Πολιτική|03.03.2019 09:50

Ζαχαριάδης στο ΕΘΝΟΣ: Η Ν? µιλά για προεκλογική παροχολογία από το 2016

Βούλα Κεχαγιά

Πασοκοποίηση έπαθε το ΠΑΣΟΚ λόγω της στρατηγικής σύγκλισης µε τη Νέα ∆ηµοκρατία. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει τέτοιο ζήτηµα γιατί βρίσκεται στον αντίποδα της ∆εξιάς, λέει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής του Οµάδας, Κώστας Ζαχαριάδης.

Κύριε Ζαχαριάδη, πόσο σας εκφράζει η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και τα ανοίγµατά του προς το Κέντρο;

Με εκφράζει απολύτως. Η ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά ιστορικά αναζητούσε ευρύτερες προγραµµατικές συγκλίσεις. ∆εν θέλουµε ούτε να σοσιαλδηµοκρατικοποιήσουµε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να συριζοποιήσουµε την Κεντροαριστερά, θέλουµε προγραµµατική συνεννόηση και σύγκλιση. Σε αυτό το πλαίσιο, το κάλεσµα που έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η πρωτοβουλία «Γέφυρα», αλλά όχι µόνο αυτή, εκφράζει την ανάγκη ενίσχυσης του προοδευτικού µετώπου µε θετικές προτάσεις (ατοµικά δικαιώµατα, κοινωνικές ελευθερίες, δηµοκρατική εµβάθυνση στην πολιτειακή µας οργάνωση), απέναντι στο νεοφιλελεύθερο και ακραίο δεξιό µπλοκ που ηγεµονεύει στη Ν∆.

Ξέρετε, ορισµένοι σύντροφοί σας φοβούνται πασοκοποίηση του κόµµατος και είναι επιφυλακτικοί ως προς την επιρροή προσώπων που µπήκαν στην κυβέρνηση…

∆εν υπάρχει τέτοιο ζήτηµα. Η «πασοκοποίηση» που προέκυψε και ως όρος στη διεθνή βιβλιογραφία αφορά στην υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών από την ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδηµοκρατία, µε βασική συνέπεια την εκλογική καταβαράθρωση των σοσιαλδηµοκρατικών - κεντροαριστερών κοµµάτων. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει τέτοιο θέµα, εµείς είµαστε στον αντίποδα της ∆εξιάς. Οι πολιτικές µας είναι ξεκάθαρες, είναι υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι αριστερές και προοδευτικές και βρίσκονται στον αντίποδα της «πασοκοποίησης». «Πασοκοποίηση» έπαθε το ΠΑΣΟΚ λόγω της στρατηγικής σύγκλισης µε τη Ν∆ από το 2012 και µετά.

Τι να περιµένουµε από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές;

Για εµάς είναι διακηρυγµένος στόχος η διεύρυνση των ψηφοδελτίων µας, ώστε να αποτυπώνει και τις πρωτοβουλίες που αναλαµβάνονται για τη δηµιουργία του προοδευτικού µετώπου στην Ελλάδα και των συµµαχιών που θέλουµε να συγκροτήσουµε στην Ευρώπη. Θέλουµε να έχουµε την ευρύτερη εκπροσώπηση του προοδευτικού χώρου στα ψηφοδέλτιά µας, των ανθρώπων δηλαδή και συλλογικοτήτων που έχουν στηρίξει και στηρίζουν τη µεγάλη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για την οριστική έξοδο από την κρίση, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την οικονοµική σταθερότητα και τη βιώσιµη ανάπτυξη για τη µεγάλη πλειονότητα των πολιτών, ώστε να διεκδικήσουµε µια νέα τετραετία στις εθνικές εκλογές.

Οι πολιτικές µας είναι στον αντίποδα της πασοκοποίησης, την οποία έπαθε το ΠΑΣΟΚ λόγω της στρατηγικής σύγκλισης µε τη Ν∆ από το 2012 και µετά

Οι µετρήσεις της κοινής γνώµης δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για το κόµµα σας. Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε πως µπορείτε να κόψετε πρώτοι το νήµα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι τα πάει καλύτερα στην κάλπη παρά στις δηµοσκοπήσεις. Είµαι αισιόδοξος ότι όσο συνεχίζουµε τη µεθοδική προσπάθεια, όσο εφαρµόζεται το πρόγραµµά µας, ιδίως αυτά που εξαγγείλαµε και νοµοθετήσαµε µετά την έξοδο της χώρας από τα µνηµόνια, τόσο ερχόµαστε εγγύτερα στον στόχο µας που είναι µια νέα τετραετία. Επίσης δεν θεωρώ ότι ως λαός έχουµε µνήµη χρυσόψαρου. Θυµούνται όλοι την περίοδο 2004-2009 που έχει σε µεγάλο βαθµό την ευθύνη για τη χρεοκοπία αλλά και τη διαχείριση της χρεοκοπίας της περίοδο 2010-2014. Η Ελλάδα του 2019 έχει εξοµαλύνει πολλά από τα ανυπέρβλητα προβλήµατα του 2014 και προχωράει µπροστά.

Οταν µερικές φορές µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ παρεκτρέπονται δηµοσίως, εσείς ο διευθυντής του οργάνου παρεµβαίνετε;

∆εν έχω τοποθετηθεί διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας από τον πρόεδρο του κόµµατος και την Πολιτική Γραµµατεία για να «µαλώνω» τους βουλευτές, αλλά για να συντονίζω τη δουλειά µας. Την τετραετία που πέρασε µέσα σε ένα τρικυµιώδες πολιτικό τοπίο δείξαµε στην πράξη ότι έχουµε πνεύµα σύµπνοιας, κοινή στόχευση και αντιλαµβανόµαστε όλοι, και ο καθένας και η καθεµία ξεχωριστά µε τον δικό του/της τρόπο, το µεγάλο έργο που έχουµε αναλάβει.

Τι νοµοσχέδια θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση το επόµενο διάστηµα;

Εχουµε σηµαντικό και πυκνό κυβερνητικό έργο να νοµοθετήσουµε την ερχόµενη περίοδο. Ξεχωρίζω τη σηµαντική ρύθµιση του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα εξακολουθήσει να είναι η πιο ισχυρή στην ΕΕ συµπεριλαµβάνοντας και επιχειρηµατικά δάνεια που δεν περιλάµβανε ο νόµος Κατσέλη, τη ρύθµιση των 120 δόσεων όπως θα εξειδικευτεί τις επόµενες µέρες και την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα κινητοποιεί, µέσω χρηµατοδοτικών εργαλείων και προγραµµάτων, δηµόσιους και ιδιωτικούς πόρους 5 δισ. ευρώ, µε συνολικό όφελος για την ελληνική οικονοµία άνω των 11 δισ. ευρώ, θα συνεργάζεται µε ευρωπαϊκούς και διεθνείς χρηµατοδοτικούς φορείς, και µε παράρτηµα στη Θεσσαλονίκη θα στηρίζει τη βαλκανική συνεργασία και τη συνανάπτυξη. Κορυφαία κοινοβουλευτικά είναι και η διαδικασία ολοκλήρωσης της εκκίνησης της συνταγµατικής αναθεώρησης µε την έγκριση του κορµού των προτάσεών µας για τα αναθεωρητέα άρθρα στην ερχόµενη Βουλή.

Η Νέα ∆ηµοκρατία σάς κατηγορεί ότι επιδίδεστε σε παροχές, οι οποίες όµως δεν έχουν πολιτικό αντίκρισµα. Εχει άδικο;

Η ηγεσία της Ν∆ τα έχει ισοπεδώσει όλα. Ενώ όλη η Ευρώπη µιλά για µια κυβέρνηση που πιάνει τους συµφωνηµένους στόχους και προχωρά σε στοχευµένες ελαφρύνσεις, η Ν∆ µιλά για προεκλογική παροχολογία. Αλλά να θυµίσω κάτι: η Ν∆ µιλούσε για προεκλογική παροχολογία από τον ∆εκέµβρη του 2016, όταν η κυβέρνηση έδωσε κοινωνικό µέρισµα υπό µορφή 13ης σύνταξης. Τόσο σοβαρές και εύστοχες προβλέψεις κάνουν. Είναι ίσως η χειρότερη αξιωµατική αντιπολίτευση που γνώρισε µεταπολιτευτικά ο τόπος, κι αυτό είναι κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην ποιότητα της κοινοβουλευτικής µας δηµοκρατίας. Είναι βέβαιο ότι χρειαζόµαστε µια σοβαρή και αξιόπιστη αξιωµατική αντιπολίτευση, αλλά πολύ φοβάµαι ότι µε την ηγεσία Μητσοτάκη και την ακροδεξιά, ακραία λαϊκιστική φράξια που έχει πάρει τα κλειδιά του κόµµατος, δεν πρόκειται να δούµε κάτι καλύτερο.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το κοµβικό στοιχείο που θα καθορίσει την έκβαση της εκλογικής αναµέτρησης;

Το πρώτο είναι η καλύτερη αποτύπωση της βελτίωσης των οικονοµικών και κοινωνικών δεικτών στην καθηµερινότητα των πολιτών. Το δεύτερο είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Το τρίτο στοιχείο είναι η σύγκριση των πεπραγµένων της δικής µας κυβέρνησης µε τα πεπραγµένα των προηγούµενων πολιτικών ηγεσιών αλλά και αυτά που προτείνουµε για την επόµενη τετραετία. Το τέταρτο είναι το διεθνές κύρος και η εµβέλεια των πολιτικών ηγετών που διεκδικούν την πρωθυπουργία. Το δικό µας πρόγραµµα, η πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τη µεγάλη πλειονότητα των πολιτών, ενώ της Ν∆ αφορά τους λίγους και εκλεκτούς. Αυτή είναι η µεγάλη αντίθεση προοδευτικών και συντηρητικών πολιτικών, όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς.

Κώστας ΖαχαριάδηςΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατία