Πολιτική|15.02.2023 07:22

Βήμα προς το ΠΑΣΟΚ και προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας: Η «ακτινογραφία» της συνέντευξης Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

Ένα βήμα προς το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη μετά την σφοδρή αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων με αφορμή τα περί μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα μπορούσε να είναι προϊόν εκβιασμού έκανε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε εν μέσω της πολιτικής θύελλας που έχει προκαλέσει η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς πως τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα εξειδικεύει τις προτάσεις του για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις ρυθμίσεις που πρέπει να αφορούν servicers και funds.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξε να δώσει συνέντευξη (Alpha) την ίδια ημέρα που ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε από την Κοζάνη το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση στις συντάξεις τους και να υπενθυμίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αυριανή κυβέρνηση και την 13η σύνταξη θα επαναφέρει και τα αναδρομικά θα επιστρέψει στους συνταξιούχους σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Ως προς το πολιτικό σκέλος της συνέντευξής του η είδηση εντοπίζεται στην σαφέστατη πρόθεσή του να κλείσει με ξεκάθαρο τρόπο την συζήτηση περί εκβιασμών, ενδεχομένως και για να αφαιρέσει από το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του το επιχείρημα πως η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορούσε και να εκβιαστεί λόγω του ότι έχει πέσει θύμα υποκλοπών. «Δεν πιστεύω ότι ο κ. Ανδρουλάκης με τη στάση που έδειξε δείχνει ότι θέλει να είναι ή είναι σε ομηρία, ότι είναι εκβιαζόμενος. Ανέδειξε το ζήτημα, πήγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έκανε μηνύσεις. Άλλοι είναι αυτοί οι οποίοι έκαναν την πάπια: οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Πολλοί υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, μακριά από μας αυτή η αντίληψη ότι εμείς θέλουμε να υπονοήσουμε οτιδήποτε».

Με τη συγκεκριμένη αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε να καταστήσει σαφές ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεν υπάρχει κανένας υπαινιγμός προς τον κ. Ανδρουλάκη, επομένως επιχείρησε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την Χαριλάου Τρικούπη σε μία χρονική στιγμή που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε φανερή σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο για το θέμα των μεταγραφών στελεχών. Κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και σε χθεσινό non paper του ΠΑΣΟΚ που κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου και τους επικοινωνιακούς του βραχίονες πως πρωταγωνιστούν σε επικίνδυνες διαρροές βουτηγμένες στη λάσπη.

Είναι προφανές πως την ώρα που αφήνονται υπόνοιες για τον κ. Ανδρουλάκη με αφετηρία κατά το ΠΑΣΟΚ το Μαξίμου, η Κουμουνδούρου προσπαθεί να βρει χώρο και να γεφυρώσει την απόσταση που δημιουργήθηκε τον τελευταίο καιρό.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας διαχώρισε το θέμα της «ομηρίας» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το πολιτικό ζήτημα και την στάση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Αν μπορεί κανείς να καθίσει στο ίδιο κυβερνητικό τραπέζι ο θύτης με το θύμα και το θύμα δεν το αποκλείει, αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα, μην τα μπερδεύουμε όμως. Κι εκεί ασκούμε κριτική για το ότι δεν το αποκλείουν».

Σημειωτέον πως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεδριάσει σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των μελών της το ερχόμενο Σάββατο. Εκεί θα αποφασιστούν και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες που έχουν κλείσει μέχρι τώρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές 2023Αλέξης ΤσίπραςεκλογέςΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρα