Πολιτική|28.01.2023 22:19

Εκλογές 2023: Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα - Η στρατηγική που ακολουθούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν στη διπλή εκλογική αναμέτρηση οι «αναποφάσιστοι», το ποσοστό των οποίων ολοένα και μεγαλώνει. Τα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς η «δεξαμενή» των αναποφάσιστων θα παίξει κρίσιμο ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. 

Υγεία, ασφάλεια, δικαιοσύνη, κοινωνική ατζέντα οι τέσσερις προεκλογικοί άξονες του Μαξίμου

Στο «στόχαστρο» της Νέας Δημοκρατίας έχουν μπει οι αναποφάσιστοι καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ τη Σοφίας Φασουλάκη, στις επόμενες κινήσεις του κυβερνώντος κόμματος, για αυτό το κρίσιμο κομμάτι του εκλογικού σώματος περιλαμβάνεται ένα δυναμικό πρόγραμμα του προεκλογικού αγώνα, το οποίο ετοιμάζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η ΝΔ και η κυβέρνηση, με την task force που έχει στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βάλει για τα καλά στο «στόχαστρο» τους αναποφάσιστους, εκτιμώντας ότι μπορεί, ένα κρίσιμο ποσοστό, 30% - 40% να κερδηθεί. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο κυβερνητικά, όσο και κομματικά στελέχη αναμένεται να ανακεφαλαιώσουν τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση αυτά τα τέσσερα χρόνια, ωστόσο δεν θα διστάσουν και δε θα φοβηθούν να μιλήσουν και για τα λάθη που έγιναν, αλλά και για όσα δεν έγιναν λόγω των πολλαπλών κρίσεων αυτήν την τετραετία, και αναμένεται να γίνουν την επόμενη, εάν τελικά ο λαός επιλέξει τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας.

Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας: υγεία, ασφάλεια δικαιοσύνη, αλλά και κοινωνική ατζέντα. Μέσα από αυτούς τους τέσσερις άξονες πιστεύεται ότι το κρίσιμο κομμάτι του 30% έως 40% των αναποφάσιστων, μπορεί να ανακτηθεί.

Έμφαση στη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης το βλέμμα στραμμένο στη δεξαμενή τν αναποφάσιστων. Σύμφωνα με τον Χρήστο Τσιγουρή, η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει έμφαση, καθημερινά πια, στον τομέα της Δημοκρατίας, μαζί με το πεδίο του Κράτους Δικαίου, τα οποία, όπως εκτιμούν, ενδιαφέρουν πάρα πολύ τον κόσμο. Στην Κουμουνδούρου, νιώθουν δικαιωμένοι επειδή επέμειναν στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αναδεικνύοντας το τί ακριβώς έχει συμβεί, αλλά και τον ρόλο κάποιων στην ΕΥΠ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το σκάνδαλο αφήνει, πλέον, μία μετρήσιμη, βαριά σκιά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό που ήταν το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης. Και μάλιστα, νιώθουν δικαιωμένοι και γιατί επέμειναν σε μία στιγμή που, το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη, έλεγαν ότι οι υποκλοπές είναι ένα θέμα πολυτελείας, ότι δεν ενδιαφέρει τον κόσμο και ότι μόνο η οικονομία είναι αυτή βάσει της οποίας θα τοποθετηθούν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική οι Έλληνες πολίτες.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζει ότι, η Δημοκρατία, τα ατομικά δικαιώματα, οι ατομικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου δεν μπαίνουν στο ζύγι και θα επιμείνουν σε αυτή την ατζέντα όλο το επόμενο διάστημα και μέχρι τις κάλπες γιατί, επιπλέον, θεωρούν ότι μπορεί αυτά τα θέματα να αποτελέσουν και τον συνδετικό κρίκο στις δυνάμεις του προοδευτικού τόξου, με τις οποίες θα μπορέσουν από κοινού να διεκδικήσουν την πιθανότητα μιας συγκυβέρνησης.

Ποιος θα σας ενοχλούσε αν κέρδιζε τις εκλογές; - «Καμπανάκι» για την κυβέρνηση  η απάντηση

Όπως έδειξε η έρευνα της MRB για το δελτίο ειδήσεων του OPEN οι μισοί από το δείγμα, σε ποσοστό 51,7% δεν θέλουν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα να κερδίσει τις εκλογές. Αιχμή του δόρατος για τους αναποφάσιστους παραμένει η ακρίβεια στο ερώτημα «Με ποια κριτήρια θα επιλέγατε κυβέρνηση» σε ποσοστό 86,2%, ενώ η διαφθορά καταλαμβάνει επίσης ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, το 81,8%.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται μία προσπάθεια να τιθασευτεί ως ένα βαθμό η ακρίβεια, η οποία εν πολλοίς είναι εισαγόμενη. Δεν υπάρχει το μαγικό ραβδάκι, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και, αν μη τι άλλο, παλεύουμε», δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, στο OPEN. «Η ένταση της ακρίβειας οφείλεται στις πολιτικές Μητσοτάκη. Και το “Καλάθι του νοικοκυριού” είναι εντελώς ανεπαρκές μέτρο», σημείωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αναποφάσιστοι, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας σε ποσοστό 51,9% ενώ το 39,8% δηλώνει ότι θέλει ξανά εκλογές. «Οι μισοί Έλληνες πάνε και ψηφίζουν, ή τελευταία στιγμή, είτε γιατί νιώθουν απελευθερωμένοι από τις παλιές κομματικές γραμμές, άρα λοιπόν κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στην κάλπη, γιατί είναι μεγάλος ο αριθμός των αναποφάσιστων και η μεγάλη τους δεξαμενή είναι η κεντροαριστερά», δήλωσε ο Πάνος Βλάχος από το ΠΑΣΟΚ.

Καμπανάκι για την κυβέρνηση είναι η απάντηση που δίνουν οι αναποφάσιστοι στην ερώτηση «Ποιος θα σας ενοχλούσε αν κέρδιζε τις εκλογές;», με το 35,4% να απαντάει η Νέα Δημοκρατία, το 33,9% κανένα ακόμα και το 10% ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ακρίβεια και η διαχείριση της να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή των αποφάσεων, όπως είπε την Παρασκευή (27/01), στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Δημήτρης Μαύρος. «Αυτό το 16% των αναποφάσιστων αυτή τη στιγμή ξεκινάει λίγο θυμωμένο με την κυβέρνηση, γιατί εγώ νομίζω ότι τώρα αρχίζει προεκλογική εκστρατεία, ξεκινάει να είναι λίγο παραπάνω θυμωμένο από ότι είναι ο υπόλοιπος κόσμος που αυτό θα μπορούσε να είναι εν δυνάμει προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι έχει και την πίτα και θα δούμε ποιες θα είναι οι παροχές, τις οποίες πολλοι περιμένουν», είπε.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός σε ποσοστό 38,8%. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 30,4%, ενώ στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 5,9 μονάδες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές 2023Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραδημοσκόπηση MRBΣΥΡΙΖΑ