Πολιτική|19.03.2023 07:34

Γεωργαντάς στο ethnos.gr: Απόλυτη προτεραιότητα ένας ασφαλής και σύγχρονος σιδηρόδρομος

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ταξιδεύουν οι πολίτες με ασφάλεια με τον ελληνικό σιδηρόδρομο βάζοντας όλες τις δικλείδες ασφαλείας που θα το διασφαλίσουν αυτό στο μέγιστο βαθμό» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr αναφέρεται στο νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί μετά την τραγωδία στα Τέμπη αλλά και στις επικείμενες εκλογές, επισημαίνοντας πως μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές. «Οι πολίτες πηγαίνοντας στην κάλπη πρέπει να σκεφτούν ότι η ψήφος τους στην πρώτη κάλπη είναι τόσο σημαντική όσο και στις εκλογές που θα ακολουθήσουν με την ενισχυμένη αναλογική έτσι ώστε να μας δώσουν μια δεύτερη 4ετία για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζει πως σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, και ήδη έχουν εξασφαλιστεί 80 εκατομμύρια ευρώ. Όπως επισημαίνει «οι αγρότες, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στην καθοδήγηση των επιστημόνων, προκειμένου να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή τους και να προσαρμοστούν στις επιταγές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς τονίζει πως «η νέα ΚΑΠ θα μεταμορφώσει στην κυριολεξία τον τρόπο με τον οποίο ξέρουμε μέχρι τώρα τον πρωτογενή τομέα». Σημειώνει δε πως «είναι ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς πρέπει να αλλάξουμε όλη την φιλοσοφία με την οποία έχουν μεγαλώσει γενιές αγροτών καθώς μέσω της πράσινης συμφωνίας θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μηδενικό αποτύπωμα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο ethnos.gr:

Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη είναι σοκαριστικά. Πως θα διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει ξανά ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό;

Η εθνική αυτή τραγωδία αποτέλεσε ένα πικρό μάθημα για όλους μας. Μας συγκλόνισε. Ήταν ένα χαστούκι για το πολιτικό μας σύστημα στο σύνολό του και για την κοινωνία την ίδια. Αποκάλυψε τα διαχρονικά λάθη και τις αστοχίες, τις παθογένειες του δημόσιου τομέα. Η κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και δια της παραιτήσεως του Κώστα Καραμανλή, ζήτησε συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων και παράλληλα σήκωσε τα μανίκια έτσι ώστε να αποκτήσουμε έναν ασφαλή και σύγχρονο σιδηρόδρομο στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και όλα αυτά σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι φταίνε μόνο όσοι κυβέρνησαν πριν και μετά από αυτούς. Αυτό που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες είναι ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ταξιδεύουν οι πολίτες με ασφάλεια με τον ελληνικό σιδηρόδρομο βάζοντας όλες τις δικλείδες ασφαλείας που θα το διασφαλίσουν αυτό στο μέγιστο βαθμό. Κανείς μας δεν θέλει να ξαναζήσουμε τέτοιου είδους τραγωδίες και πολύ περισσότερο οι οικογένειες των θυμάτων.

Στην πολιτική σκηνή επικρατούν υψηλοί τόνοι μεταξύ των κομμάτων και όπως φαίνεται το σκληρό ροκ θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές. Με αυτά τα δεδομένα πόσο εύκολο είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας αν οι κάλπες δεν οδηγήσουν σε αυτοδυναμία;

Νομίζω πως το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην μετά την τραγωδία των Τεμπών. Φυσικά και θα υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση στον δρόμο προς τις κάλπες αλλά η κυβέρνησή μας, η ΝΔ, ένα φιλελεύθερο ευρωπαϊκό κόμμα θα κινηθεί όπως πάντα μακριά από τοξικότητες, λαϊκισμούς, ανέξοδες υποσχέσεις και ψέματα προκειμένου να χαϊδέψει αυτιά. Έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι μιλάμε πάντα με το έργο μας, με όραμά μας για μια Ελλάδα με ισχυρή οικονομία, με ηγετικό ρόλο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με ισχυρές συμμαχίες. Αυτό που θα ξεδιπλώσουμε μέχρι τις εκλογές θα είναι το έργο που έχουμε επιτελέσει τα 4 αυτά χρόνια, ο σεβασμός στους θεσμούς, η αναγνώριση των λαθών μας και η προσπάθεια να τα διορθώσουμε και θα ζητήσουμε από τους πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν την Ελλάδα του χθες με την Ελλάδα του σήμερα. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές. Η απλή αναλογική δεν είναι ένα σύστημα στο οποίο πιστεύουμε. Οδηγεί διαχρονικά σε ακυβερνησίες και αυτό δεν το χρειάζεται ο τόπος. Οι πολίτες πηγαίνοντας στην κάλπη πρέπει να σκεφτούν ότι η ψήφος τους στην πρώτη κάλπη είναι τόσο σημαντική όσο και στις εκλογές που θα ακολουθήσουν με την ενισχυμένη αναλογική έτσι ώστε να μας δώσουν μια δεύτερη 4ετία για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - που έγιναν μετά την τραγωδία στα Τέμπη- δείχνουν αύξηση των αναποφάσιστων. Πως μπορεί η κυβέρνηση να «μιλήσει» στο συγκεκριμένο ακροατήριο;

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για να μπορέσει το πολιτικό σύστημα να αφουγκραστεί τους πολίτες και να δει μέσα από αυτές τις ανησυχίες τους φόβους και τα μηνύματα που θέλουν να μας στείλουν. Προσωπικά πιστεύω ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και αυτό ήδη φαίνεται σιγά – σιγά, η οργή του κόσμου μετατρέπεται σε μια ανάγκη μέσα από τον ύψιστο θεσμό της δημοκρατίας, την ψήφο να εκφραστεί. Εναπόκειται σ’ εμάς να πείσουμε με τα λόγια και κυρίως τα έργα μας τους ψηφοφόρους ανεξαρτήτως χρώματος ότι έχουμε αφήσει πίσω μας μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η παράταξή μας έχει ήδη δώσει πολλά δείγματα γραφής αφού έχει μιλήσει με ειλικρίνεια στους πολίτες, έχει αναγνωρίσει και έχει μετατρέψει κρίσεις σε ευκαιρίες, έχει αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και κυρίως δεν έχει αφήσει απροστάτευτους τους πιο ευάλωτους. Στάθηκε δίπλα στη μεσαία τάξη την οποία είχε στην κυριολεξία ρημάξει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει τους νέους με προγράμματα όπως το Στέγη για Όλους με την μείωση της ανεργίας αλλά και με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας μέσα από τις επενδύσεις που γίνονται στην χώρα μας από μεγάλες επιχειρήσεις.

Η νέα ΚΑΠ - που ξεκίνησε φέτος να εφαρμόζεται και αφορά την περίοδο μέχρι το 2027- εστιάζει στην μετάβαση στην «πράσινη οικονομία». Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί;

Κοιτάξτε, η νέα ΚΑΠ θα μεταμορφώσει στην κυριολεξία τον τρόπο με τον οποίο ξέρουμε μέχρι τώρα τον πρωτογενή τομέα. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς πρέπει να αλλάξουμε όλη την φιλοσοφία με την οποία έχουν μεγαλώσει γενιές αγροτών καθώς μέσω της πράσινης συμφωνίας θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μηδενικό αποτύπωμα.

Όπως έχω πει πρέπει να έχουμε ως οδηγό μας ότι όλα αυτά δεν γίνονται για το σήμερα αλλά για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.

Μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τον προσανατολισμό της νέας ΚΑΠ θα οδηγηθούμε σε μια ευημερούσα και δίκαιη κοινωνία που μέσα από μια σύγχρονη, υγιή και ανεπτυγμένη οικονομία θα χρησιμοποιεί ορθολογικά τους φυσικούς πόρους αλλά θα είναι παράλληλα και ανταγωνιστική.

Στόχος μας είναι σε περιβαλλοντικό επίπεδο οι μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλοι περιβαλλοντικοί ρύποι έως το 2050.

Η νέα ΚΑΠ κάνοντας χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα σε καινοτόμες πρακτικές και οι αγρότες μας για να εισέλθουν στη νέα εποχή θα πρέπει να αυξήσουν το ποσοστό της κατάρτισής τους για να έχουμε ένα αποδοτικό πρωτογενή τομέα.

Πότε αναμένεται να παρουσιαστεί το πρόγραμμα των γεωργικών συμβουλών και τι ακριβώς θα προβλέπει;

Αυτό σας το ερώτημα έρχεται ως επιστέγασμα σε όσα σας έλεγα για τη νέα ΚΑΠ. Όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Πολύ σύντομα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, και ήδη έχουμε εξασφαλίσει 80 εκ. ευρώ. Οι αγρότες, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στην καθοδήγηση των επιστημόνων, προκειμένου να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή τους και να προσαρμοστούν στις επιταγές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Εμείς κάνουμε όπως θα έχετε διαπιστώσει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δώσουμε στους αγρότες μας εκείνα τα εργαλεία που θα τους εισάγουν στη νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα. Η προσαρμογή στη νέα εποχή έπρεπε να έχει γίνει «χθες». Πρόσφατα παρουσιάσαμε την εφαρμογή που θα στέλνει ειδοποίηση στο κινητό του αγρότη για επικείμενο παγετό.

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα;

Δεν κομίζω γλαύκα αν σας πω ότι κινητήριος δύναμη για τις επόμενες κινήσεις μας είναι η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων. Και αυτό το έχουμε ήδη πετύχει για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας καθώς διαπραγματευθήκαμε στις Βρυξέλλες και εξασφαλίσαμε την διατήρηση των βασικών επιδοτήσεων των αγροτών μας. Θα αξιοποιήσουμε επίσης έτι περαιτέρω το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο θα διοχετεύσουμε πολλούς πόρους σε έργα.

Ήδη έχουμε ολοκληρώσει και δρομολογήσει αρδευτικά έργα, έργα παραγωγής φθηνής ενέργειας, που θα αποτελέσουν εργαλείο για την καλλιέργεια ανταγωνιστικών προϊόντων με τα προϊόντα μας να βρίσκουν την θέση που τους αξίζει στις παγκόσμιες αγορές.

Ξέρετε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ένας χώρος ευμετάβλητος αφού πολλά εξαρτώνται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Για τον λόγο αυτό επενδύουμε στην πράσινη μετάβαση. Αυτό, δεν είναι πλέον μια θεωρία αλλά μια αναγκαιότητα. Θα καταστήσουμε την αγροτεχνολογία μέρος της παραγωγικής διαδικασίας των αγροτών μας και εδώ θα επιμείνω στην ανάγκη κατάρτισης των ανθρώπων του πρωτογενούς μας τομέα αλλά και ενίσχυσης των συνεργατικών σχημάτων. Χωρίς τον συνεργατισμό στον πρωτογενή τομέα δεν θα υπάρχει ανάλογη προστιθέμενη αξία στην εργασία των αγροτών. Έχουμε ήδη κάνει πολλά σε αυτόν τον τομέα και θα συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε με συγκεκριμένες στοχευμένες παρεμβάσεις.

ειδήσεις τώρααγρότεςσιδηρόδρομοςΓιώργος ΓεωργαντάςΤέμπη