Πολιτική|24.02.2023 07:12

Εκλογές 2023: H ….ώρα της κάλπης, τα πρόσωπα «κλειδιά» και οι επόμενοι σταθμοί Μητσοτάκη - Πότε θα προκηρυχθούν

Newsroom

Η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για την προκήρυξη εκλογών και οι τελικές αποφάσεις έχουν ληφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κάλπες πρόκειται να στηθούν στις 9 Απριλίου και αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Βουλή θα κλείσει στις 10 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να μένουν δύο μόλις εβδομάδες για να ψηφιστούν τα τελευταία νομοσχέδια.

Το υπουργικό συμβούλιο- που το αρχικό σενάριο προέβλεπε πως θα γινόταν στις 28 του μήνα - πάει λίγες ημέρες αργότερα (στις 3 του μήνα εκτός απροόπτου) προκειμένου να περάσει η αύξηση του κατώτατου μισθού. Από εκεί και πέρα το μόνο που μένει είναι να προκηρυχθούν οι κάλπες κάτι που αναμένεται να γίνει στις 9 Μαρτίου, με τις ανακοινώσεις να γίνονται είτε στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είτε με τηλεοπτικό μήνυμα. Την ίδια ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στις 10 του μήνα το Προεδρικό Διάταγμα θα θυροκολληθεί στη Βουλή και θα ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Σε εξέλιξη είναι ένας κύκλος περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σήμερα επισκέπτεται τη Λάρισα (όπου θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Θεσσαλία) και αύριο τα Γρεβενά. Πρόκειται για δύο περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για διαφορετικό ωστόσο λόγο. Η Λάρισα αποτελεί μία περιφέρεια … βαρόμετρο, καθώς είθισται το ποσοστό που παίρνουν εκεί τα κόμματα να προσεγγίζει το πανελλαδικό τους ποσοστό. Οσον αφορά στα Γρεβενά πρόκειται για μια μονοεδρική περιφέρεια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον , καθώς η υπόθεση Πάτση έχει τραυματίσει το κυβερνών κόμμα και τώρα θα επιχειρηθεί ένα restart.

Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τον κύκλο των περιοδειών και αναμένεται μεταξύ άλλων να επισκεφθεί τη Λαμία αλλά και την Θεσσαλονίκη. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη υπάρχει έντονο γαλάζιο ενδιαφέρον και αναζητούνται τρόποι να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο μετά την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος.

Η … μητέρα των μαχών θα δοθεί στην κάλπη της απλής αναλογικής , καθώς στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν πως μια καλή επίδοση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Το βασικό δίλημμα που μπαίνει είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να αναφέρει χθες πως ο κόσμος θα συγκρίνει το έργο των δυο κυβερνήσεων και θα αποφασίσει.

Τα πρόσωπα σε κομβικά πόστα

Τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας έχουν κλείσει και το μόνο που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων. Στην τελική ευθεία είναι και η κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπου αναμένεται να είναι σε εκλόγιμη θέση ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ούτε και ο Χρήστος Ταραντίλης. Οσον αφορά στον Τάκη Θεοδωρικάκο έχει ανακοινωθεί πως θα ριχθεί στη μάχη του σταυρού στο Νότιο Τομέα της Αθήνας.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού και θα πυκνώσει τις δημόσιες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα, καθώς εφόσον δεν κυνηγά τον σταυρό δεν έχει περιορισμό στις εμφανίσεις. Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει στη θέση του εκπροσώπου και το κομβικό πόστο αυτό θα αναλάβει όπως φαίνεται ο Άκης Σκέρτσος, με τον Γιάννη Οικονόμου να είναι εκ νέου υποψήφιος στη Φθιώτιδα. Επίσης κυρίως σε ευρωπαικά θέματα θα βγει μπροστά η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ θα αξιοποιηθεί και η γαλαζια ευρωομάδα. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βαγέλλη Μειμαράκη, ενώ στην προεκλογική περίοδο θα «επιστρατευθεί» η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (που είναι εκπρόσωπος τύπου της ευρωβουλευτών του κόμματος ). Να σημειωθεί επίσης πως θα πυκνώσει τις εμφανίσεις του για την στήριξη των κυβερνητικών θέσεων ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κυβέρνησημέτραΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογέςειδήσεις τώραεκλογές 2023