Πολιτική|31.01.2023 21:24

Εκλογές 2023: Ο χρησμός Μητσοτάκη για την ημερομηνία της κάλπης, τα πυρά σε Τσίπρα για την αποχή από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες και η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Στο απόλυτο «κόκκινο» βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές 2023.

«Κάποιες εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια δήλωση – χρησμό από την Ιαπωνία, μια αναφορά που εάν μπορεί κάποιος να την αποκωδικοποιήσει, όπως είπε η Σοφία Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, μπορεί να εξάγει το συμπέρασμα πως οι πρώτες κάλπες θα στηθούν στις 2 ή 9 Απριλίου και οι δεύτερες μετά το Πάσχα, τον Μάιο.

Η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε η Σοφία Φασουλάκη, είναι πως μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση βγαίνει ενισχυμένη γιατί, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες:

  • «Όχι μόνο η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε από 156 βουλευτές
  • Αλλά και γιατί ο κόσμος έχει πειστεί από την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και αγωνιά πια για την οικονομία και τα μέτρα στήριξης».

Μάλιστα, από το Μαξίμου χαρακτηρίζουν «ακραία αντικοινοβουλευτική πράξη» την απόφαση που ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, το κόμμα να μη συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες πλην αυτής για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.

Η στόχευση του Τσίπρα

«Μεταφέρω την πρόταση μομφής στο λαό». Σε αυτή τη φράση του Αλέξη Τσίπρα, συμπυκνώνεται η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξήγησε από την πλευρά του στο δελτίο του OPEN ο Χρήστος Τσιγουρής, με την Κουμουνδούρου να ανταπαντά σε υψηλούς τόνους στα κυβερνητικά πυρά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν φυσιολογικές τις εικόνες που είδαν να εκτυλίσσονται κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής, καθώς όπως λένε, «οι παρακολουθούμενοι χειροκροτούσαν αυτούς που τους παρακολουθούσαν».

Είναι σαφές πως ο κ. Τσίπρας, θεωρώντας πως εξάντλησε τα κοινοβουλευτικά όπλα, απευθύνεται στο λαό – αύριο είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Περιστέρι- και έτσι θα απευθυνθεί στο προοδευτικό ακροατήριο και στους αναποφάσιστους. Γιατί ένα μέρος των αναποφάσιστων δείχνει ενοχλημένο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με τις παρακολουθήσεις, όπως προκύπτει από τα ευρήματα τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Απαντώντας δε στα περί «ακραίας αντικοινοβουλευτικής κίνησης» που προσάπτει η κυβέρνηση στον κ. Τσίπρα μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης που το 2019 είχε αποχωρήσει με τη ΝΔ από το κοινοβουλευτικό έργο για να απονομιμοποιήσει τις τότε αποφάσεις της Βουλής. Και βέβαια υποστηρίζουν, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κατηγορεί κανέναν για αντικοινοβουλευτισμό όταν «έχει καλωδιώσει το μισό πολιτικό σύστημα της χώρας, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023κυβέρνησηειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπραςεκλογές