Πολιτική|05.03.2023 07:30

Τα αναπάντητα «γιατί» της τραγωδίας στα Τέμπη και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Επιτακτική είναι η ανάγκη να ριχθεί άπλετο φως στην τραγωδία στα Τέμπη και να δοθούν πειστικές απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων, που έχουν τεθεί. Από την νέα εβδομάδα αναμένεται να ενταθεί η πίεση της αντιπολίτευσης και ήδη οι πρώτες αψιμαχίες εξελίχθηκαν αναφορικά με τη σύνθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί. Μια επιτροπή που μέσα σε 24 ώρες άλλαξε εν μέρει σύνθεση, καθώς χθες ανακοινώθηκε πως δεν αναλαμβάνει καθήκοντα ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος (είχαν προηγηθεί αντιδράσεις) και στη θέση του θα είναι ο Χρήστος Πυργίδης.

Ένα μπαράζ συσκέψεων ήταν τις προηγούμενες ήμερες σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, με μοναδικό βέβαια θέμα το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Στη κυβέρνηση καλούνται να εστιάσουν σε τρία θέματα :

  • Να δοθούν απαντήσεις στα αίτια  του πολύνεκρου δυστυχήματος, που είχε θύματα κυρίως νέους ανθρώπους. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως είναι ήδη σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και αναμένονται τα αποτελέσματα αυτής. 

Μάλιστα από το κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνεται πως η αναφορά του πρωθυπουργού σε «ανθρώπινο λάθος» έγινε σε συνέχεια της παραδοχής από τον ίδιο τον σταθμάρχη αυτού που συνέβη και προφανώς δεν είχε την έννοια της «έκδοσης πορίσματος». «Δεν αποσείουμε επομένως ευθύνες ούτε αναζητούμε «αποδιοπομπαίους τράγους» στο πρόσωπο του σταθμάρχη. Υπήρξε άλλωστε και η παραίτηση του ίδιου του υπουργού Κ. Καραμανλή» σημείωσε ο υπουργός Επικράτειας Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξη του στην «Political».

  • Να φωτιστούν διαχρονικές παθογένειες του συστήματος. Για παράδειγμα το έργο τηλεσήμανσης και τηλεδιοίκησης πέρασε από «σαράντα κύματα» μέσα στα χρόνια και ακόμα και τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτή τη στιγμή έχει υλοποιηθεί το 50% αυτού (όχι όμως και στο σημείο που έγινε το τραγικό δυστύχημα ) και αυτό που επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά είναι ότι το σύνολο του έργου θα παραδοθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Βέβαια μένει να φανεί το με ποιες ασφαλιστικές δικλείδες θα επανέλθει στη λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή που έγινε το πολύνεκρο δυστύχημα (καθώς υπάρχουν ακόμα και εισηγήσεις αυτό να γίνει αφού προχωρήσει το έργο της τηλεσήμανσης). 
  • Να παρουσιαστεί ένα αξιόπιστο σχέδιο για την επόμενη ημέρα και να τρέξουν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού υποδομών. Μάλιστα στόχος είναι να μπει και ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των έργων και να μην γίνουν λάθη του παρελθόντος. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως έχουν συμπληρώσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την εκλογική νίκη του 2019 και επομένως πρέπει να δοθούν απαντήσεις στα όσα έγιναν το διάστημα αυτό και παράλληλα το σχέδιο της επόμενης ημέρας να είναι λεπτομερές και να μην περιορίζεται σε γενικόλογες αναφορές.

Από την αρχή θα εξεταστούν ζητήματα εποπτείας όλων των φορέων που ασχολούνται με το σιδηροδρομικό έργο, από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων, έως τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ, τους παρόχους σιδηροδρομικών μεταφορών. Με κυβερνητικά στελέχη να εστιάζουν στην ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Δεδομένο είναι πως το κλίμα είναι βαρύ στην κοινή γνώμη, που ζητά απαντήσεις για το πως χάθηκαν άδικα τόσοι άνθρωποι και βυθίστηκαν στο πένθος οι οικογένειές τους. Επομένως το ζητούμενο είναι να γίνει μια έρευνα εις βάθος και να υπάρξει σε εύλογο χρονικό διάστημα μια σαφής απάντηση για το τι έγινε και τι δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια και πως δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογες τραγωδίες.

Οι αποφάσεις της νέας εβδομάδας

Μία σειρά  αποφάσεων για την επόμενη ημέρα καλείται να πάρει η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα. Μέχρι τις 10 του μήνα θα πρέπει να αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα τρέξει την 1η Απριλίου. Παράλληλα αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή για να αποφασίσει το πρόγραμμα της εβδομάδας, καθώς λόγω του  τριημέρου πένθους δεν γινόντουσαν συνεδριάσεις μετά το τραγικό δυστύχημα (τέσσερα νομοσχέδια αναμένεται να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα).

Παράλληλα τη νέα εβδομάδα θα συζητηθεί στο Μαξίμου και το θέμα των εκλογών, καθώς αν διατηρηθεί ο σχεδιασμός για κάλπες στις 9 Απριλίου αυτές θα πρέπει να προκηρυχθούν μέχρι τις 17 Μαρτίου. Στο τραπέζι πάντως είναι η «μετάθεση»  των εκλογών για τις 14 ή τις 21 Μαΐου, οπότε οι δεύτερες κάλπες σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης να γίνουν στις 2 Ιουλίου