Πολιτική|30.01.2023 23:36

Ακρίβεια – Γεωργιάδης για πλαφόν στα βασικά αγαθά: «Ουρανομήκης ανοησία»

Newsroom

Κατά την έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, το οποίο ενσωματώνει και σχετική κοινοτική Οδηγία, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι, «η πολιτική μας δέσμευση είναι η Ελλάδα να πρωτοπορεί στην προστασία του καταναλωτή σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο υπουργός ανάπτυξης σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών σημείωσε ότι, «πρόκειται για ένα καταστροφικό μέτρο σε εποχές μεγάλου πληθωρισμού, καθώς θα υποχρέωνε κάποιους εμπόρους να πουλάνε με ζημία αλλά επειδή το εμπόριο στηρίζεται στο κέρδος, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, διαφάνηκε μια γενικότερη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, τόσο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, όσο και σε μια σειρά από διατάξεις που αφορούν πρωτοβουλίες του υπουργείου, οι οποίες και ικανοποιούν κάποια δίκαια πάγια κλαδικά αιτήματα. Αναφερόμενος στις εν λόγω πρωτοβουλίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτές ικανοποιούν τους όρους για τις διαδικτυακές διαφημίσεις υπηρεσιών τύπου κομμωτικής ή αισθητικής, που, από τη μία, τηρούν την κοινοτική νομοθεσία ενώ, από την άλλη, διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ χιλιάδων κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου, αναφορικά με τον «περιορισμό της ευθύνης του πληρωτή για μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής (“phishing”)». Όπως είπε, πρόκειται για ένα θέμα που γνώρισε μεγάλες αντιδράσεις από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Αυτός ήταν και ο λόγος που προστέθηκε μία δικλείδα ασφάλειας, η οποία δεν υπήρχε στην δημόσια διαβούλευση. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θεσμικό πλαίσιο της υποθαλάσσιας παλαίωσης οίνων, η δημιουργία του οποίου θα εισαχθεί στο νομοσχέδιο. Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία σημαντική, αφού, όπως είπε, αν και η εν λόγω τεχνική παλαίωσης ακολουθείται στη χώρα μας εδώ και χρόνια, μέχρι στιγμής δεν υπήρχε πλαίσιο δανειοδότησης, ελέγχου και προϋποθέσεων για την εφαρμογή της.

«Καταστροφικό μέτρο σε εποχές μεγάλου πληθωρισμού»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε και στο αίτημα επιβολής πλαφόν στις τιμές των βασικών προϊόντων, σημειώνοντας ότι, ενδεχόμενη διατίμηση, «θα ήταν ουρανομήκης ανοησία». Όπως σχολίασε, πρόκειται για «ένα καταστροφικό μέτρο σε εποχές μεγάλου πληθωρισμού, καθώς θα υποχρέωνε κάποιους εμπόρους να πουλάνε με ζημία αλλά επειδή το εμπόριο στηρίζεται στο κέρδος, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις».

«Η μόνη χώρα που έβαλε διατίμηση στα προϊόντα ήταν η Λευκορωσία, και την αφαίρεσε σε περίπου δύο μήνες, καθώς τα ράφια των σούπερ μάρκετ της έμειναν άδεια. Η δε, Ουγγαρία που έβαλε διατίμηση στα καύσιμα, την αφαίρεσε μετά από 30 ημέρες, καθώς έλλειψαν τα καύσιμα από τα πρατήριά της»., είπε ο υπουργός και τόνισε ότι, η Ελλάδα, αυτό που έκανε ήταν να βάλει πλαφόν – διατίμηση στο περιθώριο του κέρδους. «Δεν είπαμε στον έμπορο δε θα κερδίσεις, αλλά θα κερδίζεις στο ίδιο ποσοστό που κέρδιζες πριν τον πόλεμο, δηλαδή δε θα αισχροκερδείς. Και είμαι περήφανος ως υπουργός, που ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές που υπήρχαν παγκόσμιες ελλείψεις σε προϊόντα, εμείς εδώ στη χώρα μας δεν είχαμε ελλείψεις στα ράφια όπως είδαμε σε κάποιες βόρειες χώρες που είναι πολύ πιο προηγμένες της Ελλάδας», συμπλήρωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πλαφόνειδήσεις τώραΆδωνις Γεωργιάδηςυπουργείο Ανάπτυξηςακρίβεια