Πολιτική|13.02.2023 07:00

Το ελληνοτουρκικό μέτωπο που κλείνει και οι «φωτιές» που το Μαξίμου επιχειρεί να σβήσει

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να κλείσει ακόμα και μέσα στην εβδομάδα μια σειρά δύσκολων θεμάτων επιδιώκει η κυβέρνηση, που δεν θέλει να έχει ανοιχτά μέτωπα στο δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Μπορεί επισήμως ο χρόνος των εκλογών να μην έχει ανακοινωθεί, ωστόσο είναι εμφανές πως από το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να συντηρούν θέματα που έχουν πολιτικός κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται παρεμβάσεις σε μια σειρά μετώπων και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ένα μπαράζ συσκέψεων. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Παράλληλα τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά στο οικονομικό επιτελείο για να κλειδώσει το τελικό πακέτο μέτρων στήριξης και αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Το πρώτο πρόβλημα που απαιτεί λύση είναι αυτό της ενίσχυσης συνταξιούχων, που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά και δεν είδαν … ζεστό χρήμα στον τραπεζικό τους λογαριασμό (καθώς η αύξηση του 7.75% ουσιαστικά αξιοποιήθηκε για να ψαλιδιστεί η προσωπική διαφορά). Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως θα υπάρξουν « καλές εξαγγελίες και για τους συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα».

Τώρα αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι πόσοι από τους 910.000 συνταξιούχους με μεγάλη προσωπική διαφορά θα πάρουν εφάπαξ ενίσχυση και αν αυτή θα δίνεται κλιμακωτά. Το πιθανότερο είναι πως εκτός της εφάπαξ παροχής θα μείνουν λιγότεροι από 100.000 συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το χρόνο. Βέβαια οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι μπορεί να μην έλαβαν αύξηση από την αναπροσαρμογή κατά 7,75% αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν ιδιαίτερα στο κοινό των συνταξιούχων, το οποίο στην προηγούμενη αναμέτρηση είχε σε σημαντικό βαθμό στραφεί στη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως μια σειρά μέτρων που έχουν μπει σε εφαρμογή κοιτάνε και προς το συγκεκριμένο ακροατήριο (το ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από 12 έτη, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το «δώρο» Χριστουγέννων που κάλυψε και χαμηλοσυνταξιούχους).

Το ζήτημα των πλειστηριασμών

Το δεύτερο κρίσιμο θέμα που η κυβέρνηση κοιτά σχετίζεται με τους πλειστηριασμούς, μετά και από την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για ένα θέμα πρώτης γραμμής καθώς αφορά 700.000 νοικοκυριά και δεδομένο είναι πως θα ενταθεί η πίεση της αντιπολίτευσης που θέλει να βάλει στο κάδρο των ευθυνών την κυβέρνηση.

Από την Νέα Δημοκρατία επιχειρείται να μετατεθούν οι ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο αναγνωρίζεται πως είναι ένα ευαίσθητο θέμα που μπορεί να έχει βαρύ πολιτικό αντίκτυπο. Επι της ουσίας δεν είναι εύκολο να γίνουν ριζικές παρεμβάσεις, ωστόσο στόχος είναι μέσα στην εβδομάδα να έρθει στη Βουλή η ρύθμιση για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ειδικότερα θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους (και στο δημόσιο και στις τράπεζες), ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως θα μπορούν να καλυφθούν και νοικοκυριά με μία μόνο οφειλή. Οι κινήσεις αυτές θα συνδυαστούν με ευρύτερες παρεμβάσεις (π.χ. σταθερό αντί για κυμαινόμενο επιτόκιο για οφειλές στο δημόσιο), ενώ στο τραπέζι είναι πρόσθετα μέτρα στήριξης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως εξετάζεται ένα «δώρο» Πάσχα για ευάλωτα νοικοκυριά, η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατα 0.6 ποσοστιαίες μονάδες αλλά και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Παράλληλα βέβαια με την οικονομία από την κυβέρνηση θέλουν να ρυθμίσουν και μια σειρά άλλων θεμάτων, που έχουν πολιτικό αντίτυπο. Για παράδειγμα, σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από τον καλλιτεχνικό χώρο για την ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα αναφορικά με τα πτυχία των καλλιτεχνών, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η συμμετοχή κυρίως της νεολαίας σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες από τους καλλιτέχνες.

Τώρα μένει να φανεί πως θα κινηθεί η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα και αν θα υπάρξει συμφωνία για να αρθεί το αδιέξοδο. Με κυβερνητικές πηγές να αναφέρονται κυρίως στο στόχο για δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών έως το 2025

Περιοδείες και διλήμματα

Στα διλήμματα των εκλογών και στην κρισιμότητα της πρώτης κάλπης αναφέρθηκε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες σε κομματική εκδήλωση. «Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι η κρίσιμη κάλπη. Αυτή θα στείλει το μήνυμα του ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη τετραετία» σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα υπογράμμισε πως «τα πράγματα είναι απλά. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα πάμε πίσω;» και σημείωσε πως το τελικό ερώτημα είναι «ποιός πρέπει να κυβερνά αυτόν τον τόπο; Η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας;».

Ο πρωθυπουργός ξεκινά έναν νέο κύκλο περιοδειών και θα επισκεφθεί την Καστοριά την Κοζάνη και την Φλώρινα, όπου πρόκειται να εστιάσει κυρίως στις κινήσεις που γίνονται στο ενεργειακό κομμάτι. Από τη Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις εκλογές θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως σε νομούς που αποτελούν παραδοσιακά γαλάζια κάστρα, προκειμένου να μην υπάρξει διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά.

Η «διπλωματία των σεισμών»

Μετά από μια μεγάλη περίοδο έντασης υπάρχει μια σημαντική βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς άμεση ήταν η στήριξη που προσέφερε η Αθήνα στης γείτονα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Ο «πάγος» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις άρχισε να λιώνει (όπως φάνηκε στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών) ωστόσο μένει να φανεί πως θα πορευθεί η τουρκική πλευρά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Το κατά ποσό η «διπλωματία των σεισμών» θα αλλάξει ουσιαστικά το τοπίο θα φανεί σε βάθος χρόνου , ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι ευρύτερες κινήσεις που θα κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του. Το πιθανότερο είναι πως το επόμενο διάστημα θα κρατήσει χαμηλούς τόνους στην διεθνή σκηνή και δεν θα επιχειρήσει να ανοίξει μέτωπα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει πληθώρα εσωτερικών προβλημάτων.

Ιδιαίτερο σημασία είχε η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες ημέρες και πως «δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις». Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας προσυπέγραψε απολύτως αυτό που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στη δήλωσή του, ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κυβέρνησηΚυριάκος ΜητσοτάκηςμέτραΤουρκίαειδήσεις τώρα