Πολιτική|24.03.2023 07:05

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ: Πώς απαντά η κυβέρνηση στον Ανδρουλάκη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ψυχροπολεμικό κλίμα επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την συζήτηση που έχει πυροδοτηθεί για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Το ρευστό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί  μετά τα Τέμπη έχει βάλει… φωτιά στις πολιτικές συζητήσεις, καθώς απομένουν περίπου δύο μήνες μέχρι την επόμενη αναμέτρηση (που εκτός απροόπτου θα γίνει στις 21 Μαΐου).

Οι βασικές αιτίες που πυροδοτούν τον καβγά ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και το ΠΑΣΟΚ είναι δύο:

1.Τι θα ακολουθήσει την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως δεν θα καταστεί εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης στις εκλογές της απλής αναλογικής και επιμένουν σε ένα αφήγημα αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες.

Υπενθυμίζεται εδώ πως οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και ο οποίος προβλέπει «μπόνους» για το πρώτο κόμμα. Στο γαλάζιο στρατόπεδο περιμένουν πως θα κόψουν πρώτοι το εκλογικό νήμα και επομένως σε περίπτωση δεύτερων εκλογών θα έχουν ενισχυμένη κοινοβουλευτική δύναμη. Άρα στόχος είναι οι όποιες συζητήσεις να γίνουν μετά και την δεύτερη κάλπη, όπου το σκηνικό πόλωσης αναμένεται να επηρεάσει τα ποσοστά των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή ωστόσο στο σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, βάζοντας ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ να έχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ είπε πως «οι  πρώτες εκλογές θα δείξουν τον δρόμο μίας κυβέρνησης, που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος».

2.Το πρόσωπο που θα είναι πρωθυπουργός σε περίπτωση που προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας στην κάλπη της απλής αναλογικής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης  επέμεινε  στη θέση του «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» , μιλώντας για τρίτο πρόσωπο- που θα είναι από τον χώρο της πολιτικής-  στην πρωθυπουργία.

Το γεγονός αυτό όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το κυβερνών κόμμα, με κορυφαίους υπουργούς να βγαίνουν μπροστά και το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπά κόκκινο.  «Δεν μπορούν να μπαίνουν όροι στο παιχνίδι που προσβάλλουν την ίδια την έννοια και την ουσία της δημοκρατίας. Οι πολίτες θα ψηφίσουν, θα σεβαστούμε την ψήφο τους αλλά δεν μπορούν να τίθενται όροι στο τραπέζι, όπως το να μην είναι στο τιμόνι της χώρας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Σε υψηλούς τόνους αναφέρθηκε ο  Γιάννης Οικονόμου - στα όσα είπε ο  κ. Ανδρουλάκης για τον πρωθυπουργό της επόμενης περιόδου - λέγοντας πως «συνιστά θεσμική ασέβεια» και «είναι πολιτικά εξωφρενική». Μάλιστα  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ λέει «αν με ψηφίσετε, πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ» και μίλησε για πρόκληση στην κοινή λογική και στην δημοκρατική τάξη.

Είναι  εμφανές πως πρόκειται για μία πολιτική συζήτηση που δεν κλείνει εύκολα, ενώ το θέμα προκάλεσε και… αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ (μετά την τοποθέτηση του Αν. Λοβέδρου και το αιχμηρό σχόλιο από πηγές του κόμματος).

Μήλον της έριδος οι κεντρώοι αναποφάσιστοι

Το ίδιο κοινό - τους κεντρώους ψηφοφόρους που είναι αναποφάσιστοι - φλερτάρουν Πειραιώς και το Χαριλάου Τρικούπη και η πολιτική μονομαχία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα. Μετά τα Τέμπη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση των αναποφάσιστων (το ποσοστό των οποίων ανάλογα με τη μέτρηση κυμαίνεται από 10% έως 18%) και επομένως εντείνεται το φλερτ στο συγκεκριμένο κοινό

Από την Νέα Δημοκρατία σκοπεύουν να προσεγγίσουν τους πολίτες που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν με ένα αφήγημα σταθερότητας για την επόμενη ημέρα. Αναφερόμενος στις κυβερνήσεις συνεργασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «ωραία η κουλτούρα της ευρύτερης συναίνεσης, αλλά όταν πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις πιο γρήγορα, όταν πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αποτελεσματικότητα -επιτρέψτε μου να σας πω- ότι δεν δουλεύουν τόσο καλά»

Παράλληλα από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν πρωτίστως σε ψηφοφόρους που μπορεί να μην διατηρούν  στενούς δεσμούς με την Νέα Δημοκρατία αλλά έχουν  αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά. Για να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο ακροατήριο, θέλουν να δείξουν πως η Χαριλάου Τρικούπη κοιτά προς την  Κουμουνδούρου και ανάλογη στρατηγική θα ακολουθηθεί και το επόμενο διάστημα

Πως διαβάζουν στην κυβέρνηση την στάση Ανδρουλάκη

Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν πως οι κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη έχουν σχέση και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Θεωρούν δηλαδή πως ο Ν. Ανδρουλάκης κυρίως στοχεύει στο κοινό του «δεν ξέρω - δεν απαντώ» και θέλει να προσελκύσει όσους στο ερώτημα «Μητσοτάκης η Τσίπρας» απαντούν «κανένας» σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος.

Την ίδια στιγμή στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν πως μπορούν να αξιοποιήσουν το momentum και την στάση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για να μιλήσουν σε ένα κοινό που δεν θέλει μετεκλογικές περιπέτειες. Και στο δρόμο προς τις κάλπες θα υπογραμμίζουν στο συγκεκριμένο ακροατήριο πως η γαλάζια αυτοδυναμία είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει την σταθερότητα. Παράλληλα στην Πειραιώς εκτιμάται πως αυτή η σύγκρουση με την Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να συμβάλει και στην αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος.

Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΠΑΣΟΚεκλογές 2023