Πολιτική|11.03.2023 22:03

Τσούνης στο OPEN: «Η αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά συμβαίνει ήδη - Η Ελλάδα, απαραίτητος σύμμαχος των ΗΠΑ»

Newsroom

Την πεποίθησή του, ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ «δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες» εξέφρασε, στην Αλεξία Τασούλη, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, για τη χώρα του, «η Ελλάδα είναι απαραίτητος και πολύτιμος σύμμαχος στην περιοχή. Είναι μία από τις πιο σημαντικές συμμαχίες που έχουμε. Η αξιοπιστία και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα συντελούν σε αυτό».

«Η αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συμβαίνει ήδη»

Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε ακόμα και στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, του φονικού σεισμού στη γειτονική χώρα, αλλά και της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

«Δεν είναι απλώς πιθανή (η αποκλιμάκωση), αλλά συμβαίνει. Έχουμε πραγματικές ενδείξεις και στις δύο χώρες για την ουσιαστική αναθέρμανση των σχέσεων. Θέλουμε αυτό να συνεχιστεί, καθώς κανείς δεν ωφελείται περισσότερο από τη σταθερότητα στην περιοχή, από τους πολίτες της Ελλάδας και της Τουρκίας», είπε και συνέχισε: «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολιτισμένα κράτη, με καλλιεργημένους διπλωμάτες και έχουν συνυπάρξει για χιλιάδες χρόνια. Γνωρίζονται καλά και γνωρίζουν επίσης πώς μπορεί να επέλθει η αποκλιμάκωση. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε υποδείξεις σε κανέναν. Είμαστε εδώ για να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε συμπεριφορές που οδηγούν στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή, διότι δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των ΗΠΑ, αλλά και προς το συμφέρον όλων στην περιοχή».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα και των δύο χωρών να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα», κατέληξε ο Τζορτζ Τσούνης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμερικανός πρέσβηςΗΠΑελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώραΤουρκίαΤζορτζ Τσούνης