Πολιτική|24.02.2023 10:00

Εύα Καϊλή: Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για άρση της ασυλίας της - Πώς αντιδρά στην αποφυλάκιση Τζιόρτζι

Newsroom

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σπύρος Παππάς κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να ζητήσει την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή, υποστηρίζοντας ότι εκείνη ήταν παράνομη, διότι δεν πληρεί τις νομικές προϋποθέσεις.

Το περιεχόμενο της προσφυγής δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Παρόλα αυτά, το EURACTIV, που δημοσιεύει την είδηση, σημειώνει πως η έφεση υποδηλώνει ότι η βασική προϋπόθεση για την άρση της ασυλίας ενός Ευρωβουλευτή, δηλαδή να συλληφθεί επ' αυτοφώρω για τη διάπραξη αδικήματος- δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Σύμφωνα με το Euroactiv, η προσφυγή αφορά παλαιότερη υπόθεση που ήρθε στο φως μερικές μόλις ημέρες μετά από το σκάνδαλο Qatargate και αφορά στους μισθούς των βοηθών της στο ευρωκοινοβούλιο.

Πώς αντιδρά στην αποφυλάκιση Τζιόρζτι

Αρνητικά αντιδρά η πλευρά της Εύας Καϊλή στην αποφυλάκιση, με βραχιολάκι του Φραντσέσκο Τζιόρτζι που αποφάσισε η βελγική δικαιοσύνη, με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικηγόρος της κατηγορούμενης για το Qatar Gate, ευρωβουλευτού να προκαλεί εντύπωση.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε ένα καυστικό σχόλιο σημειώνοντας πως είναι οξύμωρη αυτή η εξέλιξη, ενώ πρόσθεσε πως η κυρία Καϊλή «δεν θα ομολογήσει αδικήματα, που δεν έχει διαπράξει».

«Είναι προφανές ότι το ποινικοδικονομικό σύστημα του Βελγίου επιβραβεύει τους εγκληματίες, που ομολογούν την ενοχή τους και λιώνει όσους μάχονται για την αθωότητα τους, περιφρονώντας θεσμικά το τεκμήριο αθωότητας, πυλώνα του νομικού ευρωπαϊκού πολιτισμού», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Η Εύα Καϊλή αντέχει, δεν θα ομολογήσει αδικήματα, που δεν έχει διαπράξει, θα συνεχίσει να μάχεται για την αθώωση της.

«Αλήθεια πόσο νομικά οξύμωρο φαίνεται να παραμένει στην φυλακή η κυρία Εύα Καϊλή, επειδή θεωρείται ότι θα καταστρέψει στοιχεία της υπόθεσης, αν αφεθεί ελεύθερη, ενώ οι πρωταγωνιστές, που αποφυλακίζονται, αν υπάρχουν αλλά αποδεικτικά μέσα… θα τα ποτίζουν για να αναπτυχθούν και μετά θα τα προσφέρουν… στις Αρχές…», σχολίασε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Τζιόρτζι επέμενε ότι η σύντροφός του ήταν αθώα και δεν γνώριζε τις παράνομες δραστηριότητές του με τον Αντόνιο Παντσερί, τον φερόμενο ως εγκέφαλο του σκανδάλου, ενώ ο ίδιος δήλωσε την ενοχή του.

Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο Τζιόρτζι

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο εκ πρώτης όψεως το γεγονός πως αφέθηκε ελεύθερος, στην ουσία όμως δεν είναι, όπως δηλώνει στο Open ο δικηγόρος Αλέξης Αναγνωστάκης.

«Έχουμε μια κατάσταση που αυτός που ομολογεί αποφυλακίζεται και αυτή η οποία αρνείται και λέει πως είναι αθώα, μένει ακόμα στη φυλακή. Πρέπει να ξέρετε πως στο Βέλγιο η προσωρινή κράτηση δεν λειτουργεί ως προκαταβολή της ποινής όπως σε πολλές άλλες χώρες. Είναι κυρίως μια εγγύηση πως οι κατηγορούμενοι δεν θα παρεμποδίσουν την έρευνα, την ανάκριση. Και κατ’ αυτή την άποψη συνεργάζονται. Όσοι ομολογούν μπορεί να κριθεί πως δεν έχουν να κρύψουν κάτι, ότι δεν είναι σε θέση να αποκρύψουν κάτι».

Στο ίδιο κελί με τον Παντσέρι ο Τζόρτζι

Όπως έγινε γνωστό, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Αντόνιο Παντσέρι μοιράζονταν το ίδιο κελί για ένα διάστημα, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα.

«Οι κατηγορούμενοι σε αυτή τη φάση της διαδικασίας που δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους δεν ακούγεται σωστό και κατάλληλο να βρίσκονται στο ίδιο κελί», σημειώνει ο δικηγόρος. «Μην ξεχνάτε όμως πως αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια κατηγορία και έχουν ομολογήσει και συνεργάζονται με τις Αρχές» , σημείωσε.

Πώς αποδυναμώνει την Καϊλή η αποφυλάκιση του Τζιόρτζι

Επίσης, ο κ. Αναγνωστάκης τονίζει πως «η κυρία Καϊλή όσο αρνείται την ενοχή της με μη πειστικές απαντήσεις στους δικαστές θα κρατάει τον εαυτό της μέσα. Από την άλλη, οι άλλοι που συνεργάζονται δείχνουν πως δεν έχουν να κρύψουν κάτι και έτσι δεν έχουν λόγο να κρατούνται προσωρινά.

Το επιχείρημα με το παιδί της κυρίας Καϊλή έχει αποδυναμωθεί πλέον. Έλεγε ''το παιδί είναι έξω μόνο του, βγάλτε με για να το φροντίσω''. Αυτή τη στιγμή ο πατέρας είναι έξω, όπως και οι παππούδες».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εύα Καϊλήειδήσεις τώραδικαστήριοQatar Gate