μαθήματα πολιτικής ιστορίας από βήματος

Κατερίνα Τζαβάρα

Τον Κανονισμό της Βουλής επικαλέστηκε με το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας για τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης, προκειμένου να επισημάνει ότι με βάση όσα προβλέπει, δεν επιτρέπεται απαντών υπουργός να απευθύνεται σε άλλους βουλευτές που βρίσκονται στην αίθουσα πλην εκείνου στον οποίο απαντά, ούτε βέβαια στο κοινό που μπορεί να παρακολουθεί από τα θεωρεία.

Ο κ. Κακλαμάνης επικαλέστηκε το άρθρο 66 παράγραφος 5 του Κανονισμού σύμφωνα με το οποίο οι «ομιλητές είτε είναι υπουργοί, είτε είναι βουλευτές, αποτείνονται αποκλειστικά προς τη Βουλή και ποτέ προς βουλευτή ή βουλευτές. Απευθύνονται από τη θέση τους προς τον Πρόεδρο και από το βήμα προς τη Βουλή και ουδέποτε προς το κοινό που υπάρχει στα θεωρεία». Κάλεσε τους βουλευτές να σέβονται τον Κανονισμό και είπε ότι δεν θα θίξει το χθεσινό περιστατικό επί της ουσίας γιατί δεν του επιτρέπεται.

Η αιχμή ήταν για τη χθεσινή παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος καλωσορίζοντας μαθητές που πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική επίσκεψη, τους απευθύνθηκε «για να θυμούνται ότι τούτη η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει προβλήματα που συσσωρεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια».

Ο υφυπουργός πάντοτε απευθυνόμενος στους μαθητές, είπε επί λέξει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θνησιμότητα στην Ελλάδα από τα χρόνια 2010, 2011 μέχρι και το 2014 αυξήθηκε κατά 18% και οι αυτοκτονίες πολιτών ανήλθαν στο 7,2%. Η εικόνα των κάδων απορριμμάτων στην Αθήνα, από όπου είχαν εξαφανιστεί οι γάτες και οι σκύλοι γιατί ήταν άνθρωποι που έτρωγαν τα αποφάγια, είναι μία εικόνα την οποία ίσως δεν προλάβατε να δείτε εσείς, παιδιά, αλλά είναι μια πραγματική εικόνα η οποία έχει εκλείψει. Αντιμετωπίσαμε μία ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και με δυσκολίες δημιουργήσαμε όρους για να αφήσουμε πίσω μας αυτό το παρελθόν. Διότι ο κατώτατος μισθός στην περίοδο 2010-2014 μειώθηκε κατά 22% για τους άνω των είκοσι πέντε και κατά 32% για τους κάτω των είκοσι πέντε και γενικά υπήρξε μία μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης κοινωνικής προστασίας κατά 18% μεταξύ 2010- 2014».

Η διαδικασία συζήτησης των επίκαιρων ερωτήσεων καθορίζεται με βάση το άρθρο 132 του Κανονισμού της Βουλής, στην παρ. 3 του οποίου αναφέρεται ρητώς ότι «η συζήτηση περιορίζεται αποκλειστικά ανάμεσα στους ανωτέρω αναφερόμενους (δηλ. τον βουλευτή που υπογράφει την επίκαιρη ερώτηση και τον ερωτώμενο αρμόδιο υπουργό ή υφυπουργό)».

Νικήτας Κακλαμάνης