Πολιτική|13.03.2023 15:48

Τέμπη: Ο Γεραπετρίτης και όχι ο Καραμανλής θα ενημερώσει την Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου αναμένεται να ενημερώσει την προσεχή Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπέτριτης σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Στην Επιτροπή, όπου αναμένεται να δοθούν απαντήσεις για το δυστύχημα των Τεμπών,  δεν θα κληθεί ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος υπηρέτησε στο υπουργικό του πόστο για περισσότερα από τρία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τόνισε ότι υπάρχουν διαφωνίες των κομμάτων και ανακοίνωσε ότι δεν προγραμματίζεται συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Οι ίδιες πληροφορίες από την Διάσκεψη των Προέδρων ανέφεραν πως οι «γαλάζιοι» βουλευτές πρότειναν να έρθει και ο Χρήστος Σπίρτζης στην Επιτροπή Παραγωγής για να πραγματοποιηθεί η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση που είχε ζητήσει η ΝΔ από την περασμένη εβδομάδα.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως δεν καλείται ο τ. υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής και αντέτεινε ότι μπορεί να έρθουν και άλλοι πρώην υπουργοί όπως ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μην διανοηθεί ο Μητσοτάκης να κρύψει Καραμανλή και υφυπουργούς»

Λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση της απόφαση αυτής, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για «προσπάθεια συγκάλυψης πίσω από τον Γεραπετρίτη». Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει να «μην διανοηθεί ο Μητσοτάκης να κρύψει τον Καραμανλή και τους υφυπουργούς που είχαν επί τέσσερα χρόνια την ευθύνη για τους σιδηροδρόμους». Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Μετά την απόφαση για σύγκλιση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ένα ερώτημα απασχολεί την ελληνική κοινωνία:

Θα έρθουν έστω και τώρα, 15 ημέρες μετά, στη Βουλή για να απαντήσουν για τις ευθύνες τους αυτοί που είχαν την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία των ελληνικών σιδηροδρόμων τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

Ο πρώην υπουργός κ. Καραμανλής, οι υφυπουργοί κ. Καραγιάννης και κ. Παπαδόπουλος, καθώς και ο ΓΓ του υπουργείου κ. Ξιφαράς; Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην διανοηθεί να τους κρύψει.

Η προσπάθεια συγκάλυψης των άμεσα εμπλεκομένων πίσω από τον «διοικητή» του υπουργείου κ. Γεραπετρίτη, που ούτε καν ορκίστηκε υπουργός, είναι προσβλητική για την Δημοκρατία, την αλήθεια και τις οικογένειες των θυμάτων».

Οικονόμου: «Θα πρέπει και ο Κ. Καραμανλής να προσέλθει στη Θεσμών και Διαφάνειας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών μίλησε για τον Κώτα Αχ. Καραμανλή και τόνισε ότι: «είναι βουλευτής και θεωρώ ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ο ίδιος πρέπει να προσέλθει και να καταθέσει τη δική του άποψη. Το επόμενο διάστημα θα επιλέξει να τοποθετηθεί».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι «νέοι πρόεδροι του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ αποτελούν τις μεταβατικές διοικήσεις των οργανισμών για την επόμενη μέρα. Θα γίνει διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να προσελκύσουμε κατάλληλους ανθρώπους ώστε να έχουμε πιο αποτελεσματική διοίκηση».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε την υποχρέωση του προσωπικού πολιτικού της χώρας «να συμβάλλει γόνιμα και ορθά ώστε ο πολίτες να πάρουν τις απαιτούμενες απαντήσεις για το τραγικό δυστύχημα».

Μίλησε για «δομικές παθογένειες του κράτους μας» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση «έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί. Ακόμα, ανέλαβε την ευθύνη να διασφαλίσει ότι η διερεύνηση των αιτιών θα γίνει με διαφάνεια και ταχύτητα.

«Μετά από τα συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες, αναδεικνύονται συμπεριφορές, νοοτροπίες και παθογένειες που προφανώς δεν είναι τωρινές αλλά διαιωνίζονται», σημείωσε και ανέφερε ότι «όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας χωρίς υπεκφυγές και αυτοεξαιρέσεις».

Σε ό,τι αφορά τον Χρήστο Σπίρτζη ανέφερε ότι μέρος της αντιπολίτευσης δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. «Ο κ. Σπίρτζης επί 4,5 χρόνια υπουργός Μεταφορών, εμφανίστηκε 10 μέρες μετά τραγικό δυστύχημα, θλιβερό μνημείο κυνισμού και ψεμάτων», είπε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κώστας Αχ. ΚαραμανλήςτρέναΤέμπηΓιώργος Γεραπετρίτηςειδήσεις τώραΒουλή