Πολιτική|16.03.2023 07:07

Εκλογές 2023: Πτώση στις δημοσκοπήσεις αλλά δεν ανησυχούν στη Χαριλάου Τρικούπη - Πώς «διαβάζουν» τα ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Πριν από περίπου ένα χρόνο η δημοσκοπική δυναμική του ΠΑΣΟΚ έφτανε και το 14%, ωστόσο πλέον κινείται περίπου στο 9% με 11%. Η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του κόμματος είχε, τότε, φέρει φρέσκο αέρα στο κόμμα και αυτό αποτυπωνόταν και στις μετρήσεις. Η υπόθεση Καϊλή, αλλά και η συνεχώς εντεινόμενη πίεση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έφερε (ως αναμενόταν) μια μικρή πτώση, όχι όμως τέτοια που να προβληματίζει τον Ν. Ανδρουλάκη. Στην τελευταία δημοσκόπηση από την MRB για λογαριασμό του OPEN το ΠΑΣΟΚ χάνει ακόμα 1,5 μονάδα, δηλαδή από το 10,5 κινείται πλέον σε μονοψήφια ποσοστά και συγκεκριμένα συγκεντρώνει 9%. Την ίδια ώρα, στη δημοσκόπηση της Prorata για το Attica το ΠΑΣΟΚ δείχνει να κερδίζει μισή μονάδα αλλά και πάλι δεν συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό (9,5%). Σταθερά στο 9% αποτυπώνει το ΠΑΣΟΚ η Interview ενώ 0,6% (από 9,8 σε 9,2%) χάνει σε δημοσκόπηση της GPO. Τέλος, περίπου σταθερά μένουν τα ποσοστά του κόμματος στη δημοσκόπηση της Marc (Αντ1), καθώς το κόμμα βρίσκεται στο 9,7 από το 9,8% του Φεβρουαρίου.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι όποιες απώλειες από το ατύχημα στα Τέμπη οφείλονται στη δυναμική της αντισυστημικής ψήφου, που φαίνεται να διαμορφώνεται (άλλωστε όπως λένε ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ είτε χάνει λίγο είτε μένει σταθερός), όμως εκτιμούν ότι η μικρή πτώση μπορεί να αναστραφεί. Βάρος αναμένεται να δοθεί στην Αττική, καθώς η μεγαλύτερη «χασούρα» παρατηρείται στο κλεινόν άστυ, αφού τα ποσοστά στην περιφέρεια είναι ικανοποιητικά. Ζημιά επίσης θεωρούν ότι έκανε και η υπόθεση Χαυτούρα, παρά τη γρήγορη αντίδραση του Ν. Ανδρουλάκη. Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ στέκονται αρκετά στη δημοφιλία του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος βρίσκεται αρκετά κοντά στον Αλ. Τσίπρα. Για παράδειγμα στη δημοσκόπηση της Marc o πρόεδρος του κόμματος έχει περίπου 28% θετικές ψήφους (ο Τσίπρας έχει 28,5).

Οι αναποφάσιστοι

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η εκτίμηση ότι στην κάλπη τα ποσοστά θα είναι μεγαλύτερα (2 με 3 μονάδες) σε σχέση με αυτά που καταγράφονται σήμερα. Αφενός η δεξαμενή των αναποφάσιστων είναι ακόμα μεγάλη και αρκετοί θεωρούν ότι θα κατευθυνθούν προς την Χαριλάου Τρικούπη. Το γεγονός ότι οι πλειονότητα των πολιτών απαντούν «κανένας», στην ερώτηση ποιος ανάμεσα σε Τσίπρα και Μητσοτάκη μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα ζητήματα, όπως η ακρίβεια, μεταναστευτικό κλπ, δημιουργεί, δημιουργεί στο ΠΑΣΟΚ μια σχετική αισιοδοξία πως μπορεί να υπάρξει… δημοσκοπική ανάκαμψη. Όμως σίγουρα, οι συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη αντιλαμβάνονται ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ μοιάζει πλέον με μακρινό σενάριο και άρα το κόμμα αποκτά ρόλο ρυθμιστή. Εξ ου κιόλας περιμένουν ότι η πίεση κυρίως της ΝΔ θα ενταθεί το επόμενο διάστημα…

ειδήσεις τώραδημοσκοπήσειςΚΙΝΑΛΠΑΣΟΚεκλογέςεκλογές 2023