Πολιτική|17.03.2023 07:05

Πώς απαντά η κυβέρνηση στην πίεση της αντιπολίτευσης για τα Τέμπη: Ατζέντα καθημερινότητας και αύξηση του κατώτατου μισθού

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ένα μπρα ντε φερ εξελίσσεται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη και το θέμα, όπως είναι φυσικό, μονοπωλεί την πολιτική συζήτηση. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως το κλίμα στην κοινή γνώμη παραμένει βαρύ και είναι επιτακτική η ανάγκη να φωτιστούν όλες οι πτυχές του θέματος.

Από το Μαξίμου μιλάνε για μία μάχη με το «βαθύ και αναχρονιστικό κράτος», αναγνωρίζοντας πως το πολύνεκρο δυστύχημα αποκάλυψε παθογένειες που δεν είχαν αντιμετωπιστεί. Παράλληλα από το γαλάζιο στρατόπεδο κάνουν λόγο για ευθύνες που απλώνονται και στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται να «ανοίξει» η συζήτηση.

Η επόμενη πολιτική μάχη θα δοθεί την Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου θα υπάρξει ενημέρωση από τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να έχει ζητήσει να  υπάρξει παράλληλα ενημέρωση και από τους πρώην υπουργούς Μ. Χρυσοχοΐδη και Χ. Σπίρτζη. Υπενθυμίζεται εδώ πως την Τετάρτη υπήρξε ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα μεταφορών και υποδομών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Από την κυβέρνηση εστιάζουν σε δύο θέματα: να ριχθεί φως στα αίτια  του δυστυχήματος και να χαραχθεί ένα αναλυτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Έμφαση θα δοθεί στο θέμα της ανοικοδόμησης του κράτους, στους τομείς που ακόμα έχουν μείνει πίσω. Το στίγμα άλλωστε έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επισημαίνοντας πως «είναι το προβληματικό κράτος που σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε σε όποιον τομέα και αν αυτό εκδηλώνεται, όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε».

Στην πολιτική σκηνή επικρατεί κλίμα έντασης και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε μια αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου πως «η εικόνα αυτής της διάλυσης, που αναδείχθηκε μέσα από το δυστύχημα με τον πιο τραγικό τρόπο, σε επίπεδο Κυβέρνησης δεν είχε φτάσει ποτέ. Προφανώς σε επίπεδο Πρωθυπουργού, η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει».

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε στο θέμα λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα και άριστη γνώση των δομικών προβλημάτων και των αδυναμιών στο κράτος». Για να προσθέσει πως «δεν ξέρει όμως, και κανείς Πρωθυπουργός δεν ήξερε και δεν θα μπορούσε να ξέρει, για τις συμπεριφορές και τις πρακτικές συγκεκριμένων προσώπων, ποιος ήταν βάρδια εκείνο το βράδυ στη Λάρισα, πως διαμορφώνονται οι βάρδιες, για το χάος που επικρατούσε στο Σταθμαρχείο της Λάρισας, για υπαλλήλους οι οποίοι δεν τηρούν τους κανονισμούς…».

Αύριο θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη - μετά τα Τέμπη - περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε δήμο της Αττικής. Συγκεκριμένα θα επισκεφθεί την κεντρική αγορά του Αμαρουσίου και θα συνομιλήσει με καταστηματάρχες και πολίτες, ενώ από  την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν ξανά και οι περιοδείες εκτός των τειχών της Αττικής.

Τα νέα δημοσκοπικά μηνύματα

H τραγωδία στα Τέμπη έχει οδηγήσει σε υποχώρηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις μετρήσεις. Δύο δημοσκοπήσεις από την Pulse και την Metron Analysis βρίσκουν το κυβερνών κόμμα να έχει απώλειες στην πρόθεση ψήφου 3,5 και 3,9 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις.

Πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο  εκτιμούν πως οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μια «φωτογραφία της στιγμής» και αναμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα. Παράλληλα εστιάζουν στο ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να καρπωθεί από την γαλάζια υποχώρηση και παραμένει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας ακόμα και σε αυτή την δύσκολη χρονικά συγκυρία.

Το επόμενο διάστημα η  μεγάλη «μάχη» θα δοθεί για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης και το ενδιαφέρον στρέφεται πρωτίστως στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, που έχει μεγαλώσει. Για την προσέγγιση αυτού του κοινού από την κυβερνητική πλευρά θα μπαίνει το ερώτημα «ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο αύριο» και θα καλλιεργηθεί ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα.

Η ατζέντα της οικονομίας

Να μην περιοριστεί σε μία μονοθεματική ατζέντα θέλει η κυβέρνηση, που επιδιώκει να ανοίξει την συζήτηση. Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Με προσοχή παρακολουθούν στο κυβερνών κόμμα  και τις οικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, επισημαίνοντας πάντως πως τα αίτια της κρίσης, στις δύο μεριές του Ατλαντικού, είναι διαφορετικά. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο αναγνωρίζεται πως δεν χωράει εφησυχασμός, καθώς οι αβεβαιότητες είναι πολλές και οι προκλήσεις νέες και μεγάλες. «Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, παρακολουθεί τις εξελίξεις, και θα συνεχίσει να μεριμνά για τη διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στη Βουλή.

δημοσκοπήσειςΜέγαρο Μαξίμουειδήσεις τώραΤέμπηκυβέρνησηδημοσκόπησηεκλογές 2023σιδηροδρομικό δυστύχημα