Πολιτική|09.03.2023 07:12

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο: Πώς «διαβάζουν» στην κυβέρνηση την επόμενη ημέρα της τραγωδίας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Διπλό μήνυμα θα στείλει σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο θέμα των σιδηροδρόμων- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το κλίμα στην κοινή γνώμη να είναι εξαιρετικά βαρύ για τον θάνατο τόσων ανθρώπων ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στα εξής θέματα: Πρώτον θα υπογραμμίσει πως θα ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση και δεν θα μείνουν αναπάντητα «γιατί». Δεύτερον θα εστιάσει στις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο και να βάλει τέλος σε παθογένειες πολλών ετών.

Στην κυβέρνηση ξεδιπλώνουν σταδιακά το σχέδιο για την επόμενη ημέρα των σιδηροδρόμων και στο πλέγμα μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα μεταφορών και υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Παράλληλα θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα και μία πρόγευση θα δοθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μεταξύ άλλων αναμένεται να γίνει αναφορά στο θέμα των αποζημιώσεων που θα δοθούν στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ θα τρέξουν και πρόσθετα μέτρα στήριξης (σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει συνεννόηση για το θέμα αυτό των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Εργασίας).

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση και ένα αυστηρότερο πλαίσιο σε ό,τι αφορά δολιοφθορές, κλοπές και καταστροφές που γίνονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Όπως τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά υπάρχει ένα πλαίσιο για την παρακώλυση συγκοινωνιών το οποίο ειδικά όμως για τη σιδηροδρομική γραμμή θα καταστεί αυστηρότερο.

Ευθύνες σε όλα τα επίπεδα

Οι ευθύνες θα αναζητηθούν σε όλα τα επίπεδα και δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη αναμένεται να τονίσει εκ νέου σήμερα ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Επίσης θα υπενθυμίσει πως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων διερευνά διοικητικά τα αίτια τα οποία οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία.

Από την κυβερνητική πλευρά σημειώνεται πως θα υπάρξει συζήτηση στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή της Βουλής. Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να αναφερθεί και σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει (π.χ. υπάρχει ευρωπαϊκή συμβολή) μετά το τραγικό δυστύχημα.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την δεύτερη παρέμβαση του πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες, καθώς σε ανάρτηση του την Κυριακή είχε ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων «τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια». Και ανάλογα μηνύματα θα στείλει και στην σημερινή εισαγωγική τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ανησυχία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων

Μια πρώτη εικόνα για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά τα Τέμπη θα υπάρχει τις επόμενες ημέρες, ενώ στην κυβερνητική πλευρά αναμένουν με ενδιαφέρον και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως το τραγικό δυστύχημα ανέδειξε παθογένειες του συστήματος και αυτό έχει αντίκτυπο και στην εικόνα της κυβέρνησης.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως τα στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν πως υπάρχει θυμός σε ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών και μένει να φανεί σε ποιο βαθμό αυτό θα οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά αποχής ή και σε μια ψήφο με αντισυστημικά χαρακτηριστικά. Από τα ίδια στοιχεία φαίνεται πως το τραγικό αυτό συμβάν έχει αγγίξει ιδιαίτερα την νεολαία (άλλωστε πολλά από τα θύματα ήταν φοιτητές ) και είναι ενδεικτική η μαζική συμμετοχή των νέων στα χθεσινά συλλαλητήρια. Παράλληλα μια άλλη ηλικιακή ομάδα που παρουσιάζει ενδιαφέρον στις μετρήσεις είναι αυτή των ατόμων από 45 έως 55 ετών που σε μεγάλο βαθμό έχουν παιδιά που σπουδάζουν.

Στο κυβερνών κόμμα βλέπουν πως υπάρχει μια βουβή οργή στους πολίτες για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων και στόχος είναι να προχωρήσει γρήγορα η έρευνα για να μην μείνουν αναπάντητα «γιατί». Με αυτά τα δεδομένα έχει παγώσει η συζήτηση για τις εκλογές, ενώ επαναχαράσσεται και η γαλάζια στρατηγική καθώς αναμένεται να ενταθεί η πίεση της αντιπολίτευσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέμπηδημοσκοπήσειςειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςαποζημιώσειςμέτραεκλογέςεκλογές 2023